Ο βουλευτής κ. Νεοκλής Κρητικός, σε συνέχεια των συναντήσεων του με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λ. Μενδώνη, προκειμένου να επιστρέψουν και να τοποθετηθούν στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης τα οστά του Ολυμπιονίκη Λακράτη, καθώς και εκείνα των πολέμαρχων Θιβραχου και Χαίροντα, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους σε μάχη στην Αρχαία Αθήνα το 403 π.χ. και για να έχει προσωπική εικόνα και γνώση για τα ευρήματα, επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού.
Όπως αναφέρει ο ίδιος: «Αυτό συνέβη αφού επικοινώνησα με το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, το οποίο και είναι υπεύθυνο για τις αρχαιολογικές ανασκαφές, από τις αρχές του 20ου αιώνα καθώς και με τον υπεύθυνο αρχαιολόγο στο χώρο τον κ. Λεωνίδα Μπουρνιά.
Με δέος, στάθηκα μπροστά στα οστά του Ολυμπιονίκη Λακράτη, τα οποία φυλάσσονται στο χώρο. Έως σήμερα δεν ήταν ευρύτερα γνωστό, αν και σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα οστά του Ολυμπιονίκη.
Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό ίσως και το μοναδικό παγκοσμίως αρχαιολογικό εύρημα, ο μοναδικός ίσως ταυτοποιημένος σκελετός της
Αρχαιότητας ο οποίος και μας συνδέει με απτό τρόπο, με το περιβάλλον των Ολυμπιονικών της Αρχαίας Ελλάδας. Ένα εύρημα το οποίο έχει αποκαλυφθεί σε ανασκαφές του 1914 από τη Γερμανική Αρχαιολογική Σχολή, στον τάφο των Λακεδαιμονίων στον Κεραμεικό. Θεωρώ δεδομένο πως θα αποτελέσει σημαντική είδηση για την παγκόσμια αθλητική κοινότητα και όχι μόνο».
Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, ο βουλευτής Λακωνίας, συνάντησε και την διευθύντρια του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου κα Katja Sporn, με την οποία είχαν πολύ θερμή συνομιλία και συμφώνησαν ότι ο Λακράτης θα πρέπει να εκτεθεί στη προγονική του πατρίδα, στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης.
Ο κ. Κρητικός μετά το πέρας της επίσκεψης δήλωσε:
«Είναι μια ξεχωριστή μέρα. Συγκίνηση και δέος μπροστά από οστά ενός Αρχαίου Σπαρτιάτη, που έχει τιμήσει τον τόπο του, όχι μόνο ως νικητής στους Ολυμπιακούς αγώνες, το 416 π.χ. αλλά και με τη θυσία του, υπερασπιζόμενος με τη ζωή του, ως μέλος της φρουράς, τον βασιλιά της Σπάρτης Παυσανία στη μάχη.
Η σημερινή επίσκεψη θεωρώ πως είναι η απαρχή για να επιστρέψει ο Ολυμπιονίκης στην πατρίδα του και να τοποθετηθούν τα οστά του στο νέο αρχαιολογικό μουσείο της Σπάρτης.
Οι Σπαρτιάτες, οι Λάκωνες, γνωρίζουμε πώς να αποδώσουμε τις τιμές που πρέπουν σε ένα Ολυμπιονίκη μας όταν αυτός επιστρέψει στην πατρίδα.
Πόσο μάλλον όταν αυτό συμβεί μετά από 2.400 χρόνια.
Συνεχίζω τις επαφές και τις κατάλληλες ενέργειες, προς όλες τις κατευθύνσεις, προκειμένου εγκαίρως να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες και να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν ενωρίτερα, η επιστροφή στη γενέθλια γη του Ολυμπιονίκη Λακράτη και των πολέμαρχων Θίβραχου και Χαίροντα»