Το βιωματικό επιμορφωτικό σεμινάριο «Μαθητοκεντρική και Παιχνιδοποιημένη Μάθηση: Αξιοποίηση του Διλήμματος-dibl», υλοποιήθηκε στο εργαστήριο Tech Lab της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης, από τη Δευτέρα 6 έως την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023, με τη συμμετοχή δεκαπέντε εκπαιδευτικών. Οι συμμετέχοντες, μέσω ομαδοσυνεργατικών, διερευνητικών, ανακαλυπτικών και μαθητοκεντρικών τεχνικών και αξιοποιώντας καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία, δημιούργησαν πρωτότυπα σχέδια μαθημάτων, τα οποία θα εφαρμόσουν πιλοτικά στις σχολικές τους τάξεις το προσεχές διάστημα. Οι εκπαιδευτικοί προέρχονταν από σχολικές μονάδες της Σπάρτης (2ο Γυμνάσιο, 2ο Γενικό Λύκειο, Μουσικό Σχολείο, Εργαστηριακό Κέντρο) αλλά και σχολικές μονάδες περιφερειακές (Γενικά Λύκεια Γυθείου, Γερακίου και Μολάων, Επαγγελματικό Λύκειο Μολάων, Γυμνάσιο Παπαδιανίκων, 1ο Νηπιαγωγείο Γυθείου), τις οποίες και εκπροσώπησαν επάξια.
Η σημαντική αυτή επιμορφωτική δράση εντάσσεται στο σχέδιο δράσης Erasmus+: «Gamified Introduction to Gamification» – Παιχνιδοποιημένη Εισαγωγή στην Παιχνιδοποίηση (2021-2-EL01-KA210-SCH-000050330) του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Πελοποννήσου.
Εταίροι του σχεδίου δράσης είναι
⮚ η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου
(συντονιστής του προγράμματος)
⮚ οι διεθνείς συνεργάτες Europass Teacher Academy (https://www.teacheracademy.eu) και Serious Games Interactive (https://www.seriousgames.net/en )
⮚ 4 Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου
⮚ 29 σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου.
Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της ψηφιακής ετοιμότητας μέσω της Παιχνιδοποιημένης Mάθησης για την ενδυνάμωση και την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών καθώς και τη μετατροπή των σχολικών μονάδων σε κοινότητες μάθησης μέσα από οργανωμένες επιμορφωτικές δράσεις. Ψηφιακά εργαλεία και διδακτικές τεχνικές της μάθησης που βασίζεται στο δίλημμα, επιχειρείται να συνδυαστούν αρμονικά, με στόχο την ενεργοποίηση της συμμετοχής των μαθητών, καθώς και την εξοικείωση μαθητών κι εκπαιδευτικών με καινοτόμες πρακτικές επιστημονικού και τεχνολογικού εγγραμματισμού και επίλυσης προβλημάτων της καθημερινής ζωής.
Στο εγκεκριμένο σχέδιο περιλαμβάνονται συγκεκριμένες ενέργειες, που υλοποιούνται προγραμματισμένα και τμηματικά: Αρχικά, κατόπιν ειδικής πρόσκλησης και επιλογής για τη δημιουργία μητρώου επιμορφωτών του έργου, υλοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 στην Τρίπολη η πρώτη φάση της επιμόρφωσης. Οι εκπαιδευτικοί που επιμορφώθηκαν στην Τρίπολη από τις απεσταλμένες Υπεύθυνες των Οργανισμών – Εταίρων (κα Ilaria Barbieri-Ιταλία και κα Sara Hajslund-Δανία), έχουν πλέον ρόλους «πολλαπλασιαστών» των εμπειριών και γνώσεων που αποκόμισαν και των τεχνικών και των δράσεων στις οποίες συμμετείχαν. Έτσι, υλοποιούν στους πέντε νομούς, προς τους συναδέλφους τους,
επιμορφώσεις για την ανάδειξη εργαλείων και στρατηγικών της μαθητοκεντρικής προσέγγισης και της παιγνιώδους μάθησης.
Για τον σκοπό αυτό, στον νομό Λακωνίας δημιουργήθηκαν τρία τμήματα επιμόρφωσης: στους Μολάους, 20-24/3, στη Σπάρτη 6-10/3 και πάλι στους Μολάους 13-17/3, με υπεύθυνους ως πολλαπλασιαστές, τον κ. Δημήτριο Τούντα, Φιλόλογο του Γενικού Λυκείου Μολάων, την κα Ελένη Παλούμπα, Χημικό, Υπεύθυνη του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών Λακωνίας και την κα Σοφία Σταματίου, Νηπιαγωγό του Νηπιαγωγείου Κάμπου Βοιών, αντίστοιχα.
Πρόκειται για ένα επιμορφωτικό έργο πρωτόγνωρο για τον νομό μας αλλά και πανελληνίως, με πολύτιμο και υψηλής ποιότητας περιεχόμενο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των τοπικών κοινωνιών. Εμπνευστής και συντονιστής του σχεδίου δράσης είναι ο κ. Δημήτριος Κελεφιώτης, πρώην Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου στους νομούς Λακωνίας και Μεσσηνίας, στον οποίο οφείλουμε ευγνωμοσύνη.
Ειδικότερα, στο τμήμα της Σπάρτης, το εργαστήριο «Tech-Lab» της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης, αρτιότατα εξοπλισμένο και με την απαιτούμενη διαμόρφωση, πλέον της αδιαμφισβήτητης σημειολογίας των χώρων του εμβληματικού αυτού κτιρίου της πόλης μας, κάλυψε ιδανικά τις ανάγκες του πενθήμερου σεμιναρίου και οφείλουμε ευχαριστίες στο Εφορευτικό Συμβούλιο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης και στον Διευθυντή της κ Δημήτριο Σαγιάννη προσωπικά, για τη φιλόξενη υλικοτεχνική και τη γενικότερη υποστήριξη. Η παροχή μικρογευμάτων προς τους επιμορφούμενους στα διαλείμματα καλύφθηκε άριστα από την κα Δέσποινα Κριμήτσου (καφετέρια «Καφεδίνη») την οποία και ευχαριστούμε θερμά. Τα έξοδα της πενθήμερης επιμορφωτικής δράσης καλύπτονται εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό του υλοποιούμενου σχεδίου δράσης Erasmus+.
Στη λήξη του προγράμματος της Σπάρτης, η παρουσία
– της κας Mandy Manning η οποία αναδείχθηκε «εκπαιδευτικός της χρονιάς 2018 στις ΗΠΑ» για το καινοτόμο έργο της και
– της κας Μαρκέλλας Καράγιωργα, υπεύθυνης του μορφωτικού τμήματος της πρεσβείας των ΗΠΑ,
ήταν ιδιαίτερα τιμητική και σημαντική για το πρόγραμμά μας, ενώ, λόγω και της αγγλικής γλώσσας, δημιουργήθηκε η (ψευδ)αίσθηση συμμετοχής των παρευρισκομένων, σε πρόγραμμα κινητικότητας Erasmus+ σε χώρα του εξωτερικού!
Η κα Manning με γλαφυρό τρόπο παρουσίασε στη διάλεξή της ενδιαφέρουσες πτυχές του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας της και εστίασε στοχευμένα σε πρακτικές αυτοβελτίωσης και ενίσχυσης των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα μετά την δυστοπική εμπειρία της πανδημίας και των δραματικών συνεπειών της στην ψυχολογία και τη συμπεριφορά των μαθητών. Έντονος ήταν και ο προβληματισμός κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, όπου εντοπίστηκαν κοινά χαρακτηριστικά των εκπαιδευτικών συστημάτων αλλά και κοινά προβλήματα των μαθητών και των εκπαιδευτικών των δύο χωρών.
Ολοκληρώνοντας, αξίζει να αναφερθεί, πως η ενθουσιώδης συμμετοχή, η έκδηλη ικανοποίηση και τα εξαιρετικά σχέδια μαθημάτων –πολύτιμα εκπαιδευτικά δημιουργήματα των συμμετασχόντων στο επιτυχημένο πενθήμερο επιμορφωτικό γεγονός της Σπάρτης, αποτελούν εχέγγυο για τον εμπλουτισμό και την αναβάθμιση των εκπαιδευτικών δρώμενων στον τόπο μας, ενώ η εκ των έσω βιωματική γνωριμία με τη δομή, τη λειτουργία και τα χαρακτηριστικά του σχεδίου Erasmus+ αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο, παρακινώντας περισσότερους εκπαιδευτικούς και σχολεία να συμμετάσχουν, ενδυναμώνοντας την εξωστρέφεια και την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα.