Στηρίζουμε με κάθε τρόπο τους αγρότες: Έχουν δοθεί ενισχύσεις πάνω από 470 εκατ. ευρώ
Απαλλαγή για τα εισοδήματα του 2020 του τέλους επιτηδεύματος σε αγρότες και αλιείες
Χρειάζεται εθνική ομοψυχία και διάλογος- τα προβλήματα δεν είναι ούτε δεξιά, ούτε αριστερά
Η ανάπτυξη για τη χώρα μας την επομένη της πανδημίας θα έλθει από την ελληνική περιφέρεια τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και στον Γιώργο Αυτιά, ανακοινώνοντας και για το φορολογικό έτος 2020 την απαλλαγή για αγρότες και αλιείς της υποχρέωσης καταβολής τέλους επιτηδεύματος.
«Η κυβέρνηση στηρίζει τους Έλληνες αγρότες με όποιον τρόπο μπορεί. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε την ελληνική περιφέρεια. Αν θέλουμε να πάμε στο επόμενο στάδιο μετά την πανδημία, η ανάπτυξη θα έλθει μέσα από την περιφέρεια. Και ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης ελπίζω- και γι’ αυτό δουλεύουμε- να είναι η αγροτική μας οικονομία», είπε ο κ. Λιβανός.
Στη λογική αυτή κινούμενη η κυβέρνηση προχωρεί στην καταβολή αποζημιώσεων για εισοδήματα που χάνονται λόγω της πανδημίας στους αγρότες. Όπως τόνισε ο κ. Λιβανός το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει στους αγρότες πάνω από 470 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 186 είναι από επιστρεπτέες προκαταβολές και τα υπόλοιπα είναι άμεσες ενισχύσεις σε ομάδες αγροτών σε όλη την Ελλάδα. «Ξέρω ότι υπάρχουν πολλά αιτήματα. Προσπαθούμε μέσα στο δημοσιονομικό πλαίσιο να διασφαλίσουμε ότι το κοινωνικό δίκτυ θα απλωθεί όλο και περισσότερο».
Όπως είπε ο κ. Λιβανός, το ΥΠΑΑΤ προχωρεί σε έναν μεγάλο στρατηγικό σχεδιασμό σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα της πανδημίας και σε αυτόν εντάσσεται και η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που ψηφίσθηκε από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και «Ελληνική Λύση», που αντιστοιχεί σε 276 ψήφους του Κοινοβουλίου. Ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να πληρώνονται τα ευάλωτα προϊόντα τους σε 30 ημέρες και τα υπόλοιπα σε 60 ημέρες από τα super markets , αντί των 10 και 12 μηνών που ήταν η συνήθης πρακτική. «Πρόκειται για μια μεγάλη καινοτομία. Χρειάζεται συναίνεση και εθνική ομοψυχία. Τα προβλήματα δεν είναι ούτε δεξιά ούτε αριστερά. Συνήθως είναι πρακτικά. Και όταν ακούμε και κάνουμε ουσιαστικό κοινωνικό και κοινοβουλευτικό διάλογο πετυχαίνουμε πολλά».
Αναφερόμενος στους δασικούς χάρτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είπε ότι έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα. «Το κράτος δεν μπορεί από τη μια να δίνει άδειες και από την άλλη να βγάζει δασικό το ίδιο οικόπεδο. Αυτό έχει γίνει κατανοητό από την κυβέρνησή μας. Συνεργαζόμαστε στενά με το υπουργείο Περιβάλλοντος και τον κ. Σκρέκα». Όπως εξήγησε ο κ. Λιβανός επανεξετάζονται όλα αυτά και διαβεβαίωσε και πάλι τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους ότι οι επιδοτήσεις θα συνεχίσουν να καταβάλλονται κανονικά για τις εκτάσεις που χρησιμοποιούν και έχουν χαρακτηρισθεί δασικές, μέχρι την οριστική λύση του προβλήματος. «Οι δασικοί χάρτες και το κτηματολόγιο είναι χρήσιμα. Μην αναθεματίζουμε. Μια κυβέρνηση όπου γίνονται λάθη πρέπει να τα διορθώνει και έτσι κάνουμε».
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Λιβανός έχει εισηγηθεί τον εμβολιασμό των εργαζομένων στην κονσερβοποιία λόγω των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν στον συγκεκριμένο τομέα, αφού πρόκειται για μια σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα που εξαντλείται σε ένα δίμηνο, ενώ οι εργαζόμενοι εργάζονται σε κλειστούς χώρους.