Πρώτα, ήρθε η κλιματική αλλαγή, ως συνέπεια της μόλυνσης και της καταστροφής του περιβάλλοντος από τον άνθρωπο, με κίνητρο το κέρδος, και μετά ήρθε, ως φυσικό επακόλουθο, η χρόνια λειψυδρία, η οποία, ήδη, αποτελεί το νο1 πρόβλημα της ανθρωπότητας και του πλανήτη, με ασφαλείς προβλέψεις για ραγδαία επιδείνωση στο άμεσο μέλλον.
Αν οι ενεργοί πολίτες του κόσμου δεν ξεκινήσουν δυναμικό και ανυποχώρητο αγώνα, για να απαλειφθούν οι περιβαλλοντικές αιτίες που δημιουργούν την λειψυδρία (πράγμα που δεν το βλέπω), τότε η ανθρωπότητα θα βιώσει (και ήδη τη βιώνει) την κόλαση επί της γης.
Στο μικρό κάδρο του τόπου μας, ο δήμος Σπάρτης, ως υπεύθυνος της διαχείρισης του νερού, θα πρέπει κατ’ αρχήν, εν όψει του καλοκαιριού, να λάβει άμεσα μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης, όπως :
-Εκπόνηση δημοτικού προγράμματος εξοικονόμησης νερού.
-Αξιοποίηση για δημοτικές ανάγκες του νερού του βιολογικού καθαρισμού Σπάρτης.
-Κλιμακούμενο τιμολόγιο με αυξημένους συντελεστές για τις μεγάλες καταναλώσεις νερού, ώστε να αποθαρρύνεται η κατάχρηση και η σπατάλη.
-Καμπάνια και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, με στόχο την εξοικονόμηση και την υπεύθυνη χρήση του νερού, υποδεικνύοντας και τους τρόπους εξοικονόμησής του.
-Πρόγραμμα εξοικονόμησης νερού από τις χρήσεις του δήμου (σιντριβάνια, παρτέρια, κήποι, πάρκα, άνθη, γκαζόν κλπ)
-Διαρκής, καθημερινή παρακολούθηση του δικτύου και άμεση παρέμβαση σε περιπτώσεις βλαβών και απωλειών.
Βραχυπρόθεσμα ο δήμος Σπάρτης θα πρέπει να σχεδιάσει στρατηγικές και να θέσει στόχους όπως:
-Ειδικές εκπαιδευτικές δράσεις στα σχολεία του Δήμου Σπάρτης σχετικά με τον κύκλο του νερού, την κλιματική κρίση, καθώς και την υπεύθυνη χρήση του νερού στην καθημερινότητά μας.
-Ολοκλήρωση, μέσω προηγμένων τεχνολογικών μέσων και εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού, του συστήματος διαρκούς παρακολούθησης του δημοτικού δικτύου ύδρευσης, για τον έγκαιρο εντοπισμό δυσλειτουργιών και διαρροών νερού και άμεση επέμβαση αποκατάστασης.
-Συνεργασία με τους αγρότες και τους φορείς τους για εξεύρεση λύσεων σχετικά με το νερό άρδευσης.
-Προστασία των πηγών και των ποταμών ευθύνης του δήμου και πολιτική υπεύθυνης και συνετής διαχείρισης των υδάτων τους απέναντι στην κατάχρηση και στις αυθαιρεσίες.
-Προστασία του Ταϋγέτου και του Πάρνωνα που αποτελούν την «Μάνα» των υδάτων της Λακωνικής κοιλάδας.
-Διεκδίκηση, δυναμική, της άμεσης υλοποίησης του φράγματος Κελεφήνας.
-Δημιουργία μικρών φραγμάτων στον Ευρώτα και στα υπόλοιπα ποτάμια του δήμου για εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα (προτάσεις ΟΙΚΟΣΥΛ)
Βεβαίως, μπροστά στην δύσκολη κατάσταση της λειψυδρίας που έχει διαμορφωθεί είναι ανάγκη ο δήμος Σπάρτης, μεσοπρόθεσμα, πλέον,
να προχωρήσει, σε συνεργασία με τους πολίτες και τους φορείς, στη σύνταξη ενός ολοκληρωμένου, στρατηγικού, ρεαλιστικού σχεδίου διαχείρισης υδάτων και υδατικών πόρων, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα λειψυδρίας στην περιοχή του δήμου Σπάρτης, που ήδη είναι ορατά και τα οποία θα πολλαπλασιαστούν και θα επιδεινωθούν στο εγγύς μέλλον.
Απ’ αυτό το δημοτικό στρατηγικό σχέδιο δεν μπορεί να απουσιάζει η υλοποίηση έργων εμπλουτισμού των υπόγειων υδροφορέων στις περιοχές άντλησης, μετά από πλήρεις και ολοκληρωμένες επιστημονικές μελέτες.
Μέσα σ’ όλα αυτά βρίσκεται και η κύρια και κεντρική ευθύνη των κυβερνήσεων αλλά και των κομμάτων εξουσίας, που ΔΕΝ ενδιαφέρονται καν για τη δημιουργία ολιστικών σχεδίων διαχείρισης νερού, τα οποία να λαμβάνουν υπόψη ολόκληρο τον κύκλο νερού: από την πηγή έως τη διανομή, συνετή χρήση, επεξεργασία, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση και επιστροφή στο περιβάλλον.
Σπάρτη 3-6-2024
Βαγγέλης Μητράκος