Υλικά για 30-40 κομμάτια
1 ποτήρι ελαιόλαδο | 1 ποτήρι ζάχαρη | 1 ποτήρι χυμό φρ πορτοκαλιού | 1 κ σ ξύσμα πορτοκαλιού | 1 κ γλ κοφτό μαγειρική σόδα | 2 κ σ κονιάκ | 1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Για την γέμιση
1 κ γλ μαστίχα κοπανισμένη με άχνη ζάχαρη | 1 κ γλ μαχλέπι | 1/2 κ γλ μοσχοκάρυδο | 3 κ σ αμύγδαλο τριμμένο | 2 κ σ καρύδι τριμμένο | 1 κ σ σταφίδα ξανθή | 1 κ σ σταφίδα μαύρη μερικά γαρυφαλλάκια για την διακόσμηση
Τρόπος παρασκευής
1. Χτυπάμε το λάδι με την ζάχαρη στο μίξερ. Ανακατεύουμε το ξύσμα στον χυμό του πορτοκαλιού και ρίχνουμε την σόδα μέσα. Αναδεύουμε με κουτάλι και όταν αρχίσει να φουσκώνει, τα ρίχνουμε μέσα στο μείγμα. Προσθέτουμε το κονιάκ και ρίχνουμε σιγά σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι.
2. Συνεχίζουμε με το φτερό το χτύπημα στο μίξερ, χαμηλώνοντας την ταχύτητα, μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Την σκεπάζουμε και αφήνουμε για λίγο μέχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση.
3. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της γέμισης και αρχίζουμε να πλάθουμε τα Λαζαράκια. Πλάθουμε ένα χοντρό κορδόνι και κόβουμε ένα κομμάτι όσο το μικρό μας δάχτυλο.
Το ανοίγουμε με τα χέρια μας ώστε να πλατύνει και βάζουμε ένα κ γλ από την γέμιση, ώστε να έχει και από τις 2 σταφίδες. Το κλεινουμε καλά, με το χέρι μας φτιάχνουμε τον λαιμό και σχηματίζουμε το κεφάλι, μπήγοντας 2 γαρυφαλλάκια στην θέση των ματιών.
4. Ετοιμάζουμε το δεύτερο, λεπτό αυτή τη φορά κορδόνι, περίπου 1 πιθαμή και ακουμπάμε επάνω του και στην μέση το πλασμένο ανθρωπάκι. Φέρνουμε μπροστά και σταυρώνουμε επάνω του τις 2 άκρες, σαν χεράκια και χωρίζουμε το κάτω μέρος από το ανθρωπάκι στην μέση, σαν να είναι τα ποδαράκια του.
5. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε 2 ταψιά του φούρνου και απλώνουμε επάνω τα Λαζαράκια. Αλείφουμε με λάδι και προθερμαίνουμε τον αερόθερμο φούρνο στους 160ο ή στους 180ο με αντιστάσεις. Ψήνουμε για 15′-20′ το πολύ τα Λαζαράκια, μέχρι να ροδίσουν. Πρέπει να είναι μαλακά όταν θα βγούν από τον φούρνο.