Μπορούμε να τους σταματήσουμε αν πούμε ένα βροντερό «όχι» σε αυτά τα κυβερνητικά και επιχειρησιακά σχέδια. Αν οργανώσουμε την πάλη μας με στόχους και αιτήματα που θα βάζουν στο επίκεντρο τις δικές μας τις λαικές δυνάμεις. Αν στοχεύσουμε στην καρδιά του αντιπάλου, που είναι τα επιχειρηματικά συμφέροντα και όσοι τα στηρίζουν.
Μπορούμε γιατί είμαστε πολλοί και έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Γιατί είναι μαι χούφτα μονοπωλιακοί όμιλοι που έχουν την εξουσία και δεν υπολογίζουν τίποτα μπροστά στο κέρδος.
Μπορούμε αν αυτό που έγινε πριν από ένα μήνα στον Κοσμά που συγκροτήθηκε η Επιτροπή Αγώνα για τη σωτηρία του Πάρνωνα από την επέλαση των μονοπωλιακών ομίλων των ΑΠΕ στεριώσει, αποκτήσει ποδάρια σε κάθε χωριό, αν γίνει υπόθεση όλων μας.
Ποιοι αποτελούμε την Επιτροπή Αγώνα; Εκπρόσωποι σωματείων ΕΚΑ, οικοδόμων, συνταξιούχων, αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων, πρόεδροι και Κοινοτικά Συμβούλια χωριών, Περιφερειακοί Σύμβουλοι που συμφωνήσαμε σε ένα πλαίσιο που τοποθετείται στα παραπάνω, αναδεικνύει τις αιτίες και τους υπαίτιους, έχει ξεκάθαρα αιτήματα και αυτά είναι:
• Καμία νέα άδεια ΑΠΕ στον Πάρνωνα. Ξήλωμα όσων αιολικών είναι κοντά σε χωριά.
• Ρεύμα φθηνό για το λαό, καμία διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε φτωχολογιά, μείωση του ρεύματος και του πετρελαίου στους μικρούς αγροτοκτηνοτρόφους.
• Κατάργηση των αντιπεριβαλλοντικών νόμων όλων των κυβερνήσεων, κατάργηση του ETMΕAP και των άλλων ανταποδοτικών που πάνε στις τσέπες των κατόχων των ΑΠΕ.
Ναι ανήκουμε σε διαφορετικά κόμματα αλλά μας ενώνουν τα πιο πάνω και μέσα από τους φορείς του οργανωμένου λαϊκού κινήματος, παλεύουμε για αυτά. Όχι άχρωμα, άοσμα και ουδέτερα που εμφανίζονται κάποιοι, δήθεν ενάντια στις ανεμογεννήτριες, αλλά όλη η επιχειρηματολογία τους συγκαλύπτει τις αιτίες και τους υπαίτιους, ρίχνει νερό στο μύλο των ανεμογεννητριάδων με επιχειρηματολογία του τύπου «έχουν θετικά έχουν και αρνητικά οι Α/Γ», «να μην έχουν ορατότητα από το χωριό», «δε μας αφορά αφού δε βάζουν σε εμάς» και άλλα τέτοια. Θα βάλουν παντού ακόμα και στη θάλασσα.
Κατάμαυρη είναι η πράσινη καπιταλιστική ανάπτυξη.
Κυβερνήσεις-ΕΕ και κόμματα στα πλαίσια του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου ¨Πράσινου Naw Deal» θέλουν να μας πείσουν ότι στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Μας μιλάνε για πράσινη ανάπτυξη. Μαύρη κατάμαυρη είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη για τη ζωή των λαικών στρωμάτων και για το περιβάλλον. Αλήθεια πόσο πράσινο είναι να καταστρέφεις δάση, να ισοπεδώνεις βουνοκορυφές, να ξεκοιλιάζεις βουνά για να εγκαταστήσεις ανεμογεννήτριες;
Η ΜΠΕ για το αιολικό στον Κοσμά, στις κορυφές Μαζαράκη και Κορομηλιά προβλέπει ότι για την εγκατάσταση 6 Α/Γ θα γίνουν εκσκαφές 223.208 m3.
Αλήθεια πόσο πράσινο είναι να πληρώνουμε σε λίγο χρυσάφι το σκουπίδι για να το πάμε από εδώ το Λεωνίδιο, στην Παλαιόχουνη πέντε χιλιόμετρα από τη Μεγαλοπολη για καύση, για παραγωγή ενέργειας, ότι πιο επικίνδυνο όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για την υγεία των κατοίκων;
Πόσο πράσινο είναι να ξεφυτρώνουν τεράστια αιολικά και φωτοβολταικά βιομηχανικά συγκροτήματα εκεί που ξεσπούν φονικές πυρκαγιές; Στο ΠεΣυΠ προχθές τη Δευτέρα ήρθαν για γνωμοδότηση 6 αιολικά ισχύος 85 MW στην ευρύτερη περιοχή της Νεάπολης εκεί που το 2016 είχαμε τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Στην ίδια συνεδρίαση φέρανε και για εγκατάσταση αιολικού στη Μαδάρα 20 MW ομόφωνα είπε όχι το ΠεΣυ . Και μόνο το γεγονός ότι θα κοπούν 1300 έλατα για να εγκατασταθεί αυτό το αιολικό αρκεί για να κατανοηθεί το μέγεθος της καταστροφής. Είναι και πρόκληση να έχει το 2013 απορριφθεί ακόμα και από το τότε ΠεΣυ, που έλεγε αφειδώς ναι και να ξαναέρχεται για γνωμοδότηση.
Κανένας όμως εφησυχασμός. Την άδεια μπορεί να την πάρουν από την Αποκεντρωμένη ή τον Υπουργό. Αυτοί είναι ικανοί να βάλουν Α/Γ ακόμα και εδώ πάνω, πάνω στο βράχο, στο Λεωνίδιο, στο βράχο της Μονεμβασίας , παντού.
Έχουν κάνει αίτηση και έχουν πάρει έγκριση για εγκατάσταση Α/Γ ακόμα και στη Γυάρο, στη Μακρόνησο και ας έχουν χαρακτηριστεί το 2001 ως ιστορικοί τόποι και το 2011 ως περιοχές NATURA. Λέει η απόφαση του Υπουργείου για τη Γυάρο «αποτελεί σημαντικό χώρο ιστορικής μνήμης, που έχει αναπόσπαστα συνδεθεί με την ιστορία της νεώτερης Ελλάδας. Αποτελεί ζωντανή μαρτυρία των αγώνων του ελληνικού λαού για ελευθερία και δημοκρατία, σύμβολο καταδίκης των βασανηστηρίων και του περιορισμού των δημοκρατικών ελευθεριών». Δεν υπολογίζουν τίποτα, ούτε ειδικές ζώνες προστασίας και φυσικού κάλους, ούτε αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς χώρους, παραδοσιακούς οικισμούς. Είναι ικανοί να βάλουν ανεμογεννήτριες ακόμα και στην Ακρόπολη. Γιατί είναι πολλά τα λεφτά και μεγάλα τα συμφέροντα και τα κέρδη.
Κερδισμένοι και χαμένοι.
Είναι ψίχουλα για τους επιχειρηματικούς ομίλους τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ επιχορηγήσεις που έπαιρναν για κάθε αιολικό τα προηγούμενα χρόνια. Μόνο στην Πελοπόννησο τα προηγούμενα 10 χρόνια την περίοδο της κρίσης και των μνημονίων που κόβονταν μισθοί και συντάξεις, δαπάνες για την Υγεία και την παιδία κτλ. δόθηκαν επιχορηγήσεις για 28 αιολικά πάνω από 253 εκατομμύρια ευρώ. Δόθηκαν με την υπογραφή όλων των κυβερνήσεων και των Υπουργών των κ. Ρήγα του ΠΑΣΟΚ, Μηταράκη της ΝΔ και Σταθάκη του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα επόμενα πέντε – δέκα χρόνια πακτωλός δισεκατομμυρίων ευρώ θα πάνε στους μεγάλους ομίλους της λεγόμενης «πράσινης και ψηφιακής ανάπτυξης». Εκεί θα κατευθυνθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης της ΕΕ που όλα τα κόμματα, οι ευρωλάγνοι χαιρετίζουν και μας γανώνουν τα μυαλό.
Δε θα πάνε σε αντιπλυμμηρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά έργα, στη δασοπυρόσβεση και τη δασοπροστασία, την προστασία των υδάτινων πόρων γιατί τέτοια εργα δεν είναι επιλέξιμα σύμφωνα με την λογική του κόστους-οφέλους που έχει θεσπίσει η ΕΕ με τη σύμφωνη γνώμη των ελληνικών κυβερνήσεων.
Από αυτή την πολιτική της πράσινης ανάπτυξης υπάρχουν χαμένοι και κερδισμένοι. Πληρώνουν μια φορά τα λαϊκά στρώματα τις επιχορηγήσεις των ομίλων των ΑΠΕ για να στήσουν τις Α/Γ και τα φ/β, πληρώνουν για να φτιαχτούν τα δίκτυα μεταφοράς αυτής της ενέργειας, πλήρωναν τα τέλη ΑΠΕ παλαιότερα, ΕΤΜΕΑΡ το λένε τώρα, πληρώνουν από χίλιες μεριές και όταν φυσάει ή έχει ήλιο παράγεται ενέργεια δωρεάν για τους επενδυτές, που μοσχοπουλάνε στη φτωχολογιά.
Έχει πείρα ο λαός. Για τον κόσμο οι ΑΠΕ μεταφράζονται σε πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα, με την τιμή του να έχει κυριολεκτικά τριπλασιαστεί την τελευταία 15ετία. Οδηγούμαστε σε δραστική αύξηση της ενεργειακής φτώχειας. Έρχονται και νέες αυξήσεις 7% στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Εμείς δε θα κουραζόμαστε να το λέμε. Αυτή η πολιτική της «πράσινης ανάπτυξης» που ακολουθούν και στηρίζουν τα κόμματα του κεφαλαίου, η ΕΕ, οι κυβερνήσεις είναι που συστηματικά απαξιώνει και κατεδαφίζει και τα ελάχιστα μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας, μετατρέπει το περιβάλλον σε εμπόρευμα, παραδίδει δάση, βουνά, θάλασσες, ποτάμια και λίμνες σε λίγους ομίλους για να κερδοσκοπούν.
Εμείς λέμε η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα για να πλουτίζουν κάποιοι. Η ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος απαιτεί ανάπτυξη με κριτήριο την ικανοποίηση των λαικών αναγκών και όχι το αδηφάγο καπιταλστικό κέρδος που υπηρετεί το Πράσινο New Deal στην ΕΕ και στις ΗΠΑ.
Πράσινη καπιταλιστική ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος είναι πράγματα ασύμβατα. Δεν γίνεται και τα δύο μαζί. Γιατι πχ την ίδια ζημιά στο περιβάλλον, στην υγεία και στην τσέπη του λαού κάνουν οι Α/Γ είτε τις εγκαταστήσουν οι καππιταλιστές από μόνοι τους, είτε σε συνεργασία με τους Δήμους ή την Περιφέρεια μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων που ψήφισε το 2018 ο Σύριζα και ένθερμος υποστηρικτής είναι και η σημερινή κυβέρνηση και μια σειρά Δημοτικές Αρχές όπως και η Περιφερειακή Αρχή Τατούλη που έτρεξε να συγκροτήσει την πρώτη ενεργειακή κοινότητα πριν καλά καλά ψηφιστεί ο νόμος.
Όπως δεν τσιμπάμε στα αντισταθμιστικά οφέλη που τάχα δίνουν οι ανεμογεννητριάδες στις τοπικές κοινωνίες. Είναι τα τριάκοντα αργύρια της προδοσίας να εγκαταστήσουν τα βιομηχανικά τους συγκροτήματα στους ορεινούς όγκους. Γιατί όταν αυτοί θησαυρίζουν έχοντας κέρδη δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ από ένα α/π δεν έχουν πρόβλημα να δόσουν μισό κουλούρι τη μέρα, γιατί τόσο αντιστοιχεί σε μερικούς όχι σε όλους τους κατοίκους των ορεινών χωριών που καταστρέφουν την περιοχή.
Επιτροπή Αγώνα