Την Τρίτη στις 8 του Οκτώβρη ολοκληρώνεται η διαδικασία κλεισίματος του υποκαταστήματος Κροκεών της Τράπεζας Πειραιώς, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες του συνόλου των κατοίκων της περιοχής.
Η περιοχή που βρίσκονται οι Κροκεές, το Δαφνί και άλλα μικρότερα χωριά και οικισμοί έχει εκτεταμένες καλλιέργειες ελιάς, βρώσιμης και παραγωγής ελαιολάδου, οι οποίες ανεξάρτητα από το μικρό εισόδημα που τελικά αφήνουν στους αγρότες, συμβάλλουν σημαντικά στην οικονομία της περιοχής. Οι οικονομικές συναλλαγές των αγροτών και εκατοντάδων συνταξιούχων γίνονται μέσω του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς που είναι εγκατεστημένο στις Κροκεές. Από εδώ και στο εξής θα υποχρεώνονται να μετακινούνται δεκάδες χιλιόμετρα μακριά, στη Σκάλα, στο Γύθειο ή στη Σπάρτη, σε μια περιοχή όπου το δίκτυο των μέσων μαζικής μεταφοράς δεν καλύπτει με επάρκεια τις ανάγκες των κατοίκων.
Το λουκέτο στο υποκατάστημα Κροκεών της Τράπεζας Πειραιώς είναι μέρος συνολικότερων σχεδιασμών στον τραπεζικό κλάδο. Τα σχέδια αναδιαρθρώσεων των τραπεζών περιλαμβάνουν κλείσιμο καταστημάτων, μειώσεις μισθών, εντατικοποίηση της δουλειάς με απλήρωτες υπερωρίες, μειώσεις του προσωπικού με «εθελούσια» προγράμματα εξόδων. Γίνονται με σκοπό να «θωρακιστούν» οι τράπεζες.
Συνοδεύονται από μια σειρά μέτρα όπως η μείωση του λειτουργικού κόστους, η ψηφιοποίηση της εργασίας, η μείωση των «κόκκινων» δανείων με την ταυτόχρονη πίεση στα λαϊκά νοικοκυριά για αποπληρωμή τους, με την απειλή κατασχέσεων και πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Στο στόχαστρο είναι και τα δικαιώματα των εργαζομένων στις τράπεζες, με τις απολύσεις προσωπικού με οποιοδήποτε τρόπο («εθελούσιες», αποσχίσεις, ενοικίαση κ.τ.λ.), το κλείσιμο καταστημάτων, την εντατικοποίηση της εργασίας και τη διεύρυνση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.
Στήριγμα σε αυτές τις επιλογές οι τραπεζίτες έχουν την κυβέρνηση της ΝΔ όπως και πριν του ΣΥΡΙΖΑ, που εκτός των άλλων έχουν «προικίσει» τις τράπεζες με δισ. ευρώ από τις τσέπες του ελληνικού λαού για να επιτύχουν το στόχο των κεφαλαιοποιήσεών τους.
Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσεται η πρεμούρα τους για τις αντεργατικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, έτσι ώστε και οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια στην οργάνωση των αγώνων για τα δικαιώματά τους.
Η Λαϊκή Συσπείρωση παραμένει σταθερά ταγμένη στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων της Τράπεζας, όπως και στο πλάι κάθε εργατικού και λαϊκού νοικοκυριού που απειλείται από τους σχεδιασμούς του τραπεζικού Κεφαλαίου.
Καλεί το λαό να παλέψει ενάντια στην ερήμωση της υπαίθρου, για να μην κλείσει το κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στις Κροκεές. Στον σημερινό τρόπο ανάπτυξης, που τον χαρακτηρίζει η αναρχία στην παραγωγή και η ανισομετρία στην ανάπτυξη, πλήττονται ιδιαίτερα οι αγροτικές περιοχές, οι περιοχές που βρίσκονται μακριά από τα αστικά κέντρα. Κοντά σ’ αυτά πρέπει να προστίθεται και η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που κατέστρεψε κυριολεκτικά τα βασικά όπλα της περιοχής μας που ήταν η γεωργία και η κτηνοτροφία. Αυτή η πολιτική δεν παίρνει από “μερεμέτια”, πρέπει να ανατραπεί.
Χρειάζεται τώρα οι αγρότες, οι εργαζόμενοι, να εγκαταλείψουν τα κόμματα του δικομματισμού. Να συγκροτήσουν τη δικιά τους Λαϊκή Συμμαχία, να συμπορευτούν με το συνεπές ταξικό εργατικό κίνημα στον αγώνα για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, έξω από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, όπου τα μέσα παραγωγής θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία, το κράτος θα μπορεί να σχεδιάζει, να παίρνει επενδυτικές πρωτοβουλίες, να ενισχύει δράσεις, να αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της περιοχής, να προστατεύει την ντόπια παραγωγή».