Με διαδικασίες fast track, στις οποίες είναι συνηθισμένη η δημοτική αρχή Δούκα προσπαθώντας να πιάσει στον ύπνο τους δημότες της Σπάρτης, ήρθε στις 12 Ιανουαρίου 2022 email από την πρόεδρο της ΔΕΥΑΣ, στο οποίο καλούσε σε έκτακτο ΔΣ της ΔΕΥΑΣ δια περιφοράς την ίδια ημέρα εντός δύο ωρών, ώστε να παραχωρηθεί ο χώρος του βιολογικού καθαρισμού ως χώρος μεταφόρτωσης των σύμμεικτων απορριμμάτων του δήμου Σπάρτης, έως τις 28 Φεβρουαρίου.
Θεωρούμε απαράδεκτη και για αυτό καταψηφίσαμε την πρόταση στο ΔΣ στο ΔΕΥΑΣ, τόσο τη διαδικασία που επιλέγει για άλλη μια φορά η δημοτική αρχή (δια περιφοράς, χωρίς συζήτηση), αλλά πολύ περισσότερο ότι τα σκουπίδια όλου του δήμου θα έρθουν πλέον στην πόλη της Σπάρτης, σε ένα σημείο που δεν πληρεί τις ελάχιστες προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, ενώ ο νόμος ορίζει ότι η ελάχιστη απόσταση των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) από ποτάμι πρέπει να είναι τουλάχιστον 500μ., όπως μάλιστα αναφέρει και ο ίδιος ο δήμος Σπάρτης σε σχετική προκήρυξη για ανεύρεση χώρου για ΣΜΑ, στην προκειμένη περίπτωση η απόσταση από τον Ευρώτα είναι στα 50μ. Όλοι μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει αυτό για την επιπλέον περιβαλλοντική επιβάρυνση του ποταμού και συνολικά της περιοχής, όπου βρίσκεται κοντά στο Πανεπιστήμιο και κοντά σε αρχαιολογικό χώρο.
Επίσης, προκύπτει θέμα δημόσιας υγείας, όταν στο χώρο του βιολογικού στεγάζεται η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου, η τεχνική υπηρεσία της ΔΕΥΑΣ, κ.α. δηλαδή δεκάδες εργαζόμενοι που θα περνούν τη μισή τους ημέρα σε απόσταση αναπνοής από τόνους σκουπιδιών, λαμβάνοντας υπόψη ότι σύμφωνα με στοιχεία του 2015 η ποσότητα των απορριμμάτων μπορεί να φτάνει έως και τους 70 τόνους ημερησίως.
Η δημοτική αρχή και οι παρατάξεις Αργειτάκου – Βαλιώτη, που ψήφισαν την πρόταση της δημοτικής αρχής, τα προσπερνούν όλα αυτά, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τις μηδενικές διαφορές που έχουν μεταξύ τους, υποστηρίζοντας ότι το όλο θέμα είναι προσωρινό. Αναρωτιόμαστε θα είναι τόσο προσωρινή λύση, όσο προσωρινή ήταν και η χωματερή στο Αφυσσού;
Λες και είναι φυσιολογικό καθημερινά δεκάδες τόνοι σκουπιδιών να διέρχονται μέσα από την πόλη, για να μεταφορτωθούν και στη συνέχεια να κόβουν βόλτες στην Πελοπόννησο (θα καταλήγουν στην Ηλεία) και όλο αυτό με μεγάλο κόστος, όπως αποδεικνύεται από τα κονδύλια που ψήφισαν (πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης) στο δημοτικό συμβούλιο.
Είναι γνωστή η τακτική που ακολουθείται, αφήνουν το πρόβλημα να φτάσει στο μη παρέκει και μετά εκβιαστικά, λέγοντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτική, έρχονται και επιβάλλουν μια λύση που από τα πριν έχουν σχεδιάσει. Αυτό γίνεται και τώρα.
Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου Σπάρτης, δεν είναι σημερινό και έχει συγκεκριμένες αιτίες που το προκαλούν. Είναι αποτέλεσμα της αδιέξοδης πολιτικής που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις, περιφερειακές και δημοτικές αρχές διαχρονικά. Τα “αδιέξοδα” και η κατάσταση “έκτακτης ανάγκης” στόχο έχουν να αποσπάσουν τη συμφωνία του λαού σε μια στρατηγική ιδιωτικοποίησης και εκμετάλλευσης των απορριμμάτων, εκβιάζοντας τον να φτάσει να λέει “αν είναι να φύγουν τα σκουπίδια, ας έρθει ο ιδιώτης και ας πληρώσουμε και κάτι παραπάνω”.
Όλα τα αδιέξοδα, οι προχειρότητες, οι επικίνδυνες καταστάσεις για τη δημόσια υγεία, τα πανωπροίκια για τις βόλτες των σκουπιδιών στην Πελοπόννησο, θα είχαν αποφευχθεί, μόνο αν η διαχείριση των απορριμμάτων γινόταν από ένα κεντρικό κρατικό φορέα διαχείρισης με επιστημονικό τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη τον άνθρωπο και το περιβάλλον, μακριά από τα κέρδη των ιδιωτών.
Βασίλης Σαραντόπουλος
Εκπρόσωπος Λαϊκής Συσπείρωσης στο ΔΣ της ΔΕΥΑΣ