Η ανάπτυξη μιας πόλης είναι υπόθεση , αποκλειστικά , των στρατηγικών και ρηξικέλευθων πολιτικών εμπνευσμένων δημοτικών αρχών , οι οποίες επιλέγουν και ιεραρχούν τα προβλήματα και τις ανάγκες των δήμων τους με βάση ΤΙ συμφέρει την πόλη και τους πολίτες και ΟΧΙ τα μικρά συντεχνιακά ή ατομικά συμφέροντα . Εν ολίγοις , είναι καθαρά θέμα πολιτικής νοοτροπίας και ρήξεων με αντιλήψεις συντηρητικές και οπισθοδρομικές .
Στη Σπάρτη , λ.χ. , έχει αναχθεί σε κοσμοϊστορικό γεγονός και αιτία πολέμου ένα απλό κι ευλογοφανές αίτημα των κατοίκων της Λάκκας και του Ν. Κόσμου-Ψυχικού για μετακίνηση της λαϊκής αγοράς της Τετάρτης από το κέντρο στις συνοικίες , σε πλήρη αντίθεση με άλλες πόλεις που θέλουν να πάνε μπροστά και το θέμα αυτό θεωρείται (και είναι) αυτονόητη επιλογή , στα πλαίσια της αποκεντρωμένης , ισόρροπης ανάπτυξης και της ίσης μεταχείρισης των πολιτών .
Στη γειτονική μας Τρίπολη , π.χ. , γίνονται 3 λαϊκές την εβδομάδα , ΟΛΕΣ σε διαφορετικά σημεία και ΟΧΙ στο κέντρο της πόλης . Ειδικότερα το Σάββατο γίνονται 2 λαϊκές , η μία στην πλατεία Βαλτετσίου – νότια του κέντρου – και η άλλη στην πλατεία Θεοκρίτου – στον αντίποδα – βορειοδυτικά του κέντρου . Την Τετάρτη , γίνεται και τρίτη λαϊκή , στην πλατεία Μαντινείας , στο βορειοανατολικό σημείο της πόλης . Οι τρεις , εκτός κέντρου πόλης και σε διαφορετικά σημεία , λαϊκές δημιουργούν ένα τρίγωνο , το οποίο εξυπηρετεί ΟΛΗ την πόλη , αποσυμφορεί το κέντρο , βοηθά την ανάπτυξη των συνοικιών και μέσω της αποκέντρωσης συμβάλλει ΚΑΙ στη συνολική ανάπτυξη της Τρίπολης .
Το ίδιο , και πιο προωθημένο , έχουν κάνει ΚΑΙ τα Χανιά . Διαβάζουμε σε σχετικό δημοσίευμα της 29-3-2019 :
«Οι λαϊκές αγορές αποτελούν παράδοση για τους Χανιώτες. Πέντε ημέρες την εβδομάδα μία διαφορετική γειτονιά φιλοξενεί μια λαϊκή αγορά, την οποία επισκέπτονται οι Χανιώτες ανεξαρτήτως ηλικίας και εισοδήματος . Οι λαϊκές αγορές των Χανίων είναι μια εμπειρία που αξίζει να ζήσει όποιος θέλει να γνωρίσει την πραγματική εικόνα της πόλης.
Ο Δήμος Χανίων ανακοινώνει τη νέα χωροθέτηση των λαϊκών αγορών από 01/04/2019 έως και 31/03/2020 βάσει της υπ. αρ. 210/ΑΔΑ/ΩΦΑ2ΩΗ5-94Κ/27-03-2019 Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου .»
Σε αντίθεση με την Τρίπολη , με τα Χανιά (αλλά και με δεκάδες άλλες πόλεις σ’ ολόκληρη την Ελλάδα) στη Σπάρτη η λαϊκή αγορά γίνεται επί 180 χρόνια (!!!) στο κέντρο της πόλης (!!!) (130 χρόνια στην κεντρική πλατεία και 50 χρόνια στο κέντρο , 200 μ. από την πλατεία) !!!
Είναι δυνατόν να ισχυριστεί κανείς πως ένα καθεστώς του 19ου αιώνα πρέπει να διατηρηθεί και στον 21ο αιώνα ;
Είναι δυνατόν η Σπάρτη της νέας εποχής να πορευθεί προς το μέλλον δεμένη με βαρίδια 200 χρόνων ;
Αυτή η νοοτροπία του : «μην θίγετε τα κακώς κείμενα» , που έχει γίνει κατεστημένο στη Σπάρτη από την ίδρυσή της μέχρι ΚΑΙ σήμερα , είναι η μοναδική
αιτία που η Σπάρτη κάνει σημειωτόν ή βαδίζει προς τα πίσω , την ώρα που άλλες πόλεις καλπάζουν προς τα εμπρός .
«Αυτός που δεν τολμάει τίποτε , δεν χρειάζεται ελπίδα για τίποτε.»
Σίλερ
Βαγγέλης Μητράκος