Πέπλος μυστηρίου εξακολουθεί να καλύπτει την πώληση του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού «902», καθώς 4 μέρες μετά τη γνωστοποίηση του deal που αλλάζει τις ισορροπίες στο χάρτη των media, παραμένει άγνωστο το όνομα του νέου ιδιοκτήτη.
Ελλείψει πληροφόρησης οργιάζει η σεναριολογία, ενώ πληθαίνουν οι αντιδράσεις και το θέμα αποκτά καθαρά πολιτική διάσταση, καθώς από πολλές πλευρές διατυπώνονται εντονότατες επικρίσεις για τη στάση του ΚΚΕ. Οι επιχειρηματίες Φ. Βρυώνης και Β. Μαρινάκης που φέρονταν ως πιθανοί αγοραστές, διέψευσαν οποιαδήποτε συμμετοχή. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρία του «902» («Ραδιοτηλεοπτική ΑΕ») μεταβιβάσθηκε σε επιχειρηματικό σχήμα εκπροσωπούμενο από τον δημοσιογράφο-εκδότη Μάκη Τριανταφυλλόπουλο.
Στο σχήμα μετέχουν εμμέσως ή αφανώς δύο επιχειρηματίες που έχουν ήδη παρουσία στα media και επιδιώκουν να πρωταγωνιστήσουν στην αναδιάταξη-αναδιάρθρωση του κλάδου.
Από άλλες πηγές αναφέρεται ότι η πώληση του «902» αποτελεί προοίμιο ευρύτερων εξελίξεων στα media, υπό την πίεση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ραδιοτηλεοπτικές και εκδοτικές επιχειρήσεις, αλλά και σε συνάρτηση με τις διαγραφόμενες ανακατατάξεις στον πολιτικό χώρο.
Επόμενη κίνηση αναμένεται ότι θα είναι η μεταβολή του ιδιοκτησιακού σχήματος του καναλιού που ανήκει στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη και πρόσφατα πήρε άδεια πανελλαδικής εμβέλειας.
Δεν είναι απλή επιχειρηματική συμφωνία…
Προς το παρόν, το μυστήριο που καλύπτει τη μεταβίβαση του «902», γίνεται αφορμή προβληματισμού και ανησυχιών όχι μόνον στο δημοσιογραφικό αλλά και στον πολιτικό χώρο. Ολοι συμφωνούν ότι – ειδικά μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ – η μεταβίβαση ραδιοτηλεοπτικού καναλιού δεν είναι μια απλή επειχειρηματική συναλλαγή, αλλά συναρτάται με πολιτικές επιδιώξεις και ευρύτερους σχεδιασμούς.
Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωση του το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, «σε μια τόσο κρίσιμη εποχή, το να περνούν οι συχνότητες σε χέρια επενδυτών αγνώστων προθέσεων, επιδεινώνει την ήδη προβληματική εικόνα των ΜΜΕ και υποβαθμίζει τον πλουραλισμό και το δημοκρατικό δικαίωμα στην αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών».
Από τον 902 στη νέα ΕΡΤ
Εν τω μεταξύ, ενώ η ΕΣΗΕΑ και τα κόμματα επικρίνουν το ΚΚΕ για την απόλυση του προσωπικού του «902», πληροφορίες αναφέρουν ότι όλοι οι δημοσιογράφοι και οι τεχνικοί του ραδιοτηλεοπτικού καναλιού υπέβαλαν αιτήσεις πρόσληψης στα “νέα ΕΡΤ”.
Δεν είναι περίεργο – αφού μένουν άνεργοι ή πρέπει να μετακινηθούν σε άλλες κομματικές επιχειρήσεις. Εικασίες προκαλεί μόνον το γεγονός ότι οι αιτήσεις υπεβλήθησαν “εν σώματι”, από όλους όσοι έχουν τα τυπικά προσόντα πρόσληψης στην ΕΡΤ.
Δημοσιογραφικοί πράγοντες που γνωρίζουν το θέμα, εκτιμούν ότι πρόκειται για κομματική “γραμμή”.
Διαψεύσεις Μαρινάκη – Βρυώνη
Νωρίτερα είχαν σπέυσει να διαψεύσουν οποιαδήποτε εμπλοκή τους οι δύο επιχειρηματίες τους οποίους δημοσιεύματα και φήμες έφεραν ως εμπλεκόμενους στην εξαγορά του «902».
Ο εφοπλιστής και πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος συμμετέχει ήδη σε εταιρίες media, διέψευσε κατηγορηματικά ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με την εξαγορά, προσθέτοντας ότι θεωρεί «σκάνδαλο να μην ξέρουμε σε αυτή τη χώρα ποιος είναι ο ιδιοκτήτης ενός καναλιού πανελλαδικής εμβέλειας». Ο κ. Μαρινάκης διευκρίνισε ότι από την πλευρά του «ούτε υπήρξε ενδιαφέρον, ούτε έγινε κάποια διαπραγμάτευση».
Ο επιχειρηματίας Φ. Βρυώνης, βασικός μέτοχος του τηλεοπτικόύ σταθμού Extra και πρώην ιδιοκτήτης τριών εταιριών εισηγμένων στο ΧΑ (διαφημιστική Ατέρμων, κατασκευαστική ΓΕΝΕΡ, χονδρεμπορική Εμπορικός Δεσμός) με επιστολή του στα ΜΜΕ διέψευσε ότι έχει οποιαδήποτε σχέση ιδιοκτησίας με την αγοράστρια εταιρεία του Ραδιοτηλεοπτικού σταθμού 902.
Επικρίσεις από κόμματα
Θέμα ηθικής τάξεως και πολιτικής συνέπειας εγείρουν τα κόμματα της αριστεράς, διατυπώνοντας επικρίσεις κατά του ΚΚΕ όχι μόνο για την “μυστικοπάθεια” γύρω από την πώληση του καναλιού, αλλά και για τον τόπο που έγινε το κλείσιμο – με απολύσεις εργαζομένων κλπ.
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσαντον Περισσό να δώσει εξηγήσεις και να αποκαλύψει σε ποιον μεταβίβασε την συχνότητα, διατυπώνοντας και ερωτηματικά για τη συμπεριφορά απέναντι στους εργαζόμενους του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού που απολύθηκαν προκειμένου η εταιρία να περάσει στον νέο ιδιοκτήτη «καθαρή» από βάρη.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης ζήτησε «πλήρη διαφάνεια και πλήρεις εξηγήσεις από την ηγεσία του ΚΚΕ, που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της σε θέματα αριστερής συνέπειας, όπως η ίδια ισχυρίζεται». «Νομίζω ότι τις χρωστούν πριν από όλα στον κόσμο του ΚΚΕ. Δεν είναι νοητό να ακολουθεί η Αριστερά, σε τέτοια θέματα που σχετίζονται με απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις, δύο μέτρα και δύο σταθμά», συμπλήρωσε.
Επικριτικά σχόλια έκανε και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο οποίος σε ανάρτηση στο διαδίκτυο απευθύνει προς τον Περισσό τον ερώτημα «αν το νόμιμο είναι και ηθικό».
Η ΕΣΗΕΑ για το κλείσιμο του «902»
«Θλιβερή» είδηση που μάλιστα υπογραμμίζει ότι το «ΚΚΕ ως εργοδότης, χάνει οριστικά την ηθική ανωτερότητά του», χαρακτηρίζει η ΕΣΗΕΑ το κλείσιμο του 902. Στην ανακοίνωσή της κατακευραυνώνει το ΚΚΕ για τις πρακτικές που ακολουθεί ως προς την απόλυση των εργαζομένων και για το σχέδιο που επεξεργάστηκε προκειμένου οι απολύσεις να γίνουν με «νόμιμο» τρόπο.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ έχει ως εξής:
«Επιβεβαιώθηκαν και επίσημα οι φήμες ότι το ΚΚΕ μένει πλέον χωρίς τηλεοπτικό σταθμό και ραδιόφωνο! Αυτή η θλιβερή είδηση υπογραμμίζει ότι το ΚΚΕ, ως εργοδότης, χάνει οριστικά την ηθική ανωτερότητά του, που διατηρούσε έναντι των αντιπάλων του, τουλάχιστον μέχρι το μνημόνιο.
Το επιχείρημα ότι και «το ΚΚΕ τα ίδια κάνει» μεταφράζεται στην κοινωνία πως «όλοι το ίδιο είμαστε» και ρίχνει νερό στον μύλο της Κυβέρνησης και της εργοδοσίας, που αντιμετωπίζουν με αναλγησία την κρίση στα ΜΜΕ. Το σχετικό ρεπορτάζ έχει ως εξής:
Η Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε., η κομματική, δηλαδή, εταιρεία που έχει στην κατοχή της τους σταθμούς και την άδεια χρήσης των συχνοτήτων από τις οποίες εκπέμπουν, ολοκλήρωσε την πώληση του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης του κόμματος και μπήκαν οι σχετικές υπογραφές, ενώ, ήδη, έγιναν ανακοινώσεις προς τους εργαζόμενους από τη διεύθυνση του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού.
Ο νέος ιδιοκτήτης (;) έθεσε όρους να παραδοθεί η Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε. «καθαρή», δηλαδή, χωρίς εργαζόμενους. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι εργαζόμενοι του 902 (Ρ/Σ & Τ/Σ) που ανέρχονται σε 48 θα απολυθούν.
Και, επειδή, αυτό είναι παράνομο, αφού η εταιρεία μεταβιβάζεται εν λειτουργία, η ηγεσία του ΚΚΕ επέλεξε να εφαρμόσει το παρακάτω σχέδιο: Οι εργαζόμενοι θα χωρισθούν σε ομάδες και θα περάσουν σε άλλες κομματικές επιχειρήσεις, από τις οποίες και θα απολυθούν χωρίς, όπως τους είπαν, να χάσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα.
Τέλος, υπάρχει και μια μικρή ομάδα που απασχολούνται στην ιστοσελίδα του κόμματος «902. gr », οι οποίοι θα υποβάλουν παραιτήσεις και θα επαναπροσληφθούν με αμοιβή τον μέσο εργατικό μισθό, που προβλέπει το νέο καταστατικό του ΚΚΕ, δηλαδή, 600-800 ευρώ. Η μέθοδος αυτή θα εφαρμοσθεί και για τους εργαζόμενους του «Ριζοσπάστη», όταν ολοκληρωθούν οι απολύσεις.
Εν τω μεταξύ, ήδη η Διεύθυνση του 902 άρχισε συζητήσεις με τους εργαζόμενους που θα απολυθούν, από τους οποίους ζητείται να αποδεχθούν «κούρεμα» των οφειλομένων, τουλάχιστον κατά 40%.
Η διαδικασία των απολύσεων και η τυπική μεταβίβαση της Ραδιοτηλεοπτικής Α.Ε. στο νέο ιδιοκτήτη (;) θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Αυγούστου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ τονίζει την άρνηση των συνδικαλιστικών εκπροσώπων να ενημερώσουν και να συζητήσουν με τα σωματεία τους Η παραπομπή των πάντων στην θεόσταλτη επίσημη σχετική ανακοίνωση του ΚΚΕ, είναι απαράδεκτη.
Το ΔΣ της Ενώσεως σημειώνει ακόμη ότι σε μια τόσο κρίσιμη εποχή το να περνούν οι συχνότητες σε χέρια επενδυτών αγνώστων προθέσεων επιδεινώνει την ήδη προβληματική εικόνα των ΜΜΕ και υποβαθμίζει τον πλουραλισμό και το δημοκρατικό δικαίωμα στην αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών».
Χριστίνα Τζογανάκη