Σε «ξαφνικό θάνατο» οδηγεί χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή. Συγκεκριμένα καταργεί:
-Την ειδικότητα των περίπου 2.200 σχολικών φυλάκων
-Τις θέσεις των περίπου 3.500 δημοτικών αστυνομικών
-Τις 32 ειδικότητες 2.000 καθηγητών τεχνικών λυκείων
Παράλληλα μεγάλο τμήμα από τους 6.000 συμβασιούχους που εργάζονται, κυρίως, στους δήμους με προσωρινές διαταγές, αναμένεται να δει την έξοδο μετά την 1η Νοεμβρίου, που τίθεται ως καταληκτική ημερομηνία για την εκδίκαση των υποθέσεων τους. Επιπλέον, οι καταργήσεις θέσεων θα γίνονται με απλές υπουργικές αποφάσεις, με βάση τις οποίες οι υπάλληλοι θα τίθενται σε διαθεσιμότητα. Την ίδια ώρα αναστάτωση επικρατεί στους δήμους, με τους δημοτικούς υπαλλήλους να προχωρούν σε καταλήψεις δημοτικών κτηρίων.
Ειδικότερα, την κατάργηση της ειδικότητας των σχολικών φυλάκων και των θέσεων των δημοτικών αστυνομικών στους δήμους με βάση τη συμφωνία με την τρόικα, προβλέπουν τα άρθρα 89 αι 90 του πολυνομοσχεδίου. Η κατάργηση της ειδικότητας των σχολικών φυλάκων γίνεται άμεσα (από την έναρξη ισχύος του νόμου), ενώ των θέσεων των δημοτικών αστυνομικών στους δήμους από 23 Σεπτεμβρίου 2013. Παράλληλα καθορίζεται ότι οι αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομία ασκούνται από την 23η.9.2013 από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ), ενώ προβλέπεται ότι οι αρμοδιότητες που έχουν έσοδα ασκούνται από άλλους υπαλλήλους του δήμου: «Η μεταφορά των ανωτέρω αρμοδιοτήτων δεν θίγει τα έσοδα των δήμων που συνδέονται με τις αρμοδιότητες αυτές. Τα έσοδα αυτά συνεχίζουν να βεβαιώνονται και να εισπράττονται από τους δήμους σύμφωνα με τις διατάξεις περί είσπραξης των εσόδων τους. Τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία των δήμων που συνδέονται με τις αρμοδιότητες αυτές, συμπεριλαμβανομένων και των οχημάτων, παραμένουν στην κυριότητά τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Και προστίθεται: «Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου μπορεί να καθορίζεται η παράλληλη άσκηση μίας ή περισσοτέρων εκ των ανωτέρω αρμοδιοτήτων από υπαλλήλους του δήμου, κατόπιν ορισμού αυτών με απόφαση του δημάρχου. Με την ίδια απόφασή του δημοτικού συμβουλίου δύναται να καθορίζεται επίσης ο αριθμός των αναγκαίων υπαλλήλων, η διάρκεια άσκησης της αρμοδιότητας, οι ώρες απασχόλησης των υπαλλήλων, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια αναφορικά με την άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτών».
Πληροφορίες από aftodioikisi