Την εκδήλωση συντόνισε η εκπρόσωπος του Ο.Π.Α.Ν.Α.Λ. κ. Γεωργία Γαλανοπούλου, η οποία μιλώντας για το έργο των τιμώμενων προσώπων είπε:
«Τιμάμε τους δυο ευεργέτες του τόπου μας, τις αξίες και τα ιδανικά που πρεσβεύουν, καθώς και όλους εκείνους που βοήθησαν στην επίτευξη αυτών των υπέροχων αποτελεσμάτων. Τιμάμε δυο ανθρώπους που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση σε όλους εμάς».
Αναφέρθηκε ακόμα στη συνολική προσφορά του ζεύγους Κάρμεν και Βασίλη Κωνσταντακόπουλου στην Λακωνία, χάρη στην προσφορά των οποίων καλύφθηκαν οι δαπάνες του αρχαιολογικού έργου στο Νεολιθικό Σπήλαιο Αλεπότρυπα του Δυρού Μάνης, εξασφαλίζοντας για μια 15ετία (1990-2005) και χωρίς διακοπή τη συνέχεια του αρχαιολογικού έργου στο Δυρό.
Αναφερόμενη στην προσφορά του Ιδρύματος Λασκαρίδη, τόνισε τον ελάχιστο χρόνο που απαιτήθηκε για την πλήρη ανακαίνιση και αναπαλαίωση των δύο φάρων, που μάλιστα αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την ανάδειξη των πέτρινων φάρων της Ελλάδας.
Κατόπιν ακολούθησε η προβολή μιας δεκάλεπτης ταινίας που επιμελήθηκε ο Σύνδεσμος Βελανιδιωτών «Η Μυρτιδιώτισσα» με θέμα τον Κάβο Μαλέα.
Στη συνεχεία το λόγο πήρε ο κ. Κωνσταντίνος Καταγάς Ναύαρχος ε.α του Π.Ν, μέλος της ένωσης Ελλήνων λογοτεχνών με πλούσια λογοτεχνική, ποιητική και συντακτική δράση. Μιλώντας για τα δυο ακρωτήρια της Λακωνίας και τους ευεργέτες είπε:
«Ο κ. Νομάρχης Λακωνίας τιμά σήμερα δυο καταξιωμένους Έλληνες της μεγάλης μας Ναυτιλίας για την αγαθοεργία και ευεργεσία τους. 130 περίπου χρόνια οι Φάροι αυτοί, σηματοδοτούν, τονίζουν, θυμίζουν θαλασσινή παράδοση αιώνων. Ο Μαλέας, το Ταίναρο και Λακωνικός Κόλπος με τους θαλασσινούς του οικισμούς, τους βεβαιωμένους αρχαιολογικά ως υπάρχοντες και θαλασσινά διαβιούντες εκεί από το 2600 π.Χ., δείχνουν την πανάρχαια ζωντανή σχέση της Λακωνίας με την θάλασσα. Σήμερα μετά την υπέρ τον μισό αιώνα γενικευμένη χρήση του Radar και μετά 15 χρόνια της χρήσης του GPS οι Φάροι είναι βέβαια λιγότερο σημαντικοί για την ασφαλή πλοήγηση. Το Φαρικό μας δίκτυο όμως λειτουργεί. Ανάμεσα στους 1500 φάρους, φανούς και σημαντήρες είναι και οι 120 πέτρινοι φάροι, από τους οποίους μόνο το ένα τρίτο στελεχώνεται με προσωπικό. Έτσι, το μεγαλύτερο μέρος αυτών των πέτρινων φάρων, που έδωσαν μια ιδιαίτερη χροιά στην ναυτική μας παράδοση και αποτελούν ένα χαρακτηριστικό του νησιωτικού μας τοπίου, θα οδεύει στην σταδιακή φθορά και την καταστροφή. Αυτό απέτρεψε η προσφορά και δωρεά του Καπετάν Βασίλη και του κ. Λασκαρίδη για την αποκατάσταση και διάσωση των Φάρων του Καβο -Μαλιά και του Ταινάρου.
Κύριε Λασκαρίδη, Καπετάν Βασίλη. Σας ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας. Σας ευχαριστούμε ακόμη για το προσωπικό σας ενδιαφέρον με το οποίο παρακολουθήσατε και τις διαδικασίες και το συντονισμό για την εκτέλεση των έργων και για την μελέτη σαν να ήταν οι Φάροι κάτι προσωπικά δικό σας».
Στη συνέχεια ο κ. Καταγάς, αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βελανιδιωτών υποπλοίαρχο του ΠΝ Παναγιώτη Τριπόντικα και τον πρόεδρο του Ναυτικού Ομίλου Βοιών κ. Παναγιώτη Μπιλλίνη για την συμβολή τους στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης τιμής, έκλεισε λέγοντας:
«Κύριε Νομάρχα, εξαιρετική είναι η τιμή που προσδίδει η παρουσία σας στην εκδήλωση αυτή της απονομής διακρίσεων και εκφράσεως ευχαριστιών σε φίλους της Λακωνίας, σε φίλους που έσωσαν κειμήλια και μνήμες γεμάτα με τον πολυαίωνο αχό της πολυφλοίσβιας λακωνικής θάλασσας».
Ακολούθησε η απονομή των αναμνηστικών δώρων. Ο Ολυμπιονίκης ιστιοπλόος κ. Τάσος Γαβρίλης, παρέδωσε εκ μέρους του Ναυτικού Ομίλου Βοιών στους δυο ευεργέτες, «βράχια» ποτισμένα από την αλμύρα του Κάβο Μαλέα. Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Βελανιδιωτών και ο κ. Καταγάς τους παρέδωσαν με τη σειρά τους από ένα τιμητικό δίπλωμα.
Τελευταίος πήρε το λόγο ο Νομάρχης Λακωνίας κ. Κωνσταντίνος Φούρκας, ο οποίος πριν προσφέρει στα δύο τιμώμενα πρόσωπα ασημένια αντίγραφα από τα χρυσά κύπελλα που βρέθηκαν στο θολωτό τάφο του Βαφειού (και των οποίων τα πρωτότυπα βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών) ανέφερε:
«Οι δυο αυτοί φάροι αποτελούν ιστορικά μνημεία και πραγματικά κοσμήματα της ναυτικής και αρχιτεκτονικής μας πολιτιστικής κληρονομιάς. Όπως ενδεχομένως να γνωρίζετε η Ν.Α. Λακωνίας, είχε από το 2006 χαρακτηρίσει τους πετρόκτιστους Φάρους των ακρωτηρίων του Ταίναρου και του Κάβου Μαλέα ως ιστορικά και διατηρητέα μνημεία. Γνωρίζετε όμως επίσης, ότι τις περισσότερες φορές οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης δε διαθέτουμε τους πόρους για να υλοποίησουμε τα έργα που θα επιθυμούσαμε.
Στο συγκεκριμένο έργο όμως, είχαμε την τύχη να έχουμε συνοδοιπόρους δυο ανθρώπους με ιδιαίτερη ευαισθησία για την πολιτιστική μας κληρονομιά.
Χάρη στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και στον πρόεδρό του κ. Πάνο Λασκαρίδη, που ανέλαβε το δύσκολο και δαπανηρό έργο της αποκατάστασης των δύο φάρων και χάρη στον Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο που ανέλαβε τη μελέτη αποκατάστασης του φάρου του Καβομαλιά και του διεθνούς μονοπατιού που καταλήγει σε αυτόν, έχουμε σήμερα τη χαρά αυτά τα δύο μνημεία της ναυτικής μας και πολιτιστικής μας κληρονομιάς να παραμένουν ζωντανά. Επιπλέον είναι επισκέψιμα για το κοινό, συμβάλλοντας στην τοπική ανάπτυξη και στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Η βράβευση του πρόεδρου του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και του Καπετάν Βασίλη αποτελεί για εμάς ελάχιστη υποχρέωση αναγνώρισης της προσφοράς τους. Θεωρώ όμως ότι αποτελεί ταυτόχρονα και αναγνώριση της τεράστιας σημασίας που έχουν οι δύο αυτοί φάροι για την ιστορία του τόπου μας καθώς αποτελούν αναμφισβήτητα κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς ολόκληρης της Μεσογείου».
Την εκδήλωση τίμησαν μεταξύ άλλων με τη παρουσία τους προσωπικότητες από όλο το φάσμα του πολιτικού, κοινωνικού χώρου:
οι βουλευτές του νομού Λακωνίας κ.κ. Θανάσης Δαβάκης και Γρηγόρης Αποστολάκος, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Λακωνίας κ.κ. Σταματική Μπελεγρή Νικόλαος Μηνόπετρας και η ν.σ. Πειραιά κ. Αναστασία Μουτσάτσου, ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Κυριάκος Μιχαλολιάκος, ο αντιδήμαρχος Βοιών κ. Χρήστος Αντωνάκος, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Οιτύλου κ. Ηλίας Τουλάκος, ο πολιτευτής Λακωνίας και πρ. πρόεδρος του Συνδέσμου Βελανιδιωτών κ. Μανώλης Αντωνάκος, οι πρώην πρόεδροι του Συνδέσμου, ο Διοικητής της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού Αρχιπλοίαρχος (ΠΝ) Βασίλειος Αγριογιάννης και οι αρχιτέκτονες κ. Δημήτρης Ευταξιόπουλος, υπεύθυνος για την αναστήλωση των δυο φάρων, κ. Θάνος Παπαθανασόπουλος και κ. Ηρώ Νικολακέα υπεύθυνοι για τη μελέτη αναστήλωσης του Φάρου Μαλέα.
Σημαντική επίσης ήταν η παρουσία και εκπροσώπων των γραμμάτων και των τεχνών, όπως της ακαδημαϊκού και ποιήτριας κ. Κικής Δημουλά, του καθ. Πανεπιστημίου κ. Ιωάννη Μαρμαρινού, της καθ. Πανεπιστημίου κ. Δρίτσας Φραγκουκικίλια, και της πρόεδρου της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Λασκαρίδη κ. Μαριλένας Λασκαρίδη.