Ο βουλευτής Λακωνίας κ. Νεοκλής Κρητικός στη χθεσινή του ομιλία κατά τη διάρκεια της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού του 2021 επικεντρώθηκε σε τρία σημεία:
1. Στην ανάγκη της σωστής ενημέρωσης σχετικά με τους εμβολιασμούς.
2. Στις δράσεις για την ανάσχεση των παράνομων ελληνοποιήσεων και επέκταση της ΠΟΠ ελιάς Καλαμών – Kalamata olives σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος, όπου παράγεται το μεγαλύτερο ποσοστό ελιάς Καλαμών (28% στην Λακωνία) και τη διαμόρφωση των κατάλληλων εγγυήσεων για την κατάκτηση εκ νέου των διεθνών αγορών, αντιστρέφοντας την πίεση στις τιμές των παραγωγών.
3. Στην κοινή επιθυμία όλων των φορέων της Λακωνίας για ίδρυση ΤΕΦΑΑ στην Σπάρτη, έχοντας ετοιμάσει την μελέτη σκοπιμότητας, εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τα τρία πρώτα χρόνια από δωρητές Λάκωνες επιχειρηματίες, επισημαίνοντας ότι το ισχυρό brand name της Σπάρτης θα προσελκύσει πολλούς ξένους φοιτητές από το εξωτερικό. Επίσης τόνισε τη σημασία που έχει για τους Λάκωνες η εκ νέου επιστροφή της Νοσηλευτικής Σχολής, απομάκρυνση της οποίας πλήγωσε πραγματικά τους Λάκωνες πριν από 2 χρόνια.
Τέλος σημείωσε για τη νέα χρονιά που έρχεται, ότι η Κυβέρνησή της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να είναι γρήγορη στα αναπτυξιακά μέτρα και απαιτείται ταχύτητα και υπομονή από όλο το πολιτικό σύστημα για να περάσουμε τον κάβο της πανδημίας.
Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του κ. Κρητικού:
«Κύριε Πρόεδρε
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Πολλοί ανέφεραν τον Μακ Μίλαν, αλλά θα ξεκινήσω σήμερα με Τζον Μέιτζορ: «Η πρώτη απαίτηση της πολιτικής ΔΕΝ είναι η ευφυΐα ή η ενεργητικότητα, αλλά η υπομονή. Η πολιτική είναι δρόμος αντοχής στον οποίο συνήθως η χελώνα νικάει το λαγό».
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε τάζοντας λαγούς με πετραχήλια, στη συνέχεια έκανε το λαγό στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς και στο τέλος εξάντλησε την υπομονή του ελληνικού λαού, ο οποίος την έστειλε στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ρόλο που η δημοκρατία έχει ανάγκη, αλλά η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην ξεπερασμένη ρητορική και στα παρωχημένα επιχειρήματα ιδεολογικών δικαιωματισμών την καθιστούν ως έναν αρνητικό παράγοντα στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την ανάσχεση των επιπτώσεών της στην πραγματική οικονομία. (παύση ανάσα)
Το ανέφεραν πολλοί, ότι το δεύτερο κύμα μας χτύπησε δυνατά. Το ιικό φορτίο σε ορισμένες περιοχές της Επικράτειας είναι ακόμη μεγάλο και η κατάσταση στο ΕΣΥ υπήρξε οριακή.
Παρέμεινε ευτυχώς διαχειρίσιμη, γιατί οι ενέργειες που κάναμε για την ενίσχυσή του είναι σημαντικές και θα λειτουργήσουν ως παρακαταθήκη για το μέλλον.
Τρία θέματα θα αναφέρω συνοπτικά:
Την αναγκαιότητα του εμβολιασμού,
την στήριξη της αγροτικής παραγωγής
και την στήριξη εν γένει της ελληνικής Περιφέρειας.
Ακούστηκε από το βήμα της Βουλής η ανάγκη εισαγωγής των μονοκλωνικών αντισωμάτων, έτσι ώστε να γλυτώσουμε τους μισούς θανάτους.
Πρέπει να παρουσιάζουμε πάντα τη σφαιρική εικονα για να μην μπερδεύουμε τους συμπολίτες μας.
Τα μονοκλωνικά αντισώματα διατίθενται μόνο για κλινικές δοκιμές σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς με συγκεκριμένους προδιαθετικούς παράγοντες για να αναπτύξουν σοβαρή νόσο, ενώ η διαθεσιμότητά τους είναι πολύ μικρή.
Επίσης είναι μια κατηγορία φαρμάκων, που έχουν γενικά περισσότερες ενδεικτικές παρενέργειες από τα εμβόλια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα δοκιμών, ενώ η έρευνα τους τώρα μπαίνει στην φάση 3, οπότε και θα μάθουμε στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια τους.
Αντίθετα έχουμε εμβόλια, τα οποία έχουν περάσει με επιτυχία την τρίτη φάση ελέγχου με δεκάδες χιλιάδες εθελοντές και εγκρίσεις από τον FDA, τα οποία προλαμβάνουν την μόλυνση από τον ιό και δεν θεραπεύουν απλά τον άρρωστο.
Ως γιατρός, ειλικρινά δεν μπορώ να δικαιολογήσω τις δημόσιες αυτές τοποθετήσεις στο δημόσιο διάλογο και ειδικά από το βήμα της Βουλής.
Αυτή η ανεύθυνη στάση δημιουργεί τις αμφιβολίες στους συμπολίτες μας. Πρέπει να κρατούμε στάση ευθύνης. Εδώ θα ήθελα δημοσίως να συγχαρώ τον Πρωθυπουργό για την πρωτοβουλία του να εμβολιαστεί πρώτος. Καλύτερες είναι οι πράξεις από τα λόγια και αυτό ιστορικά αξιολογείται θετικά από τον λαό.
Σχετικά τώρα με τον προϋπολογισμό, είνα δεδομένο ότι επηρεάζεται από τα γεγογόνοτα που διαδραματίζονται. Πανδημία κα επιπτώσεις στην οικονομία,
ενίσχυση της δημόσιας Υγείας και της οικονομικής δραστηριότητας,
τουρκική απειλή εξ ανατολών και εκτέλεση μεγάλων εξοπλιστικών προγραμμάτων,
ανάγκη προώθησης μεγάλων έργων υποδομής τα οποία βάλτωναν ολόκληρα χρόνια,
μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη και η ανάγκη επίτευξης των στόχων μείωσης του ενεργειακού αποτυπώματος
καθορίζουν το πλαίσιο.
Θέλω να τονίσω τη μεγάλη προσπάθεια που έχει κάνει η Κυβέρνηση και όλοι οι βουλευτές από τη θέση μας για την αναβάθμιση των Ιατρικών μονάδων Υγείας της Περιφέρειας. Στην περιφερειακή μου ενότητα, στη Λακωνία, η αναβάθμιση της δευτεροβάθμιας φροντίδας είναι σημαντική,
η ένταξη νέου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού,
ο εξοπλισμός με νέο ιατρικό εξοπλισμό
καθιστούν το τομέα της δευτεροβάθμιας περίθαλψης ικανό πλέον στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Το ίδιο πράττουμε με σταθερά βήματα και για την αναβάθμιση όλων των Κέντρων Υγείας, ενισχύοντας έτσι την πρωτοβάθμια φροντίδα.
Πέραν του τομέα Υγείας είναι επίσης πολύ σημαντική η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος καθίσταται ακόμη πιο σημαντικός σε περιόδους κρίσης, καθώς η γη ποτέ δεν σταματά να παράγει και δεν την περιορίζει καμία πανδημία, κανένας ιός.
Στον πρωτογένη τομέα πρέπει με ένταση και γρήγορες ενέργειες να μελετήσουμε σφαιρικά το θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων, την επέκταση της ΠΟΠ Ελιάς Καλάμων – Kalamata Olives, στους νομούς που παράγουν το μεγαλύτερο εγχώριο ποσοστό και τη διαμόρφωση των κατάλληλων εγγυήσεων για την κατάκτηση εκ νέου των διεθνών αγορών, αντιστρέφοντας την πίεση στις τιμές των παραγωγών.
Το θεωρώ κορυφαίο θέμα για τους ελαιοκαλλιεργητές μας και θα πρέπει να το προχωρήσουμε άμεσα και συντονισμένα.
Τέλος θα ήθελα να επισημάνω ότι η ίδρυση τμημάτων σχολών από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα πρέπει να γίνεται με γνώμονα τη δυνατότητα ανάπτυξης τους στις συγκεκριμένες περιοχές, τη θέληση των τοπικών φορέων να αγκαλιάσουν τα νέα τμήματα, την εύρεση ακόμη και εξωτερικών χρηματοδοτήσεων, όπως επίσης με την προοπτική διασύνδεσής τους με τα ξένα πανεπιστήμια και την προσέλκυση πολλών ξένων φοιτητών μές από ένα πολύ ισχυρό brand name.
Στη Λακωνία είμαστε έτοιμοι να αγκαλιάσουμε ένα νέο ΤΕΦΑΑ, έχουμε φτιάξει μελέτη σκοπιμότητας και έχουμε διασφαλίσει τη χρηματοδότηση για τα πρώτα τρία χρόνια από δωρητές λάκωνες επιχειρηματίες, ενώ η Σπάρτη αποτελεί ένα πανίσχυρο, παγκόσμια brand name. Είναι επίσης δεδομένο ότι θα παλέψουμε και για την εκ νέου επιστροφή της Νοσηλευτικής Σχολής, απομάκρυνση της οποίας πλήγωσε πραγματικά τους Λάκωνες πριν από 2 χρόνια.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
σταθήκαμε όρθιοι και καταστήσαμε την Ελλάδα και πάλι θετικό παράδειγμα.
Για τη χρονιά που έρχεται οι πολίτες αναμένουν την Κυβέρνησή μας γρήγορη στα αναπτυξιακά μέτρα και όλους μας γεμάτους με υπομονή για να περάσουμε τον κάβο της πανδημίας. Ο προϋπολογισμός του 2021 υπηρετεί τον σκοπό αυτό.
Θα χρειαστούμε και ταχύτητα και υπομονή!
Τις έχουν ανάγκη οι συμπολίτες μας.
Σας ευχαριστώ!»