Συμμετείχα χθες στη τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Λακωνίας σχετικά με την εξέταση της προσφυγής του ΣΥΜΕΠΟΠ κατά της Υ.Α. 331/20735/26.2.2018/ΦΕΚ648/Τ.Β’, αναφορικά με τη σύνδεση ΠΟΠ Καλαμών και Ελιές Καλαμάτας ή Kalamata Olives.
Θεωρώ άκαιρη και άσκοπη αυτήν την προσφυγή. Ο ψηφισμένος νόμος από το 2018, ο οποίος λειτούργησε θετικά για τους παραγωγούς στη Λακωνία, στην Αιτωλοακαρνανία και στη Φθιώτιδα, στις οποίες η παραγωγή ελιάς Καλαμών καλύπτει το 90% της εγχώριας παραγωγής, δεν υπάρχει λόγος να καταργηθεί τώρα, καθώς δεν έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο στο οποίο εκατοντάδες ελαιοκαλλιεργητές θα μπορούν να λειτουργήσουν και να εξάγουν τα προϊόντα τους.
Πραγματικά θεωρώ άκαιρη και άδικη αυτή την προσφυγή εναντίον του υφιστάμενου νόμου. Και είναι άκαιρη καθώς αν γυρίσουμε στο προηγούμενο καθεστώς θα αποκλειστούν όλοι, εκτός των Μεσσηνίων από τις διεθνείς αγορές. Και θα αποκλειστούν σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Αυτό που θα μπορούσε να είχε γίνει είναι ένας κοινός διάλογος από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς υπό την ηγεσία και την οδηγία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου θα μπορούσαμε να συζητήσουμε την αναγκαία και δίκαιη κατ’ εμέ επέκταση της ΠΟΠ (προστατευμένης ονομασίας προέλευσης) σε Λακωνία, Αιτωλοακαρνανία και Φθιώτιδα, αν και εφόσον πληρούνται τα κριτήρια όπως είναι η ιχνηλασιμότητα και η εδαφοκαλλιέργεια.
Από τη μεριά μου θα μιλήσω με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Περιφερειάρχη μας και τον Περιφερειάρχη δυτικής Ελλάδας, όπως επίσης φυσικά και με τους συναδέλφους μου βουλευτές από την Αιτωλοακαρνανία, τη Φθιώτιδα, και φυσικά με τους συναδέλφους μου στη Λακωνία, για να προσκαλέσουμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε κοινό τραπέζι και τα συμπεφωνημένα από αυτές τις συναντήσεις, να αποτελέσουν πλαίσιο προτάσεων οι οποίες θα είναι δεσμευτικές και τις οποίες θα τις αποστείλουμε στις Βρυξέλλες με σκοπό να χτυπήσουμε και το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων.