Κρητικός: Μέχρι τα μέσα Αυγούστου η ΚΥΑ για τα άγονα Νοσοκομεία

Τι αλλάζει για το Νοσοκομείο Σπάρτης

Η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών πραγματεύτηκε το ζήτημα της προσέλκυσης ανθρώπινου δυναμικού στις δομές υγείας των νησιωτικών και δυσπρόσιτων περιοχών. Τοποθετήθηκα με προτάσεις επί του θέματος, όμως, θέλω να εστιάσω στα νέα που προέκυψαν από την ομιλία του Υπ. Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη. Στη νέα ΚΥΑ που θα έχει εκδοθεί το αργότερο μέχρι τα μέσα Αυγούστου:
Διεύρυνση κριτηρίων για τις περιοχές που χωρίζονται σε Άγονες Α’ και Β’ Κατηγορίας.
Για τις περιοχές όπου οι προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος κηρύσσονται διαδοχικά άγονες, θα ενεργοποιείται η κατάταξη στην κατηγορία Α’ ή Β’, αναλόγως του μεγέθους του προβλήματος (εν προκειμένω για τη Ν.Μ. Σπάρτης, θα εντάσσεται στην κατηγορία Α’) και η παροχή των αντίστοιχων κινήτρων.
Στην κατηγορία Α’, θα δίδεται: 3.600 επιπλέον μεικτά το χρόνο και στις ειδικότητες που έχουν πολύ μεγάλη έλλειψη (Εσωτερικής Παθολογίας, Αναισθησιολογίας, Νεφρολογίας, Παθολογικής, Ανατομικής Ακτινολογίας, Εργαστηριακής Ιατρικής): θα δίδονται τα διπλάσια, 7.200 μεικτά επιπλέον το χρόνο. Σημειώνεται πως η καταβολή των επιπλέον ποσών θα αφορά σε όλους τους γιατρούς -όχι μόνο στους νέους αιτούντες-
Στην Κατηγορία Β’: 2.400 ευρώ μεικτά και σε όσους εμπίπτουν στις έξι ειδικότητες 4.800 ευρώ μεικτά.
Αμέσως μετά τη δημοσίευση της ΚΥΑ, θα επαναπροκηρυχθούν προσκλήσεις.
Ανέφερε ότι η Ν.Μ. Σπάρτης ανήκει στις 14 μονάδες στις οποίες παρατηρείται το συστηματικό φαινόμενο των άγονων προκηρύξεων, ενώ ανήκει στα 4 νοσοκομεία με τα πλέον “σκληρά” προβλήματα εφημεριακής κάλυψης.