Η σημαντική συμβολή των αρχείων του Μουσείου του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, στην τεκμηρίωση του αιτήματος του Αγίου Δημητρίου Ζάρακος, για μαρτυρικό χωριό.
Σημαντικές αποκαλύψεις έρχονται συνεχώς στο φως, από τα ίδια τα Γερμανικά Αρχεία, στη συνεχιζόμενη έρευνα την οποία διεξάγουν συνεργάτες μου, στα πρωτότυπα Γερμανικά Αρχεία, τα οποία φυλάσσονται στο Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Η έρευνα σε σχέση με την πυρπόληση
των παραπάνω χωριών, καθώς και την εκτέλεση 47 αμάχων, έχει φέρει μέχρι στιγμής στο φως:
ü 23 πρωτότυπα έγγραφα του γερμανικού στρατού, (την καθημερινή αναφορά της επιχείρησης ‘Φλαμίνγκο’, από 27 Μαΐου έως 9 Ιουνίου του 1944), η οποία κατέστρεψε τον Άγιο Δημήτριο και τους Άγιους Ανάργυρους και εκτέλεσε αμάχους.
ü 7 αναλυτικότατους χάρτες της Γερμανικής Αντικατασκοπείας, για την περιοχή του Πάρνωνα, οι πληροφορίες των οποίων και προκάλεσαν τις πυρπολήσεις και τις εκτελέσεις αμάχων.
ü Το υλικό από το βιβλίο του Αυστριακού Μάγερ, το οποίο αναφέρεται στην αποδελτίωση των Γερμανικών αρχείων.
ü Χάρτες και τεκμήρια από τα ελληνικά αρχεία, όπως το χάρτη του Δοξιάδη και την καταγραφή της καταστροφής για τα συγκεκριμένα χωριά του Καραδήμα.
Στα τέλη του 1943, η Γερμανική Αντικατασκοπεία, δίνει εντολή για στρατιωτικές επιχειρήσεις εκκαθάρισης, σε τέσσερις περιοχές της Πελοποννήσου, στις οποίες κυριαρχούσαν ισχυρές δυνάμεις της αντίστασης, των ανταρτών. Εκείνη του Πάρνωνα, έχει στο κέντρο της τον Άγιο Δημήτριο Ζάρακος και τους Άγιους Ανάργυρους, χωριά τα οποία βρέθηκαν στη συνέχεια στο ‘κύκλο του θανάτου’, των συνεχών Γερμανικών στρατιωτικών εκκαθαριστικών επιχειρήσεων και πυρπολήθηκαν με μανία
Δεν μπορεί βέβαια να θεωρηθεί τυχαίο, πως την εντολή για τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις ‘Κότσυφας’ και Φλαμίνγκο’ στον Πάρνωνα, έδωσαν οι υπεύθυνοι της σφαγής των Καλαβρύτων, ο στρατηγός Λε Σουίρ και ο πτέραρχος Φέλμυ, ο οποίος και καταδικάστηκε στη δίκη της Νυρεμβέργης ως εγκληματίας πολέμου.
Τις εκτέλεσε ο Συνταγ/ρχης Ντάουνερ (Dauner), στρατιωτικός Διοικητής Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας.
Αρχικά η Γερμανική αντικατασκοπεία και ο Στρατηγός Λε Σουίρ, αποφασίζουν τη διεξαγωγή της εκτεταμένης εκκαθαριστικής επιχείρησης ‘Κότσυφας’, στην περιοχή Λεβέτσοβας-Γυθείου- Μολάων- Αγίου Δημητρίου για να «ξεκαθαρίσει» η κατάσταση στη Λακωνία.
Τα ίδια τα Γερμανικά αρχεία της 117 μεραρχίας καταδορμών, ρίχνουν φως στους λόγους που λίγους μήνες αργότερα, οι Γερμανοί προχώρησαν σε εγκληματικές βαρβαρότητες, πυρπολώντας τον Άγιο Δημήτριο και τους Άγιους Ανάργυρους, εκτελώντας και άμαχο πληθυσμό.
Όπως αναφέρει και αποδεικνύει ο Μάγερ, ο οποίος ΄παρακολουθεί΄ τα αιματηρά ίχνη της 117 μεραρχίας καταδρομών, οι Γερμανοί περίμεναν συμμαχική απόβαση στην πλευρά του Πάρνωνα και προχώρησαν σε συνεχείς επιχειρήσεις, για εκφοβισμό και εξόντωση των ανταρτών, για να μην έχουν στηρίγματα οι σύμμαχοι. Είναι ένας από τους λόγους, της έξω από ανθρώπινο νου, προσπάθειας ξεκληρίσματος των χωριών.
Τα γερμανικά αρχεία που φυλάσσονται στα Καλάβρυτα, αλλά και εκείνα τα οποία έχει ερευνήσει και καταγράψει στο βιβλίο του ο Αυστριακός Μάγερ, δίνουν απαντήσεις που συμπληρώνουν την έως σήμερα γνώση μας και δικαιώνουν την προσπάθεια και το αίτημα του Αγίου Δημητρίου, να θεωρηθεί μαρτυρικό χωριό.
Με κάθε οφειλόμενο σεβασμό, τόσο στους νεκρούς και στη μνήμη τους, όσο και στους σημερινούς κατοίκους του χωριού, συνεχίζουμε περαιτέρω την έρευνα στα πολύτιμα αρχεία που έχει διασώσει το μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, προκειμένου να προσθέσουμε ‘γνώση’ στα γεγονότα της 4ης και 5ης Ιουνίου 1944 και να πραγματοποιηθεί η θέληση του Αγίου Δημητρίου, να ανακηρυχθεί σε Μαρτυρικό χωριό όπως και οι Άγιοι Ανάργυροι.
Ο Άγιος Δημήτριος Ζάρακος της Λακωνίας, είχε τη δική του συμμετοχή-συμβολή στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας μας, από τους Γερμανούς και Ιταλούς κατακτητές. Τη συμβολή αυτή αλλά και τη θυσία των κατοίκων του Αγίου Δημητρίου, είμαστε βέβαιοι πως θα αποφασίσει η εκ του νόμου προβλεπόμενη τριμελής επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών στην πρώτη της συνεδρίαση και στη συνέχεια θα επικυρώσει με την υπογραφή της η πρόεδρος της Δημοκρατίας.