Κρητικός | Αύξηση ορίου οφειλών εν δυνάμει συνταξιούχων

Έκδοση Κ.Υ.Α. από τον e-ΕΦΚΑ

Τις επισημάνσεις πολλών μη μισθωτών ασφαλισμένων, οι οποίοι βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης, πλην είναι εγκλωβισμένοι, λόγω αδυναμίας αποπληρωμής συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών και περιμένουν να κάνουν χρήση των διατάξεων του άρθρου 115, του προσφάτως ψηφισθέντος ασφαλιστικού νομοσχεδίου (Ν. 5078/2023), επισημαίνει ο βουλευτής Λακωνίας, Νεοκλής Κρητικός.

Για το σκοπό αυτό, κατέθεσε Ερώτηση (23/4) προς την Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου. Με την Ερώτησή του ζητούσε την επίσπευση της έκδοσης εφαρμοστικής εγκυκλίου.

«Σκοπός του νομοθέτη είναι να μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν περισσότεροι ασφαλισμένοι και ευκολότερα, παρά τις οφειλές τους», σημείωσε ο κ. Κρητικός, επιδοκιμάζοντας το σκοπό και το πνεύμα του άρθρου 115.

Όπως προσθέτει, «στην απάντησή του (2/5) ο Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, τόνιζε πως «ήταν υπό επεξεργασία η έκδοση της σχετικής κανονιστικής πράξης».

«Η Κ.Υ.Α. προβλέπει όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες για την εφαρμογή του άρθρου 115 του ν. 5078/2023, εξειδικεύοντας τις προϋποθέσεις υπαγωγής για την καταβολή σύνταξης σε ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ με οφειλές έως

30.000 € ή 10.000 € για οφειλές προς τον π. ΟΓΑ», καταλήγει ο Νεοκλής Κρητικός.