Κουλουράκια πασχαλινά

Δια χειρός Μαίρης Παναγάκου

Υλικά
1 κιλό αλεύρι γοχ
2 φακελάκια μπέκιν πάουντερ
250 γρ βούτυρο αγελαδινό
250 γρ ζάχαρη
5 αυγά και 1 για το άλειμμα
100 γρ γάλα
ξύσμα από πορτοκάλι ή λεμόνι
2 βανίλιες

Τρόπος παρασκευής
1. Αναμειγνύετε καλά το αλεύρι με το μπέκιν. Χτυπάτε καλά το βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου) με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτετε ένα ένα τα αυγά και συνεχίζετε το χτύπημα.
2. Ανακατεύετε το ξύσμα και τις βανίλιες στο γάλα και το προσθέτετε διαδοχικά με το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς. Ζυμώνετε μέχρι να γίνει λεία η ζύμη.. Αν κολλάει η ζύμη στα χέρια σας, βάλτε τη ζύμη 15′ περίπου στο ψυγείο.
3. Πλάθετε τα κουλουράκια και τα τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Τα αλείφετε με αυγό, χτυπημένο με 1 κ σ νερό.
4. Προθερμαίνετε τον φούρνο με αντιστάσεις στους 180ο και τα ψήνετε για 1/2 περίπου ώρα. Βγάζετε από τον φούρνο, αφήνετε να κρυώσουν και τα αποθηκεύετε σε μεταλλικό ή πλαστικό σκεύος που κλείνει καλά. Διατηρούνται πολύ καιρό.