Ένα χρόνο και μια ελαιοκομική περίοδο αργότερα, το ΥπΑΑΤ “ξύπνησε” και έκανε αυτό που άλλες Ευρωπαϊκές χώρες είχαν κάνει από πέρσι: Ενέκρινε σκεύασμα με την δραστική ουσία Dimethoate κατά του Δάκου.
Με ερώτησή μας από την περσινή χρονιά είχαμε επισημάνει την ανάγκη για κατ΄ εξαίρεση έγκριση σκευάσματος δακοκτονίας με την δραστική ουσία Dimethoate γα να λάβουμε την ανεκδιήγητη απάντηση του τότε Υπουργού Αγροτ. Ανάπτυξης και Τροφίμων. Δεν θα ζητήσουμε να ανασκευάσουν την απάντηση του τότε Υπουργού (28/12/2020 με αρ. πρωτ. 1232/303143) στην ερώτησή μας (με αρ.πρωτ. 505/14-10-2020).
Ας απαντήσουν στους ελαιοκαλλιεργητές τι κόστισε η περσινή απόφασή του ΥπΑΑΤ και τι άλλαξε που να δικαιολογεί τη φετινή «κυβίστηση» και την έγκριση που έδωσε τελικά το ΥπΑΑΤ σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα, που περιέχουν σαν δραστική ουσία το Dimethoate.
Οι άλλες ελαιοπαραγωγικες χώρες απέκτησαν, την περσινή χρονιά, ένα σαφές συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της χώρας μας, αφού τα Υπουργεία τους φρόντισαν έγκαιρα να εφοδιάσουν τους ελαιοκαλλιεργητές τους με επιπλέον φθηνά, αποτελεσματικά και ασφαλή για τον καταναλωτή φυτοπροστατευτικά προϊόντα, που περιέχουν σαν δραστική ουσία το Dimethoate.
Έτσι, ενώ άλλα κράτη – μέλη (Ιταλία, Πορτογαλία) ενέκριναν πέρσι ένα ακόμη, και μάλιστα οικονομικό και αποτελεσματικό εργαλείο για την καταπολέμηση του Δάκου της ελιάς, το Υπουργείο Αγροτ. Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ είχε αντίστοιχο αίτημα, «αγρόν ηγόραζε». Αυτή η εγκληματική αδιαφορία είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί το 2020 το κόστος δακοκτονίας και οι ελαιοπαραγωγοί μας να επιβαρυνθούν ακόμη παραπάνω, τη στιγμή μάλιστα που η τιμή του λαδιού και της ελιάς είχε φτάσει στο ναδίρ.
Για μας, αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά, ότι η ανεμελιά που διατρέχει όλη την κυβέρνηση της ΝΔ είναι καταστροφική και για τον ‘Ελληνα ελαιοκαλλιεργητή.