Είναι πλέον σαφές ότι ο κορονοϊός θα μας ταλαιπωρήσει και τη νέα “σεζόν” που σηματοδοτείται από το τέλος του καλοκαιριού.
Η επιστροφή στην εργασία και ο συγχρωτισμός σε κλειστούς (λόγω καιρού) θα αυξήσουν την μεταδοτικότητα του κορονοϊού.
Πέρα από τις μάσκες και την κοινωνική απόσταση που ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ να τηρούμε, είναι σώφρον να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα όσο το δυνατόν περισσότερο ενόψει του ιδιαίτερα δύσκολου φετινού χειμώνα.
Αυτό επιτυγχάνεται αν συμπεριλάβετε τακτικά στη διατροφή σας τις ακόλουθες τροφές:
1. Εσπεριδοειδή
Σχεδόν όλα τα εσπεριδοειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Τα pio δημοφιλή εσπεριδοειδή περιλαμβάνουν:
γκρέιπφρουτ
πορτοκάλια
μανταρίνια
λεμόνια
λάιμ
Επειδή το σώμα σας δεν παράγει και δεν αποθηκεύει βιταμίνη C, χρειάζεστε καθημερινή λήψη για συνεχή υγεία. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα για τους περισσότερους ενήλικες είναι:
75 mg για γυναίκες
90 mg για άνδρες
2. Κόκκινες πιπεριές (αυτές που είναι “για γεμιστά”)
Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν σχεδόν 3 φορές περισσότερη βιταμίνη C (127 mg) ανά 100 g από ένα πορτοκάλι (45 mg). Είναι επίσης μια πλούσια πηγή βήτα καροτίνης.
3. Μπρόκολο
Έχεις πολλές βιταμίνες A, C και E, καθώς και φυτικές ίνες και πολλά άλλα αντιοξειδωτικά. Είναι ένα από τα πιο υγιεινά λαχανικά που μπορείτε να βάλετε στο πιάτο σας.
4. Σκόρδο
Οι ιδιότητες ενίσχυσης του ανοσοποιητικού από το σκόρδο βασίζονται στην μεγάλη συγκέντρωση ενώσεων που περιέχουν θείο, όπως η αλικίνη.
5. Τζίντζερ
Το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της φλεγμονής, η οποία με την σειρά της μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του πονόλαιμου και των φλεγμονωδών ασθενειών. Το τζίντζερ μπορεί επίσης να βοηθήσει στη ναυτία.
6. Σπανάκι
Το σπανάκι δεν είναι απλά πλούσιο σε βιταμίνη C, αλλά είναι επίσης γεμάτο με πολλά αντιοξειδωτικά και βήτα καροτίνη, τα οποία μπορεί και τα δύο να αυξήσουν την ικανότητα καταπολέμησης των λοιμώξεων του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
7. Γιαούρτι
Οι “ζωντανές και ενεργές καλλιέργειες” στο γιαούρτι μπορεί να διεγείρουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση ασθενειών. Το γιαούρτι μπορεί επίσης να είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης D, οπότε προσπαθήστε να επιλέξετε μάρκες ενισχυμένες με αυτήν τη βιταμίνη. Η βιταμίνη D βοηθά στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και πιστεύεται ότι ενισχύει τη φυσική άμυνα του οργανισμού μας κατά των ασθενειών.
8. Αμύγδαλα
Όσον αφορά την πρόληψη και την καταπολέμηση του κρυολογήματος, η βιταμίνη Ε τείνει να έρχεται δεύτερη πίσω από τη βιταμίνη C. Ωστόσο, αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό είναι το κλειδί για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, που σημαίνει ότι απαιτεί την παρουσία λίπους για να απορροφηθεί σωστά. Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, έχουν πολλή βιταμίνη Ε και καλά λιπαρά.
9. Ηλιόσποροι
Οι ηλιόσποροι είναι γεμάτοι θρεπτικά συστατικά, όπως φωσφόρος, μαγνήσιο και βιταμίνες Β-6 και Ε. Η βιταμίνη Ε είναι σημαντική για τη ρύθμιση και τη διατήρηση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Άλλα τρόφιμα με υψηλές ποσότητες βιταμίνης Ε περιλαμβάνουν αβοκάντο και σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
10. Κουρκούμη
Οι υψηλές συγκεντρώσεις κουρκουμίνης, που δίνουν στο κουρκούμη το διακριτικό της χρώμα, μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της μυϊκής βλάβης που προκαλείται από την άσκηση. Η κουρκουμίνη ενισχύει το ανοσοποιητικό (μελέτες σε ζώα) και ως αντιικό.
11. Πράσινο τσάι
Τόσο το πράσινο όσο και το μαύρο τσάι είναι γεμάτα με φλαβονοειδή, έναν τύπο αντιοξειδωτικού. Εκεί που το πράσινο τσάι πραγματικά ξεχωρίζει είναι στα επίπεδα της επιγαλκατοχίνης (EGCG), ένα άλλο ισχυρό αντιοξειδωτικό. Το πράσινο τσάι είναι επίσης καλή πηγή του αμινοξέος L-θεανίνη. Η L-θεανίνη μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή ενώσεων που καταπολεμούν τα μικρόβια στα Τ κύτταρα του οργανισμού.
Πηγή: https://www.healthline.com