Της Σίσσυς Σταυροπιερράκου
Σε ετοιμότητα για παράταση των υφιστάμενων μέτρων στήριξης, αλλά και για έκτακτα μέτρα, τουλάχιστον για τους δύο πρώτους μήνες του 2021, βρίσκονται στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο έχει διαμορφώσει ειδικό αποθεματικό για πρόσθετες παρεμβάσεις και μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας.
Ανάλογα με την εξάπλωση του κορονοϊού που επιδεινώνεται με ραγδαίους ρυθμούς, τον όγκο των περιοριστικών μέτρων που θα λαμβάνονται αλλά και τα δημοσιονομικά δεδομένα, θα υιοθετούνται μέτρα οικονομικής στήριξης για όσο διάστημα κριθεί επιβεβλημένο. Στο οικονομικό επιτελείο συμμερίζονται έως ένα βαθμό τη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που επιμένει ότι τα μέτρα στήριξης δεν πρέπει να αποσυρθούν πρόωρα και την κατάλληλη στιγμή θα πρέπει οι διαθέσιμοι πόροι να είναι στοχευμένοι και προσανατολισμένοι στον μετασχηματισμό της οικονομίας. Ειδικά όσον αφορά την απασχόληση, φαίνεται, σύμφωνα με τη Realnews, να επικρατεί η άποψη ότι τα προγράμματα που έχουν τώρα στο επίκεντρο την προστασία των θέσεων εργασίας, όπως είναι οι αναστολές συμβάσεων εργασίας και το πρόγραμμα SURE, θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ για όσους μήνες χρειάζεται.
Δύο κινήσεις
Όπως επισημαίνουν, η αναστολή των συμβάσεων εργασίας έχει αναδειχθεί ως βασικό μέτρο της κυβέρνησης στη μάχη κατά της αύξησης της ανεργίας εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και είναι το πρώτο που θα παραταθεί. Ακόμα και το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, παρά το γεγονός ότι δεν είχε την αναμενόμενη απήχηση, αποδείχθηκε ότι είναι ένα εργαλείο για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων. Σύμφωνα με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, διατέθηκαν και θα διατεθούν 1,257 δισ. ευρώ το 2020 για αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ σε μηναία βάση για τους εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις τίθενται σε προσωρινή αναστολή. Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο κονδύλι στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο σκέλος των δαπανών λόγω πανδημίας. Οι ανακοινώσεις θα γίνονται μήνα με τον μήνα. Αυτή τη στιγμή το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να ανακοινώσει την επέκταση του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας για ακόμη ένα μήνα και συγκεκριμένα για τον Νοέμβριο, για επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του επισιτισμού, του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού, του αθλητισμού και κάθε άλλου κλάδου που θεωρείται πληττόμενος, βάσει σχετικής λίστας ΚΑΔ. Το μόνο υψηλότερο κονδύλι είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή, που και σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να ακολουθήσει και πέμπτος γύρος χορήγησης φθηνών κρατικών δανείων.
Οι παρεμβάσεις
Οι ενδεχόμενες παρεμβάσεις θα συμπεριληφθούν στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού τον Νοέμβριο και σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το αποθεματικό θα ανέλθει σε 3,2 δισ. ευρώ συνολικά – ενδεχομένως και υψηλότερα, καθώς στο υφιστάμενο 1 δισ. ευρώ προστίθενται 600 εκατ. ευρώ για δαπάνες COVID-19, αλλά και 1,2 δισ. ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια. Πιλότος των μέτρων που θα παραταθούν είναι αυτά που ελήφθησαν στην περίπτωση του τοπικού lockdown στην Κοζάνη. Ωστόσο, θα υπάρξουν και έκτακτα μέτρα, εφόσον κριθεί ότι πρέπει να υπάρξει πρόσθετη ενίσχυση ή ελάφρυνση για τους πολίτες. Συγκεκριμένα, τα μέτρα που εξετάζεται να παραταθούν είναι:
1. Ενίσχυση από ένα νέο γύρο επιστρεπτέας καταβολής, με «δώρο» το 50% της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία θα δοθεί στις επιχειρήσεις των περιοχών που θα βρίσκονται στο κόκκινο.
2. Υποχρεωτική μείωση ενοικίου 40% για επιχειρήσεις και για εργαζομένους που θα τεθούν σε αναστολή εργασίας.
3. Αποζημίωση ειδικού σκοπού σε εργαζομένους με αναστολή εργασίας.
4. Αναστολή πληρωμής του ΦΠΑ για τον μήνα του lockdown, τουλάχιστον έως τις 30 Απριλίου 2021.
5. Αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που απασχολούν έως 20 άτομα. 6Αναστολή πληρωμής δόσεων δανείων, αλλά και φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.