Υλικά
6 αυγά
40 γρ βούτυρο
140 γρ ζάχαρη
600 γρ κάστανα
75 γρ αλεύρι
100 γρ κουβερτούρα, μαύρη
2 κ σ κονιάκ
3 κ σ κακάο
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
1 κ σ ζάχαρη άχνη
Τρόπος παρασκευής
1. Χαράζετε σταυρωτά τα κάστανα και αφαιρείτε ένα κομμάτι από το πλατύ τους μέρος και την κορυφή τους από το άλλο. Βράζετε τα κάστανα σε αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν.
2. Τα στραγγίζετε, αφαιρείτε την εξωτερική και την εσωτερική τους φλούδα και τα περνάτε από την μηχανή του πουρέ.
3. Ετοιμάζετε το παντεσπάνι, ως εξής: χτυπάτε στο μίξερ τα 4 ασπράδια με το αλάτι, σε σφιχτή μαρέγκα. Χτυπάτε στον κάδο του μίξερ 4 κρόκους αυγών με 75 γρ ζάχαρη και την βανίλια και προσθέτετε το αλεύρι, εναλλάξ με τη μαρέγκα και το κακάο. Ανακατεύετε με σπάτουλα απαλά, με κυκλικές κινήσεις, από κάτω προς τα επάνω.
4. Καλύπτετε ένα ορθογώνιο ταψί με αντικολλητικό χαρτί και απλώνετε επάνω το μείγμα. Ισιώνετε με σπάτουλα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις στους 200ο, για 12′ μόνο.
5. Βγάζετε από το φούρνο, αναποδογυρίζετε το ταψί επάνω σε μια πετσέτα, αφαιρείτε προσεκτικά το χαρτί και τυλίγετε το παντεσπάνι σε ρολό. Το τυλίγετε σε σελοφάν και το αφήνετε για 1 ώρα στο ψυγείο.
6. Ανακατεύετε τα 2 αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη, το κονιάκ, την βανίλια και τον πουρέ από κάστανα. Ξετυλίγετε το ρολό, αλείφετε το εσωτερικό με τα 2/3 από το μείγμα του κάστανου και το ξανατυλίγετε. Το τυλίγετε και πάλι σε σελοφάν και το αφήνετε για 3 ώρες στο ψυγείο.
7. Λιώνετε την κουβερτούρα, σπασμένη σε κομματάκια μαζί με το βούτυρο. Αλείφετε όλο τον κορμό, εξωτερικά με το μείγμα της λιωμένης κουβρτούρας και του βουτύρου. Γαρνίρετε τον κορμό με την υπόλοιπη κρέμα κάστανου, χρησιμοποιώντας κορνέ ζαχαροπλαστικής.
8. Βάζετε τον κορμό, όπως είναι για 1 ώρα στο ψυγείο. Στη συνέχεια, με ένα πιρούνι σχηματίζετε γραμμές επάνω στον κορμό, σαν να είναι τα οι αυλακώσεις του ξύλου και τον διακοσμείτε με κομμάτια σοκολάτας και κλωναράκια από γκι. Τέλος πασπαλίζετε με την ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη, τα πλαϊνά του κορμού.