Υλικά
(για ταψί 26Χ38 εκ)
1/2 κιλό φύλλο κρούστας για γλυκά
800 γρ ψίχα κολοκύθας τριμμένη
3 κ σ ρύζι γλασέ
1 φλ τα καρύδια, χοντροκομμένα
1 φλ τσ ζάχαρη καστανή
1 φλ τα μαύρες σταφίδες
2 κ σ σουσάμι
2 βανίλιες
1/2 κ γλ κανέλα σε σκόνη
1/2 κ γλ τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 φλ τσ ελαιόλαδο
μοσχοκάρφια, για διακόσμηση
Τρόπος παρασκευής
1. Βάζετε σε λεκάνη την κολοκύθα, το ρύζι, τα καρύδια, τη ζάχαρη, τις σταφίδες, το σουσάμι, την κανέλα, τις βανίλιες και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε το μείγμα να στραγγίξει για 15′, σε σουρωτήρι που έχετε στερεώσει επάνω από ένα μπολ, καθώς θέλετε το ζωμό που θα βγάλει.
2. Προθερμαίνεται το φούρνο με αντιστάσεις στους 180ο ή στους 160ο στον αερόθερμο και λαδώνετε το ταψί. Απλώνετε τα 4 φύλλα, καλά λαδωμένα μεταξύ τους και σκορπίζετε το 1/3 της γέμισης. Συνεχίζετε με άλλα 4 φύλλα λαδώνοντας τα ένα ένα. Στρώνετε τη μισή γέμιση, σκεπάζετε με άλλα 4 φύλλα, πάντα λαδωμένα και απλώνετε την υπόλοιπη γέμιση.
3. Σκεπάζετε με τα τελευταία 4 φύλλα, καλά λαδωμένα μεταξύ τους. Τακτοποιείτε ό,τι περισσεύει από φύλλα, στα τοιχώματα του ταψιού. Χαράζετε την πίτα σε ρόμβους και βάζετε στο κέντρο κάθε κομματιού, από ένα μοσχοκάρφι.
4. Ραντίζετε την επιφάνεια της πίτας με τον αρωματισμένο, γλυκό ζωμό της κολοκύθας που κρατήσατε. Ψήνετε για 1 ώρα και την σερβίρετε χλιαρή με μια μπάλα παγωτό, ή σαντιγί άγλυκη ή άχνη ζάχαρη.