Κοινή πρόταση Δέδε – Πετράκου – Λυμπερόπουλου για τον κορωνοϊό

Θεωρούμε ότι έστω και τώρα, πρέπει να παρθούν όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα, που δεν λήφθηκαν όταν έπρεπε

Οι παρατάξεις Δέδε – Πετράκου – Λυμπεροπούλου με αίσθημα ευθύνης κατέθεσαν την ακόλουθη κοινή πρόταση για απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, το οποίο συνεδρίασε, χθες Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020, και συζήτησε την επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την έκρηξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας και εν μέσω της απόφασης της κυβέρνησης για επιβολή του δεύτερου lock down.

Θεωρούμε ότι έστω και τώρα, πρέπει να παρθούν όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα, που δεν λήφθηκαν όταν έπρεπε, για την ενίσχυση όλων των δομών του ΕΣΥ και των υπηρεσιών υγείας της Περιφέρειας, για τη στήριξη των ανέργων, των εργαζομένων, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων και των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων .

Η κοινή πρόταση που καταθέσαμε για απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, είναι η εξής :

« Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου αφού συζήτησε τη δεινή θέση βρίσκεται σήμερα όλη η χώρα, λόγω της έξαρσης της πανδημίας επικεντρώθηκε στις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν και στις δράσεις που πρέπει να γίνουν με νομιμότητα, διαφάνεια και ΤΑΧΥΤΗΤΑ:

Α) ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

1. Να αναμορφώσει ριζικά τον προϋπολογισμό της ώστε πόροι από «δευτερεύοντα» έργα και λοιπές δράσεις πχ δράσεις Τουριστικής Προβολής ή οι Εκδηλώσεις για τον εορτασμών για τα 200 χρόνια από την επανάσταση, να περάσουν σε κωδικούς του Προϋπολογισμού που θα ενισχύσουν τις δομές υγείας με σκοπό: Να ενισχύσει ακόμη περισσότερο χρηματοδοτικά τις δομές υγείας της Πελοποννήσου με τα απαραίτητα τεστ, αναλώσιμα και μέσα σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, όπως (μηχανήματα για το γρήγορο τεστ , ανάπτυξη θαλάμων αρνητικής πίεσης σε όλα τα Νοσοκομεία κλπ) .

2. Διενέργεια περισσότερων τεστς στο γενικό πληθυσμό, στους εργαζομένους στις επιχειρήσεις (εργοστάσια βιοτεχνίες,SM,καταστήματα κλπ), στους εργάτες γης , στα σχολεία, στα γηροκομεία, στις δομές φιλοξενίας , στους ρομά κλπ

3. Τεστ στους μαθητές και στους εργαζομένους στη μεταφορά μαθητών

4. Στήριξη των μαθητών που δεν έχουν πρόσβαση σε τηλεεκπαίδευση με τις απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές

5. Στήριξη μέσω δομών στις ευάλωτες ομάδες (ΑΜΕΑ, ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ, ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ, ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ, ΜΟΝΟΓΟΝΕΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ)

Β) ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΝΙΚΩΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Διεκδικεί από την κυβέρνηση και την καλεί:

1. Να προχωρήσει σε προσλήψεις άμεσα ώστε να ενισχυθούν με υγειονομικό προσωπικό και μέσα οι Διευθύνσεις υγείας της Περιφέρειας

2. Να ενισχύσει τις Διευθύνσεις Υγείας της Περιφέρειας και των Νομών με προσωπικό

3. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού πλήρους απασχόλησης στα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Πελοποννήσου και σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας της χώρας, χωρίς τις γνωστές τυπικές και χρονοβόρες διαδικασίες με μοναδικά προαπαιτούμενα τα πτυχία τους και τους τίτλους των ειδικοτήτων.

4. Να μονιμοποιηθεί όλο του ήδη υπάρχον προσωπικό (συμπεριλαμβανομένων των επικουρικών όπως είχε εξαγγείλει στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός) που εκ των πραγμάτων καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες του συστήματος υγείας.

5. Δημοσία δωρεάν μαζικά τεστ, ώστε να υπάρξει πραγματική στοχευμένη απομόνωση και ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.

6. Η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις των γειτονικών χωρών από τις οποίες θα έρθουν οι εργάτες γης να ζητήσει να είναι εφοδιασμένοι με πιστοποιητικό υγείας και επιπλέον κατά την είσοδό τους να γίνουν σε όλους τεστ και όχι δειγματοληπτικά.

7. Να παρθούν άμεσα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών.

8. Άμεση επίταξη των ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών και εν γένει του ιδιωτικού τομέα υγείας (συμπεριλαμβανομένων και ιδιωτών γιατρών) για τις ανάγκες ενός εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας, χωρίς υπέρογκες και σκανδαλώδεις αποζημιώσεις

9. Να θεσμοθετηθεί και να λειτουργει στη πράξη συντονισμός ΕΟΔΥ- Πολιτικής Προστασίας –Διοικήσεων Νοσοκομείων και ΚΥ και Περιφερειών

10. Ενίσχυση του Προγράμματος βοήθεια στο σπίτι

11. Ενίσχυση με επιπλέον πόρους για να μείνει ζωντανή η επιχειρηματική κοινότητα, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής μας

12. Επιπλέον χρηματοδότηση για την ενίσχυση και ανακούφιση των ανέργων και των εργαζομένων των οποίων το εισόδημα έχει υποστεί μείωση και «κούρεμα» των φορολογικών υποχρεώσεων και των τελών τους για τα βασικά δημόσια αγαθά (ρεύμα και νερό).

13. Στήριξη των αγροτών και του πρωτογενούς τομέα

14. Πάγωμα όλων των δανειακών υποχρεώσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

15. Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους

16. Διεκδίκηση των ειδικών πόρων, της ξεχωριστής χρηματοδότησης, επιπρόσθετα και πέραν κάθε άλλης, που αφορούν τον Τουριστικό κλάδο (και μπορεί να φτάσουν μέχρι και 3.000.000€ ανά επιχείρηση), από το Ευρωπαϊκό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων, για τη κάλυψη-ενίσχυση του σταθερού κόστους ακόμη και βάση των εκτιμώμενων ζημιών, μη επιστρεπτέα, όπως έχουν ήδη κάνει Βέλγιο και Ιρλανδία.1»