Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ 100,3: 350 εκατ. ευρώ στους ευάλωτους το Δεκέμβριο

Όλα όσα αποκάλυψε ο πρωθυπουργός

Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ύψους 350 ευρώ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3.

Όπως είπε πριν από τα Χριστούγεννα θα δοθούν ενισχύσεις στους δικαιούχους επιδόματος τέκνων (μιάμιση δόση του επιδόματος) με αποτέλεσμα ένα ζευγάρι με δυο παιδιά αντί για 140 ευρώ να λάβει 350 ευρώ, 200 ευρω σε 225.000 δικαιούχους επιδομάτων ΑΜΕΑ και από 150 ευρω σε  χαμηλοσυνταξιούχους και ανασφάλιστους υπερήλικες.

Για τους δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος η αύξηση θα είναι 50% του ποσού που κανονικά θα έπαιρναν το Δεκέμβριο.

Τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού θα εξειδικεύσουν στις 11:00 ο ΥΠΕΘΟ Κωστης χατζηδακης και ο υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς.

Η καλή πορεία της οικονομίας μας επιτρέπει να διαθέσουμε 350 εκατ. ευρώ σε σειρά παρεμβάσεων για τους αδύναμους συμπολίτες μας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι θα δοθεί ως επίδομα αλληλεγγύης τον Δεκέμβριο.

Αναλυτικά τα σημεία της συνέντευξης του πρωθυπουργού

\Για την Τουρκία: Όχι δεν συζητούμε εκχώρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των δικαωμάτων που απορρέουν από τα κυριαρχιά δικαιώματα, όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Κάνουμε μια προσπάθεια να αφήσουμε πίσω μας μια δυσκολη εποχή με εντάσεις που προκάλεσε ο τουρκικός αναθεωρητισμός. Πιστεύω και στο ανώτατο συμβούλιο στις 7 Δεκεμβρίου θα χτίσουμε πάνω σε θετική ατζέντα. Θα συζητήσουμε και δύσκολα θέματα αλλά και να διαφωνήσουμε δεν σημαίνει ότι πρέπει να ωθηθουμε στα άκρα.

Θα είναι ένα ακόμη βήμα σε μια προσπάθεια που έχει ξεκινησει και θα έχει αποτελέσματα.

Για τη Χαμάς επανέλαβε ότι είναι τρομοκρατική οργάνωση, από την άλλη ο τρόπος που Ισραήλ αντιδρά έχει μεγάλη σημασία. Εξέφρασε κλιμακούμενη ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Γάζα.

Θα αγωνιστοπύμε να παίξουμε ρόλο για περισσότερους ανθρωπιστικούς διαδρόμους και ανθρωπιστικές παύσεις παύσεις και φυσικά την απελευθέρωση ομήρων.

Αν μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι, γιατί έχουμε αξιοπιστία, θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε αυτόν ρόλο.

Για Κασσελάκη και ΣΥΡΙΖΑ: «Έχω δεσμευθεί να μην μιλώ για τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο πιο ευφάνταστος σεναριογραφος δεν θα μπορούσε να προβλέψει αυτό που συμβαίνει. Δεν είναι τωρινό το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ και μου κάνει εντύπωση που κάποιοι ανακάλυψαν τώρα τα τρολς του διαδικτύου. Τώρα που έφυγε η προοπτική της εξουσίας οριστικά και αμετάκλητα τα ανακάλυψαν. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κινητοποιούσε όλα αυτα τα τρολ, δεν ήξεραν τίποτα. Ο εναγκαλισμός του κ. Κασσελάκη με τα πιο τοξικα στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί ερωτήματα» τονισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «Ωραία όλα αυτά, αλλά η πολιτική ζωή της χώρας δεν ξεκίνησε με την έλευση του κ. Κασσελάκη, τον οποίο σέβομαι και τιμώ ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών:

«Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στη φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Θα κάνουμε παρεμβάσεις και ορισμένες διορθώσεις, αλλά ο πυρήνας του νομοσχεδίου δεν πρόκειται να αλλάξει. Ο ελεύθερος επαγγελματίας λεμε ότι η αξία του πρέπει να αξίζει τουλάχιστον όσο βγάζει κάποιος που αμοίβεται με τον κατώτατο μισθο. Στην Ελλάδα εισπράττουμε το 1/3 απο ό,τι οι ευρωπαικες χώρες. Δεν φέρνουμε τα πάνω-κάτω. Το τεκμήριο είναι μαχητό, κάποιος μπορεί να προσφύγει».

Οικονομία – Φορολογία: 

«Σήμερα έχουμε ως κριτήριο το δηλωθέν εισόδημα. Κάποιος που φοροδιαφεύγει ζημιώνει διπλά το κράτος και με την φοροδιαφυγή και με την είσπραξη επιδομάτων. Είναι εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα ο περιορισμός της φοροδιαφυγής. Η ΑΑΔΕ έχει δείξει συγκεκριμένα αποτελέσματα με τη χρήση της τεχνολογίας.

Θεωρώ λάθος τον flat tax, πιστεύω στην προοδευτική φορολόγηση. Κάποιος που κερδίζει περισσότερα χρήματα να επιβαρύνεται από μεγαλύτερο φόρο αλλά πάντα λογικό φόρο.

Για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είπε ότι δεν είναι και τόσο δραστική η παρέμβαση που κάνουμε. Το τεκμήριο είναι μαχητό. Όλοι μας γνωρίζουμε την πραγματικότητα, αλλά δεν θεωρώ και πως όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι φοροφυγάδες».

Για τα πρόστιμα στην αγορά:

Είμαστε κάθετοι στην αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας. Τα πρόστιμα καταβάλλονται και είναι έμμεση αναγνώριση των εταιρειών ότι έκαναν κάπου λάθος. Σε ένα περιβάλλον που δεν δικαιολογούνται αυξήσεις δικαιολόγησέ μας γιατί αυξάνεις τις τιμές σου και γιατί είναι ακριβότερο από ό,τι στο εξωτερικό. Και το περίεργο είναι οτι μετά την επιβολή προστίμων οι τιμές προσαρμόζονται. Το εννοώ ότι δεν είμαστε μπανανία. Δεν είμαστε εξαρτημένοι από οποιαδήποτε πολυεθνική. Δεν θα βγάλουν κάποιοι στην πλάτη του Έλληνα καταναλωτή χρήματα που δεν δικαιολογούνται

Για μεταρρυθμίσεις:

Σε ό,τι αφορά το «ψηφιακό συμβόλαιο» και τις αντιδράσεις των συμβολαιογράφων ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «κάποιες από αυτές τις αντιδράσεις είναι υπερβολικές» και «είμαστε σε καλό δρόμο να λυθούν οι παρεξηγήσεις». Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η εντολή που έχει πάρει η κυβέρνηση είναι εντολή μεταρρυθμίσεων.

«Έχουμε ένα πολύ τολμηρό μεταρρυθμιστικό σχέδιο το οποίο θέλω να υλοποιήσω με μεγάλη ταχύτητα. Το 41% καθόρισε τους εκλογικούς συσχετισμούς αλλά για μένα το κοντέρ έχει μηδενίσει. Ως προς την ταχύτητα υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων υπάρχει απόλυτη προσήλωση στο στόχο. Η φορολογική μεταρρύθμιση είναι σημαντικότατη, θα εφαρμοστεί από 1/1/2024. Η μεταρρύθμιση στο δημόσιο, σημαντικό να επιβραβεύουμε τους υπαλλήλους ανάλογα με την απόδοσή τους», σημείωσε.

Για την υγεία

«Η διαχείριση των οικονομικών της υγείας είναι μεγάλη πρόκληση και μας ενδιαφέρει να έχουμε ενιαία στοιχεία. Όταν συζητάμε πως θα στηρίξουμε τους γιατρούς του ΕΣΥ και να εξοικονομήσουμε περισσότερους πόρους για την υγεία, πρέπει να μην κάνουμε σπατάλες. Σημαντική παρέμβαση στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Θυμάστε την παρέμβαση στο ΕΚΑΒ. Ευτυχώς τους τελευταίους δύο μήνες δεν έχω ακούσει ζητήματα με το ΕΚΑΒ. Οι παρεμβάσεις που έχουμε κάνει για τα εγκεφαλικά είναι σημαντική μεταρρύθμιση», απάντησε μεταξύ άλλων μετά από σχετική ερώτηση.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις προσλήψεις που έχουν γίνει στο χώρο της υγείας αλλά και στο γεγονός ότι κορυφαίοι γιατροί επιστρέφουν από το εξωτερικό. «Είμαστε καλύτερα από εκεί που ήμασταν. Δεν είμαστε εκεί που θα θέλαμε αλλά θα φτάσουμε ανάλογα με την απόδοση της οικονομίας, τις δημοσιονομικές αντοχές και τις προτεραιότητες», είπε για το ύψος των μισθών.

Για το εκλογικό σύστημα των ευρωεκλογών δήλωσε : «Λίγη υπομονή. Εξι μήνες πριν τις εκλογές θα έχουν ξεκαθαρίσει όλα».

Στέγη

Σε ότι αφορά το θέμα της στέγης ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι πριν από 3 χρόνια δεν κάναμε αυτή τη συζήτηση και τώρα που η οικονομία πάει καλύτερα την κάνουμε. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Στέγη μου» και σημείωσε ότι έχουμε πολλά κλειστά διαμερίσματα και έχει σημασία τι κίνητρα θα δοθούν στους ιδιοκτήτες να τα επισκευάσουν και να τα ανοίξουν. «Τα ζητήματα είναι πολύ σημαντικά. Πώς θα βάλουμε περισσότερα διαμερίσματα στην αγορά. Πώς χρησιμοποιούμε μέχρι και το εργαλείο της golden visa. Ουσιαστικά έχει εξαντλήσει τη χρησιμότητά της. Τι κάνουμε με το Airbnb.. Αν χρειαστεί να κάνουμε κι άλλες παρεμβάσεις είμαι διατεθειμένος να τις συζητήσω. Έχουμε ένα συνεκτικό σχέδιο το οποίο πιστεύω θα μας επιτρέψει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί», συνέχισε.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι σε μια εποχή μεγάλων καταστροφών δεν μπορεί το κράτος μόνο του να επωμίζεται όλο το κόστος αποκατάστασης και πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά της ιδιωτικής ασφάλισης. «Η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ είναι ένα μέτρο. Θα ακολουθήσουν κι άλλα βήματα», ανέφερε.

Για τη Θεσσαλία είπε ότι «πρέπει να υποστηρίξουμε αφενός τους ανθρώπους που έπαθαν μια μεγάλη καταστροφή και έχουμε κινηθεί με μεγάλη ταχύτητα. Είπε επίσης ότι έχουμε ζήτημα με τα έργα υποδομών και υπενθύμισε ότι την επόμενη Τετάρτη θα συζητηθούν όλα στη Βουλή. «Το μέγαλο πρόβλημα είναι η διαχείριση του νερού. Θα δούμε αποτελέσματα σε ορίζοντα τετραετίας. Δεν είναι μόνο οι πλημμύρες. Δεν έχουμε αρκετό νερό για άδρευση στη Θεσσαλία», σημείωσε.

Για το δυστύχημα στα Τέμπη και τη συζήτηση στη βουλή είπε πως «ό,τι και να κάνουμε κατηγορούμαστε για συγκάλυψη, ναι στην εξεταστική συγκάλυψη, όχι στην εξεταστική συγκάλυψη». «Είναι μεγάλο άλμα να πεις ότι επειδή δεν έγινε κάτι καλά στην “717” υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Αν δεν είχε γίνει το δυστύχημα θα γινόταν αυτή η προκαταρκτική; Εμείς είπαμε ναι στην εξεταστική. Ηταν η πιο δύσκολη στιγμή για μένα όταν επισκέφτηκα το σημείο. Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα γίνει ποτέ», πρόσθεσε.

Κυκλοφοριακό στην Αθήνα

Ξεκινώντας την συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για την καθημερινότητα και τις συγκοινωνίες. Ανέφερε ότι είναι πραγματικό πρόβλημα το κυκλοφοριακό στην Αθηνα, μας απασχολεί, δεν έχει εύκολες λύσεις, υπάρχει ένας πεπερασμένος αριθμός δρόμων.

Τόνισε ότι υπάρχουν μακροχρόνιες παρεμβάσεις όπως η γραμμή 4 του μετρό που θα ανακουφίσει εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους, αλλά έχει πολύ χρόνο μπροστά του να υλοποιηθεί.

«Εστιάζω στη βιώσιμη κινητικότητα με λεωφορειολωρίδες, με αυστηρή επιτήρηση και νέα λεωφορεία» είπε και ανήγγειλε ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα γίνει παρουσίαση παρεμβάσεων.

Πρόσθεσε ότι μεχρι το τέλος του α’ τρίμηνου του 2024 θα παραλάβουμε τα πρώτα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία για αντικατάσταση του στόλου που είναι βαθύτατα προβληματικός. Πολλά από τα λεωφορεία μας είναι απαράδεκτα, είπε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε ότι δίνει εμφαση στην περαιτέρω υποστήριξη και από ιδιωτικούς φορείς, όπως και στη χρήση ποδήλατου με τη δημιουργία ποδηλατόδρομων στο κέντρο της Αθήνας που θα έχουν νόημα οι διαδρομές όπως πχ πανεπιστημιούπολη με κέντρο Αθηνάς

Και έμφαση στο ρόλο της τροχαίας, αλλά δεν είναι μονο αυτό το πρόβλημα γιατί αν ήταν όλες οι πόλεις με κυκλοφοριακό πρόβλημα θα το είχαν λύσει το πρόβλημα.

Για το θέμα με τις κάμερες είπε ότι θα μπουν 700 κάμερες ξεκινώντας από το κέντρο της Αθήνας. Σημείωσε ότι προσβλέπει σε μια  καλή συνεργασία με το νέο δήμαρχο Αθηναίων ωστόσ πρόσθεσε ότι δεν συναποφασίζουμε, σε ορισμένα πράγματα αποφασίζει η κυβέρνηση όπως οι εργασίες για το μετρό που θα συνεχιστούν.

Είπε ακόμη ότι θεωρεί λάθος να ξανανοίξει για τα αυτοκίνητα η Όλγας..