Καύσιμα | Αυξήσεις έως 28% στην ελληνική αντλία

Στα χαμηλά 14 μηνών ο «μαύρος χρυσός» διεθνώς

«Αδιόρθωτες» οι τιμές στα καύσιμα στη χώρα μας με το ίδιο σκηνικό να επαναλαμβάνεται στην αντλία… διαχρονικά και υπό οποιαδήποτε συνθήκη: Αν και εδώ και εβδομάδες οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου παραμένουν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 μηνών οι τιμές στην λιανική διαγράφουν «ανάποδη» πορεία! Είναι ενδεικτικό πως το πετρέλαιο διαπραγματεύεται στις αγορές σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τον Δεκέμβριο του ’21, αλλά στην εγχώρια αντλία τα καύσιμα πωλούνται ως και 22% ακριβότερα σε σχέση με εκείνη την περίοδο.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου Brent έχουν επιστρέψει προ πολλού σε … προπολεμικά επίπεδα δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στην εγχώρια αντλία: Μάλιστα εάν συγκρίνει κάποιος τις αντίστοιχες χρονικές περιόδους θα παρατηρήσει ότι οι τιμές λιανικής όχι μόνον δεν πλησίασαν τα χαμηλότερα επίπεδα τιμών αρκετά πριν από την έναρξη της πολεμικής σύρραξης ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, αλλά κινούνται και σε επίπεδα αυξημένα έως και 22%!

Στα χαμηλότερα των τελευταίων 14 μηνών οι διεθνείς τιμές, αυξήσεις έως 28% στην αντλία
Τιμές που έχει να δει από το 2021 και μάλιστα αρκετά πριν τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας που ξεκίνησε τέλη Φλεβάρη για το πετρέλαιο Brent που διαπραγματεύεται στην τιμή των 79,7$, τιμή λίγο υψηλότερα από εκείνη που κόστιζε το κάθε βαρέλι στα μέσα του Ιανουαρίου 2022, όταν και βρισκόταν στα 78,3$, δηλαδή μόλις 1,8% ακριβότερο.

Εντούτοις μπορεί να διαπραγματεύεται το πετρέλαιο Brent σε επίπεδα που κατέγραφε προ του πολέμου, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στις τιμές της αντλίας στην Ελλάδα. Μάλιστα, οι τιμές είναι αυξημένες κατά πολύ σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές λιανικής όπως είχαν καταγραφεί τον Δεκέμβριο του 2021.

Συγκεκριμένα, σήμερα η αμόλυβδη πωλείται κατά μέσο όρο στα 1,918 ευρώ όταν τον Δεκέμβριο του 2021 διοχετευόταν στην λιανική προς 1,735 ευρώ το λίτρο! Η τιμή της δηλαδή είναι «φουσκωμένη» κατά 10%!

Τα πράγματα είναι ακόμη πιο «δύσκολα» αν δει κανείς τις διαφορές στα κόστη του πετρελαίου κίνησης: Στα 1,810 σήμερα το diesel κίνησης, στα 1,477 τον Δεκέμβριο του ‘21 με αυξημένη την τιμή του στο 22%!!!

Το πετρέλαιο θέρμανσης σήμερα πωλείται στα 1,279 ευρώ ανά λίτρο και τον Δεκέμβρη και μάλιστα η τιμή έχει και ενσωματωμένη κρατική επιδότηση 0,15 ευρώ το λίτρο (!!) όταν τον Δεκέμβριο του 2021 ήταν 1,119 ευρώ, δηλαδή η τιμή σήμερα και με το Κράτος να την πριμοδοτεί είναι κατά 14% αυξημένη !!!! Αν αφαιρεθεί η έκπτωση από το Κράτος τότε το κόστος του καυσίμου είναι ενισχυμένο κατά σχεδόν 28%!

Ολοένα και χαμηλότερα οι διεθνείς τιμές του «μαύρου χρυσού»
Με άλλα λόγια, η διεθνής τιμή πετρελαίου μπορεί να έχει επιστρέψει σε άλλες καλύτερες εποχές, όχι όμως και οι τιμές λιανικής στην χώρα μας.

Πάντως σε διεθνές επίπεδο το πετρέλαιο καταγράφει απώλειες για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, καθώς ξεθωριάζει η αισιοδοξία για μια πιθανή ανάκαμψη της ζήτησης από την Κίνα, ενώ παράλληλα συνεχίζουν να αυξάνονται τα αμερικανικά αποθέματα.

Η επανέναρξη του εμπορίου των commodities της Κίνας πραγματοποιείται εν μέσω ερωτημάτων σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και το μέγεθος της ανάκαμψης της χώρας.

Στις ΗΠΑ, τα στοιχεία έδειξαν ότι τα αποθέματα σε εθνικό επίπεδο αυξήθηκαν για έκτη εβδομάδα.

Το αργό πετρέλαιο κινήθηκε εντός του εύρους των 10 δολαρίων φέτος, με τις τιμές να επηρεάζονται από τη μια πλευρά από τις ανησυχίες για παγκόσμια επιβράδυνση και από την άλλη από τις προσδοκίες για ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου στην Κίνα, αφού το Πεκίνο εγκατέλειψε την άκαμπτη πολιτική για μηδενικά κρούσματα Covid.

Οι κεντρικές τράπεζες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη αύξησαν τα επιτόκια και προειδοποίησαν ότι δεν έχουν τελειώσει με τη νομισματική σύσφιξη για την καταπολέμηση του υπερβολικά αυξημένου πληθωρισμού.

Οι έμποροι προσβλέπουν επίσης στην επόμενη παρτίδα κυρώσεων στις ρωσικές ενεργειακές ροές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να επιβάλει απαγόρευση στις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικών πετρελαιοειδών, ενώ, παράλληλα, θα ξεκινήσει την εφαρμογή ενός μηχανισμού ανώτατου ορίου τιμών παρόμοιο με αυτόν που ισχύει για το αργό. Τα μέτρα έχουν στόχο να στερήσουν από τη Μόσχα την εισροή κεφαλαίων, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

enikonomia