Κατεδάφιση γέφυρας στον Ισθμό: Πως διεξάγεται η κυκλοφορία

Για το ατύχημα είχε συλληφθεί ο οδηγός του βυτιοφόρου, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και αφέθηκε ελεύθερος.

Στο σημείο που γίνεται η κατεδάφιση της γέφυρας, η οποία υπέστη ζημιές από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε μετά την ανατροπή βυτιοφόρου, βρίσκονται αυτή την ώρα ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Προφανώς, θα υπάρξει ταλαιπωρία, επιδιώκουμε το καλύτερο δυνατό, βλέπετε τις κινήσεις που κάνουμε, τόνισε ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας επισημαίνοντας ότι δεν καταβάλλεται το αντίτιμο των διοδίων στον Ισθμό και στην Ελευσίνα.

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι διεξάγεται προανάκριση, έχει οριστεί πραγματογνώμονας, και τα αποτελέσματα της πραγματογνωμοσύνης και όλη η προανάκριση θα κατατεθεί στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω.

Νωρίς το πρωί ξεκίνησαν οι εργασίες κατεδάφισης της γέφυρας πάνω από την Εθνική Οδό, η οποία υπέστη ζημιές από την πυρκαγιά και τις εκρήξεις που ακολούθησαν.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση για την κατάσταση στη νέα ΕΟ Αθηνών-Κορίνθου, μετά την άμεση κατάσβεση της πυρκαγιάς στο βυτιοφόρο που ανετράπη κάτω από την αερογέφυρα στον Ισθμό (στο 75,5ο χλμ.) χθες το βράδυ, ολοκληρώθηκε και η επιχείρηση απεγκλωβισμού των οχημάτων που βρίσκονταν και στα δύο ρεύματα της εθνικής οδού.

Υπενθυμίζεται ότι με το που έγινε το ατύχημα είχε εκδοθεί 112 απαγόρευσης εισόδου στην Ολυμπία Οδό από Ελευσίνα προς Κόρινθο και από Κιάτο προς Κόρινθο και προειδοποίησης για μεγάλες καθυστερήσεις.

Με την κατάσβεση της πυρκαγιάς και αφού οι πυροσβεστικές δυνάμεις ολοκλήρωσαν στις 23:00 τη διαβροχή και έριξαν ειδικό κατασβεστικό υγρό προσέγγισαν το σημείο ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος με κλιμάκιο μηχανικών του υπουργείου που ξεκίνησαν την εκτίμηση της κατάστασης στη γέφυρα.

Αναλυτικά, από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου 08.06.2024, αποκλεισμός της κυκλοφορίας στην κατεύθυνση προς Κόρινθο στο ύψος της Χ.Θ. 75,2 με ταυτόχρονη εκτροπή της κυκλοφορίας προς δύο εναλλακτικές διαδρομές:

προς την έξοδο του κόμβου Λουτρακίου, με κατεύθυνση προς τον Ισθμό Κορίνθου, την ΠΕΟ Αθηνών-Κορίνθου και στη συνεχεία επανείσοδο στον αυτοκινητόδρομο μέσω του κόμβου της Επιδαύρου (Χ.Θ. 76,8).
προς την αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας του κλάδου προς Αθήνα, στον οποίο εφαρμόζεται αμφιδρόμηση από τη Χ.Θ. 75,2 έως Χ.Θ. 76,2.

Το ιστορικό

Η φωτιά που ξέσπασε μετά την ανατροπή του βυτιοφόρου, το οποίο μετέφερε καύσιμα, έσβησε γύρω στις 23:40 χθες το βράδυ. Μετά την ανατροπή του τυλίχθηκε στις φλόγες με αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλη φωτιά. Λόγω της πυρκαγιάς η Τροχαία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων τόσο στην παλαιά όσο και στη νέα εθνική Αθηνών-Κορίνθου με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ουρές χιλιομέτρων.

Με την κατάσβεση της φωτιάς, λίγο μετά τα μεσάνυχτα άνοιξαν πρώτα τα διόδια της Ελευσίνας για Κόρινθο και σταδιακά άρχισε να αποκαθίσταται η κίνηση.
Δεν ενεπλάκη άλλο όχημα

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχείρησαν 28 πυροσβέστες με 9 οχήματα που πραγματοποίησαν διαβροχή και ρίψεις ειδικού κατασβεστικού υγρού.

Όπως ανέφερε η Πυροσβεστική, στο ατύχημα δεν ενεπλάκη άλλο όχημα. Ο οδηγός του βυτιοφόρου απεγκλωβίστηκε σώος, δεν έχει εγκαύματα, φέρει όμως κάποια χτυπήματα από την ανατροπή. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κορίνθου, ενώ δεν υπήρξε άλλος τραυματίας.

Από την πρώτη στιγμή στο σημείο έσπευσε η Πυροσβεστική και οι δυνάμεις ενισχύθηκαν άμεσα λόγω της έκτασης του πύρινου μετώπου που δημιουργήθηκε.

Η φωτιά μάλιστα επεκτάθηκε και στο πρανές του αυτοκινητόδρομου.