Σε καταγγελία για την μη εφαρμογή των προβλεπόμενων ως προς τη διαχείριση των ιατροδικαστικών περιστατικών στο νομό Λακωνίας, προχώρησε η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας. Η καταγγελία εστάλη στα υπουργεία Υγείας και Δικαιοσύνης και στην Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία προκειμένου να επιλυθούν τα ζητήματα που έχουν προκύψει και τα οποία ταλαιπωρούν τους συγγενείς των θανόντων, καθώς αναγκάζονται να επωμιστούν με μεγάλο οικονομικό και ψυχικό κόστος τη διαδικασία μεταφοράς των σορών σε άλλη πόλη για να πραγματοποιηθούν οι νεκροτομές.
Σύμφωνα με την καταγγελία, στο Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας υπηρετεί από το Μάιο του 2016 επικουρική ιατροδικαστής που διενεργεί όλες τις ιατροδικαστικές πράξεις και το Νοσοκομείο διαθέτει πλήρως εξοπλισμένο νεκροτομείο. Δυστυχώς, όμως, το Νοσοκομείο δεν δέχεται εντολές για νεκροψίες – νεκροτομές και εξακολουθούν να εκδίδονται παραγγελίες για διενέργεια νεκροτομών στην Ιατροδικαστική υπηρεσία Ναυπλίου – Καλαμάτας, Πάτρας και Πειραιώς! Με αποτέλεσμα να συνεχίζεται ο Γολγοθάς των πολιτών που χάνουν δικούς τους ανθρώπους.
Αξίζει δε να αναφερθεί πως οι μοναδικές εντολές που έχει λάβει το Νοσοκομείο Λακωνίας για τη διενέργεια νεκροτομής είναι στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει συγγενικό περιβάλλον ώστε να καλύψει τα τεράστια έξοδα της μεταφοράς του νεκρού προκειμένου να νεκροτομηθεί σε άλλους νομούς της χώρας.
Πρόσφατα μάλιστα συνέβη το εξής τραγικό περιστατικό:
Ζητήθηκε από την κοινωνική υπηρεσία του Νοσοκομείου Λακωνίας να επιβαρυνθεί το ίδιο το νοσοκομείο με τα έξοδα της μεταφοράς σορού στην Κόρινθο για να διενεργηθεί εκεί η νεκροτομή! Κι όλα αυτά τη στιγμή που το Νοσοκομείο Λακωνίας διαθέτει νεκροτομείο με όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό αλλά και Ιατροδικαστή!
Σύμφωνα με την καταγγελία του Νοσοκομείου, έχει συμβεί και περιστατικό όπου ζητήθηκε από το Δήμο Σπάρτης να αναλάβει τα έξοδα μεταφοράς της σορού! Το αποτέλεσμα ήταν η σορός να παραμένει επί σειρά ημερών σε ψυκτικό θάλαμο του νεκροτομείου του Νοσοκομείου Λακωνίας και να έχουν αρχίσει να εγκαθίστανται σηπτικές εξεργασίες στο πτώμα μέχρι να αποφασιστεί να διενεργηθεί τελικά η νεκροτομή στο νεκροτομείο του Νοσοκομείου.
Την ίδια ώρα, όμως, η διενέργεια νεκροτομής σε άλλη πόλη αποκλείει την αυτοψία του χώρου που είναι ιδιαίτερα σημαντική διαδικασία για την έκβαση μίας υπόθεσης.
Όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόρης Λέων, «οι ιατροδικαστικές πράξεις νεκροψίας – νεκροτομής θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένες για να μην δημιουργούνται επιστημονικές αμφιβολίες. Απαραίτητη σε μία πλήρη ιατροδικαστική διερεύνηση θανατηφόρου συμβάντος είναι η αυτοψία, δηλαδή η διερεύνηση του χώρου από τον ιατροδικαστή που θα διενεργήσει στη συνέχεια τη νεκροτομή».
«Είναι λοιπόν καθοριστικό αφενός να εφαρμόζονται οι διεθνείς κανόνες, αφετέρου να σταματήσει το φαινόμενο της μεταφοράς σορών το οποίο είναι προσβλητικό, αλλά συγχρόνως δαπανηρό σε μία δύσκολη χρονική στιγμή για τις οικογένειες των θυμάτων» σημειώνει ο κ. Λέων και προσθέτει πως πρέπει να λειτουργήσουν πλήρως όλες οι υπάρχουσες ιατροδικαστικές δομές και άμεσα να δημιουργηθούν νέες σε όλη την επικράτεια.
Η διοίκηση του Νοσοκομείου Λακωνίας και η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία ζητούν από τα αρμόδια υπουργεία να επιλυθεί το πρόβλημα που ταλανίζει ολόκληρη την κοινωνία του νομού Λακωνίας, υπενθυμίζοντας ότι σύμφωνα με γνωμοδότηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου (με αρ. πρωτ.9948/2016), οι επικουρικοί Ιατροδικαστές του ΕΣΥ διενεργούν το σύνολο των Ιατροδικαστικών πράξεων όπως ακριβώς οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους του δημοσίου. Η αποστολή τους κατά το διορισμό τους σε θέσεις του ΕΣΥ είναι η διενέργεια Ιατροδικαστικών πράξεων με σκοπό την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Iatropedia