Την ανάγκη άμεσης αξιοποίησης του πλούσιου και ανεκμετάλλευτου μέχρι σήμερα υδατικού δυναμικού του Καστορείου αναδεικνύει με κοινοβουλευτική της παρέμβαση η Βουλευτής Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κα Νάγια Γρηγοράκου, απευθύνοντας σχετική Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Στέφανο Παπασταύρου.
Όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, ο καστανιώτικος κάμπος εκτείνεται σε μια έκταση περίπου 6.500 στρεμμάτων από τα οποία περίπου τα μισά δυνητικά θεωρούνται αρδευόμενα και τα άλλα μισά είναι ξερικά λόγω έλλειψης δικτύων άρδευσης. Αλλά και από αυτά τα περίπου 3.200 αρδευόμενα στρέμματα, μόνο τα 700 ως 1000 δύνανται να αρδευτούν από τις υπάρχουσες υποδομές, δηλαδή μόνο όσα έχουν πρόσβαση στο αρδευτικό δίκτυο που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 2000 με τις έκτοτε βελτιώσεις του μετέπειτα.
Η κα Γρηγοράκου τονίζει ότι σήμερα η δυναμική ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στην περιοχή από νέους και καταρτισμένους αγρότες δημιουργούν αυξανόμενες ανάγκες άρδευσης, καθιστώντας επιτακτική την κατασκευή δεξαμενής μεγάλης χωρητικότητας, τόσο για άρδευση όσο και για πυρασφάλεια, ενώ επιπλέον κρίνεται απαραίτητη η επέκταση των υφιστάμενων αρδευτικών δικτύων.
Επιπλέον επισημαίνει ότι η κατασκευή δεξαμενής μεγάλης χωρητικότητας αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής και έχει πολλάκις συζητηθεί στα τοπικά θεσμικά όργανα (Δήμος Σπάρτης και Περιφέρεια Πελοποννήσου), ενώ τον Αύγουστο του 2022, ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Σπάρτης, αποφάσισε για την αναγκαιότητα και τη σπουδή του συγκεκριμένου έργου με την υπ’ αριθ. απόφαση 128/1-08-2022(ΑΔΑ:ΩΜ3ΘΩ1Ν-5ΒΑ) ζητώντας και τη στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το σκοπό αυτό.
Σε αυτό το πλαίσιο η Βουλευτής ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν:
- Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός για την αξιοποίηση του υδατικού δυναμικού της περιοχής προκειμένου η άρδευση να μην αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα ανάπτυξης;
- Υπάρχει μελέτη και αν ναι σε ποιο στάδιο βρίσκεται για τη χωροθέτηση και κατασκευή δεξαμενής άρδευσης αλλά και πυρασφάλειας της ευρύτερης περιοχής;
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κ. Τσιάρα,
Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Στ. Παπασταύρου
Θέμα: Αναγκαία η άμεση αξιοποίηση του υδατικού δυναμικού της περιοχής του Καστορείου.
Ο κάμπος του Καστορείου αρδεύεται από πηγές στους πρόποδες του Ταϋγέτου, σχηματίζοντας σειρά ρεμάτων και ποταμών που εκβάλλουν στον ποταμό Ευρώτα, ξεκινώντας από το ρέμα του Κάρδαρη πριν τον οικισμό Καστρί έως και τον παραπόταμο Κάστορα, ακριβώς μετά το Καστόρειο. Αυτά τα υδάτινα σπάνια αποθέματα στο παρελθόν υποστήριξαν τη λειτουργία δεκαπεντάδας, περίπου, υδρομύλων, υδροκινήτων ελαιοτριβείων, υδροπριόνων και, τη δεκαετία του 1950, τη λειτουργία του πρώτου υδροηλεκτρικού εργοστασίου.
Σήμερα, αν και μειωμένη η ποσότητα τους, παρά τις συνεχείς επεμβάσεις των τοπικών αρχών, ελάχιστο μέρος από αυτό το υδατικό δυναμικό χρησιμοποιείται στις καλλιέργειες, λόγω έλλειψης σημαντικών έργων υποδομής.
Ο καστανιώτικος κάμπος εκτείνεται σε μια έκταση περίπου 6.500 στρεμμάτων από τα οποία περίπου τα μισά δυνητικά θεωρούνται αρδευόμενα και τα άλλα μισά είναι ξερικά λόγω έλλειψης δικτύων άρδευσης. Αλλά και από αυτά τα περίπου 3.200 αρδευόμενα στρέμματα, μόνο τα 700 ως 1000 δύνανται να αρδευτούν από τις υπάρχουσες υποδομές. Συγκεκριμένα είναι μόνο αυτά που έχουν πρόσβαση στο αρδευτικό δίκτυο που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 2000 με τις έκτοτε βελτιώσεις τους μετέπειτα.
Παρόλα αυτά και κάτω από αυτές τις συνθήκες οι παραγωγοί του Καστορείου καλλιεργούν κτηνοτροφικά φυτά, κηπευτικά, εκτρέφουν ζώα σε σύγχρονες μικρές και μεγάλες μονάδες, καλλιεργούν περίπου 66.400 ελαιόδεντρα που ψεκάζονται για δάκο (καταγραφή ΔΑΟΚ) και περίπου άλλα τόσα (55.000 με 60.000), ενταγμένα στη βιολογική γεωργία. Η παραγωγή έχει τα τελευταία χρόνια σαφώς αυξητική τάση, οφειλόμενη κυρίως στην εντατική δραστηριοποίηση νέων αγροτών και αγροτισσών, μόνιμων κατοίκων του Καστορείου και των γύρω οικισμών.
Το αρδευτικό έργο του 2000 που προαναφέρθηκε δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις των παραγωγών, οι οποίες θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με την κατασκευή δεξαμενής αρδεύσεως ικανής χωρητικότητας προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της περιοχής, αλλά και με την επέκταση των υφιστάμενων δικτύων άρδευσης.
Δεδομένου ότι το θέμα της κατασκευής δεξαμενής (μεγάλης χωρητικότητας) άρδευσης- πυρασφάλειας και η επέκταση των υφιστάμενων δικτύων, αποτελεί χρόνιο αίτημα των κατοίκων – καλλιεργητών και τοπικών φορέων του Καστορείου αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Βορείων Δήμων.
Δεδομένου ότι το εν λόγω θέμα έχει πολλάκις συζητηθεί στα τοπικά θεσμικά όργανα(Δήμος Σπάρτης και Περιφέρεια Πελοποννήσου) ενώ τον Αύγουστο του 2022, ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Σπάρτης, αποφάσισε για την αναγκαιότητα και τη σπουδή του συγκεκριμένου έργου με την υπ’ αριθ. απόφαση 128/1-08-2022(ΑΔΑ:ΩΜ3ΘΩ1Ν-5ΒΑ) ζητώντας και τη στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το σκοπό αυτό.
Δεδομένου ότι σύμφωνα με ενημέρωση η μελέτη για το εν λόγω έργο από την Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ανατεθεί στην Αναπτυξιακή Μεσσηνίας, αλλά μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει νεότερη ενημέρωση για την έκβαση της μελέτης.
Δεδομένου ότι το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής αποτελείται κυρίως από νέους αγρότες και των δύο φύλων μόνιμους κατοίκους της περιοχής, πολλοί από τους οποίους είναι πτυχιούχοι Τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων, επομένως υψηλής ειδίκευσης.
Δεδομένου ότι το μικροκλίμα της περιοχής είναι ευνοϊκό για την καλλιέργεια ημιόψιμων κηπευτικών, που έτσι δεν αντιμετωπίζουν τον ανταγωνισμό περιοχών με πρωιμότερες, καλοκαιρινές, παρόμοιες καλλιέργειες.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
- Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός για την αξιοποίηση του υδατικού δυναμικού της περιοχής προκειμένου η άρδευση να μην αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα ανάπτυξης;
- Υπάρχει μελέτη και αν ναι σε ποιο στάδιο βρίσκεται για τη χωροθέτηση και κατασκευή δεξαμενής άρδευσης αλλά και πυρασφάλειας της ευρύτερης περιοχής;
Η Ερωτώσα Βουλευτής
Παναγιώτα (Νάγια) Γρηγοράκου