Υλικά
1 κιλό καλαμάρια
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδου
1 κρασοπότηρο λευκό, ξηρό κρασί
600 γρ σταμναγκάθι
600 γρ ασκολύμπρους
250 γρ ελαιόλαδο
1 ματσάκι μάραθο και 1/2 ρίζα
2 λεμόνια, τον χυμό
αλάτι και πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
1. Καθαρίζετε τα καλαμάρια, αν είναι φρέσκα και τα κόβετε σε χοντρές ροδέλες. Κόβετε τα κρεμμύδια σε φέτες και τα σοτάρετε με το ελαιόλαδο σε φαρδιά κατσαρόλα. Προσθέτετε το σκόρδο λιωμένο και όταν
πάρουν χρώμα, τα σβήνετε με το κρασί.
2. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνετε 1 ποτήρι ζεστό νερό, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 20′. Καθαρίζετε, πλένετε προσεκτικά και χοντροκόβετε τα χορταρικά. Βάζετε αρκετό νερό να πάρει βράση σε μεγάλη κατσαρόλα και όταν αρχίσει να κοχλάζει, ζεματάτε για 5′ τα χόρτα.
3. Όταν τα καλαμάρια έχουν μισοβράσει, προσθέτετε τα σουρωμένα χορταρικά, τα μαράθια και αλατοπιπερώνετε, αφού δοκιμάσετε το φαγητό. Όταν το φαγητό είναι έτοιμο και έχει μείνει με το λαδάκι του, προσθέτετε και τον χυμό λεμονιού.
4. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από την φωτιά και σερβίρετε το φαγητό σε πιατέλα.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι χόρτα σας αρέσουν και αν προτιμάτε την ντομάτα αντί για το λεμόνι, θα έχετε ένα ίδιο νόστιμο φαγητό.