Κακοκαιρία Daniel | Εικόνες καταστροφής – Κορυφώνεται η αγωνία

Εκκενώνονται χωριά - Μετράει πληγές η χώρα

Συναγερμός έχει σημάνει από το πρωί στη Λάρισα, καθώς η στάθμη του Πηνειού έχει αυξηθεί σημαντικά φτάνοντας τα 9,5 μέτρα, σύμφωνα με το δήμαρχο της πόλης με αποτέλεσμα να έχουν πλημμυρίσει αυλές σπιτιών και δρόμοι σε συνοικίες της Λάρισας.

Στον Άγιο Θωμά, κάτοικοι αναφέρουν ότι το νερό φτάνει – ίσως και να ξεπερνά – τα γόνατά τους, σύμφωνα με το onlarissa.

Εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων που εξελίσσονται στην περιοχή λόγω της πρωτοφανούς κακοκαιρίας που έπληξε την Θεσσαλία, εκκενώνονται τα χωριά Φαλάνη, Δασοχώρι και Κουλούρι.

Λόγω της επικίνδυνης ανόδου των υδάτων κάτοικοι και Αρχές σπάνε αναχωμα στο Δασοχώρι.

Κραυγή αγωνίας και από κατοίκους στη Νέα Σμύρνη Λάρισας από την πλευρά της Σάκη Καράγιωργα ενώ οι δρόμοι έχουν πλημμυρίσει και σε τμήμα της οδού Σωκράτους, στο ύψος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Καλύφθηκαν όλα στην εσωτερική κοίτη του Πηνειού στη Λάρισα

Όλο το βράδυ οι συνοικίες του Αγίου Θωμά, της Αγίας Μαρίνας και οι Εργατικές Γιάννουλης πέρασαν πολύ δύσκολα βλέποντας τους δρόμους μπροστά από τα σπίτια τους και τα υπόγειά τους να πλημμυρίζουν από τα νερά του «φουσκωμένου» Πηνειού.

Απομακρύνουν τα νερά από τα Ταμπάκικα – Επιχείρηση με φορτωτή

Επίσης, ο παράλληλος δρόμος με το ποτάμι στην συνοικία των Αμπελοκήπων (Ταμπάκικα) η οδός Γκύζη εέχει στηθεί επιχείρηση με φορτωτή από την ΔΕΥΑΛ. Το σχέδιο που μπήκε σε εφαρμογή είναι η επιστροφή των νερών στην εσωτερική κοίτη του Πηνειού, σύμφωνα με το onlarissa.

Η κατάσταση είναι δύσκολη καθώς αν η στάθμη συνεχίσει αν ανεβαίνει θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα, αφού αυτή την στιγμή χρειάζεται λιγότερο από δύο μέτρα (1.80μ.) για να υπερχειλίσει. Τα αναχώματα ως στιγμής που δημιουργούνται από το συνεργείο της ΔΕΥΑΛ προσπαθούν να θωρακίσουν το σημείο.

Μάχη για τη διάσωση κατοίκων στα χωριά της Καρδίτσας

Λίγο μετά τις 6 το πρωί άρχισαν να επιχειρούν εκ νέου τα εναέρια μέσα προκειμένου να απεγκλωβίσουν άτομα από τους πλημμυρισμένους οικισμούς του κάμπου του νομού Καρδίτσας.

Στις 9:00 ξεκίνησε μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού στον Βλοχό Καρδίτσας με ελικόπτερα Chinook.

Στο χωριό Βλοχός ένα Chinook έχει ξεκινήσει από τα ξημερώματα μαζικό απεγκλωβισμό πολιτών. Αξιωματικός της αεροπορίας στρατού οργανώνει στο έδαφος την επιχείρηση, μεταφοράς η οποία γίνεται ανά 33 άτομα. Μέχρι στιγμής έχουν παραληφθεί με το ελικόπτερο του στρατού 33 άνθρωποι.

Η επιχείρηση από τα εναέρια μέσα ήρθε να προστεθεί σε αυτή που γίνονταν όλη τη νύκτα από τον στρατό και την ΕΜΑΚ, με λέμβους που έμπαιναν στα πλημμυρισμένα χωριά.

Με δάκρυα στα μάτια καταφθάνουν οι απεγκλωβισμένοι

Οι προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό κατοίκων ξεκίνησαν και στο χωριό Κοσκινάς. Δείτε το βίντεο που «κόβει» την ανάσα :

Σύμφωνα με κάτοικο της Καρδίτσας η οποία μίλησε το πρωί στο ΣΚΑΪ, εγκλωβισμένα παραμένουν 70 άτομα στον Κοσκινά ενώ παιδιά ανεβασμένα στις ταράτσες, βρεγμένα και φοβισμένα, περιμένουν βοήθεια για τον απεγκλωβισμό τους. 

Η επιχείρηση από τα εναέρια μέσα ήρθε να προστεθεί σε αυτή που γίνονταν όλη τη νύκτα από τον στρατό και την ΕΜΑΚ, με λέμβους που έμπαιναν στα πλημμυρισμένα χωριά.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Κωστή Νούσιο ο αριθμός των ατόμων που είναι ακόμα εγκλωβισμένα είναι αρκετά εκατοντάδες και πιθανόν να ξεπερνά την εκτίμηση που υπήρχε χθες αργά το βράδυ και ανέφερε 350 ανθρώπους.

Πρωτοφανείς πλημμύρες στο θεσσαλικό κάμπο

Δορυφορικά δεδομένα από το ραντάρ του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-1 που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το απόγευμα της Πέμπτης 7 Σεπτεμβρίου 2023, δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος του κάμπου της Θεσσαλίας έχει πλημμυρίσει. Το μεγαλύτερο μέρος των Νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού. Στην Ανατολική Θεσσαλία, η έκταση της Λίμνης Κάρλα είναι σχεδόν ίση με την έκταση που είχε πριν την αποξήρανσή της το 1962.

Ο χάρτης με τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr δείχνει με γαλάζιο χρώμα τις περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν πλημμυρίσει. Συνολικά υπολογίζονται περίπου 720.000 στρέμματα πλημμυρισμένων εκτάσεων.

Πηγή: skai.gr