Υπόμνημα συλλόγου Καφέ-Εστιατόρων Αρκαδίας προς την Κυβέρνηση

Το υπόμνημα αφορά στα τρέχοντα φλέγοντα θέματα που αντιμετωπίζει συνολικά ο Κλάδος

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου στο Επιμελητήριο Αρκαδίας  μεταξύ τοπικών φορέων και Κυβερνητικού κλιμακίου με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Τρίπολη.

Στη σύσκεψη από τη Κυβέρνηση παρεβρέθησαν ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σκρέκας, ο υπουργός Εργασίας κος Χατζηδάκης, από το Υπουργείο Ανάπτυξης ο υφυπουργός κ. Παπαθανάσης και ο κ. Τσακίρης , ο υφυπουργός Φορολογικής πολιτικής και δημόσιας περιουσίας κ. Βεσυρόπουλος, ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ταγαράς, ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Δήμας.

Από το  σύλλογο Καφέ-Εστιατόρων Αρκαδίας παρεβρέθησαν από το Διοικητικό Συμβούλιο ο κ. Σκουντριάνος, ο κ. Κατσικέρος και ο κ. Αθανασιάδης.

Εκτός από τη διαλογική συυζήτηση και τις προφορικές τοποθετήσεις, ο σύλλογος κατέθεσε υπόμνημα προς τη Κυβέρνηση με αποδέκτες τους αρμόδιους υπουργούς.

Το υπόμνημα αφορούσε στα τρέχοντα φλέγοντα θέματα που αντιμετωπίζει συνολικά ο Κλάδος όπως η ενέργεια, και τα εργασιακά με τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, αλλά και ζητήματα που χρήζουν λύσης και δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος όπως η επικαιροποίηση της νομοθεσίας που αφορά στη χρήση του αιγιαλού, στα πνευματικά δικαιώματα, στα ωράρια μουσικής και την ηχορύπανση και στην ενοποίηση του Τουρισμού με  την Εστίαση.

Παρακάτω σχετικό υπόμνημα. 

Ο Σύλλογος Καφέ-Εστιατόρων Αρκαδίας καλοσορίζει τον κο Πρωθυπουργό και το Κυβερνητικό Επιτελείο στη Τρίπολη.

Ο Σύλλογος μας, -μέλος του Estiasi Greece και της ΠΟΕΣΕ με εκλεγμένο εκπρόσωπο στο ΔΣ- ασκεί έντονη δράση που αφορά στα θέματα του Κλάδου της Εστίασης αλλά και στα γενικότερα κοινωνικά θέματα του τόπου (Festivals, Συνέδρια, Τουρισμό, Ημερίδες κοινωνικές κ.α.).

Μία από τις κορυφαίες δράσεις του, αποτέλεσε η προ ενός έτους διοργάνωση του 2ου Πανελλήνιου Συνέδριου Εστίασης στη Τρίπολη, όπου στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και είχε επίσης μεγάλη συμμετοχή από επαγγελματίες του Κλάδου και διοικητικά συμβούλια αντίστοιχων Σωματείων από όλη την Ελλάδα.

Με αφορμή την επίσκεψη σας στο Επιμελητήριο Αρκαδίας, σας καταθέτουμε υπόμνημα με τις προτάσεις μας που αφορούν στα τρέχοντα ζητήματα και στα προβλήματα της Εστίασης, προσπαθώντας να διασφαλίσουμε τη ομαλή λειτουργία και τον εξορθολογισμό του Κλάδου.

Ενέργεια

Η εστίαση όπως και άλλες επιχειρήσεις με ενεργοβόρα λειτουργία (φούρνοι ,ζαχαροπλαστεία ) αντιμετωπίζουν πλέον χωρίς κρατική βοήθεια την ενεργειακή κρίση.

Αφού υπερχρεωθήκαμε με την ρήτρα αναπροσαρμογής μέχρι και τον Ιούλιο του 2022 , για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, αποσύρθηκε από την Κυβέρνηση η κρατική στήριξη για τις επιχειρήσεις συνολικά εφαρμόζοντας το μέτρο της μηδενικής επιδότηση για τις καταναλώσεις άνω των 2000KW.

Την απόφαση αυτή τη θεωρούμε υφεσιακή και η εκτίμηση μας είναι ότι ο κλάδος οδεύει άμεσα σε πολλά λουκέτα και ανεργία.

Αίτημα/Πρόταση

Η οριζόντια επιδότηση για το σύνολο της κατανάλωσης.

Προς

1.Υπουργό περιβάλλοντος και Ενέργειας κον Σκρέκα

2.Υπουργό εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κον Χατζηδάκη

3. Αν. Υπουργό Ανάπτυξης κο Παπαθανάση

4. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Μενδώνη

5. Υπουργό Τουρισμού κο Κικίλια

Κοινοποίηση: ΜΜΕ

Εργασιακά

Ο εξορθολογισμός των εργασιακών σχέσεων στην Εστίαση, ιεραρχήθηκε κατά την διάρκεια της πανδημίας, από δεκάδες συλλόγους σε όλη την Επικράτεια , ως βασική προτεραιότητα.

Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας.

Με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο ο κλάδος θα καταρρεύσει αυτόματα!

Όχι γιατί δεν θέλει να καταγραφεί ή να μην πληρωθεί η εργασία των εργαζομένων αλλά γιατί το μη μισθολογικό κόστος που συνδέεται με τον μισθό, είναι αδύνατο να πληρωθεί από οποιαδήποτε επιχείρηση εστίασης στην Ελλάδα .

Η εστίαση λειτουργεί 52 Κυριακές ,όλες τις αργίες ,και κυρίως νυχτερινές ώρες .

Αποτέλεσμα αυτού είναι, το μη μισθολογικό κόστος να είναι μεγαλύτερ“ο από οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα.

Σας παραθέτουμε χαρακτηριστικό παράδειγμα:

Ιδιοκτήτης Κ.Υ.Ε. με 25 χρόνια εργασίας, καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές 220 το μήνα και για 12 μήνες.

Αντίστοιχα, για έναν εργαζόμενο ανειδίκευτο, 18 ετών, που εργάζεται για πρώτη φορά σε κατάστημα εστίασης, ασφαλίζεται με τεκμαρτό ημερομίσθιο και με μη μισθολογικό κόστος 400-500€ ανά μήνα για 14 μήνες αφού, παρότι δεν δίνονται 13η & 14η σύνταξη οι επιχειρηματίες τις πληρώνουμε τις εισφορές!

Επίσης η νέα ΣΣΕ εργασίας απαγορεύει την εργασία την 6η μέρα.

Εύλογα προκύπτει το ερώτημα. Τις υπόλοιπες 2 ημέρες ποιος θα δουλέψει ;

Ποιος θα καλύψει με αντίστοιχη τεχνογνωσία τις εξειδικευμένες βάρδιες ;

Τέλος βάση νόμου οι Σ.Σ.Ε. για να έχουν ισχύ πρέπει να υπογράφονται από κοινωνικούς εταίρους που εκπροσωπούν κατ΄ ελάχιστο το 51% του κλάδου τους .

Στη παρούσα φάση ούτε η ομοσπονδία των εργαζομένων επισιτισμού, ούτε η ΠΟΕΣΕ καλύπτουν αυτό το ποσοστό. Εκτιμάται ότι δεν καλύπτουν ούτε το 10%.

Αίτημα/Πρόταση

Να υπάρξει πλαφόν στις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στον επισιτισμό αντίστοιχο με τη πρώτη ασφαλιστική κλάση των ελεύθερων επαγγελματιών .

Η πρόταση αυτή θα αυξήσει τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων και οδηγήσει σε κανονικότητα όλες τις επιχειρήσεις εστίασης.

Ζητήματα με μηδενικό δημοσιονομικό κόστος :

Πνευματικά δικαιώματα

Επί σειρά ετών επικρατεί η ανομία στο θέμα αυτό με γνωστές υποθέσεις εταιρειών, με εκβιασμούς αυτών των αμαρτωλών εταιρειών και γενικά μια ανεξέλεγκτη κατάσταση, όπου ο καθείς διατείνεται ότι κατέχει στα πνευματικά δικαιώματα το μεγαλύτερο κομμάτι της ‘’πίτας’’ με το μεγαλύτερο ρεπερτόριο.

Αίτημα/Πρόταση

Η επιχείρηση να καταβάλει αναλογικό κόστος για τους χρήστες με βάση την άδεια τους στην οποία περιγράφονται το αντικείμενο δραστηριότητας και η χωρητικότητα του κάθε καταστήματος.

Η δημιουργία ενός φορέα είσπραξης που θα μοιράζει στους δικαιούχους ότι τους πραγματικά τους αναλογεί.

Αυτό θα δημιουργήσει δικαιοσύνη, νομιμότητα, και επιτέλους έσοδα για τους δημιουργούς, οι οποίοι είναι ουσιαστικά απλήρωτοι και η Εστίαση θέλει να αμείβονται όπως τους αρμόζει.

Αιγιαλός

Αναμένουμε 3 χρόνια την ψήφιση ενός νόμου που θα ευνοεί την επιχειρηματικότητα που δημιουργεί η παραχώρηση απλής χρήσης του αιγιαλού .

Νόμος περί db, Άδεια μουσικών οργάνων, Παράταση ωραρίου.

Τα όσα συνέβησαν το καλοκαίρι με την απαγόρευση της μουσικής οριζόντια μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω.

Άλλο διατάραξη και άλλο χρήση μουσικής χωρίς καμία ενόχληση.

Αίτημα/Πρόταση

Επιβάλεται η επικαιροποίηση της κείμενης νομοθεσίας .

Εστίαση και Τουρισμός

Η πιο εκκωφαντική αντίφαση που έχουμε επιλέξει ως κράτος είναι να λειτουργεί η εστίαση εκτός του τουρισμού.

Αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία, μιας και δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο κάτι αντίστοιχο.

Η Εστίαση δεν έχει καμία σχέση με το κατεξοχήν αρμόδιο υπουργείο, αυτό του Τουρισμού.

Αποτέλεσμα αυτού είναι οι επιχειρήσεις του Κλάδου να στερούνται από αντίστοιχα πλεονεκτήματα που απολαμβάνουν οι Τουριστικές επιχειρήσεις, όπως πρόσβαση σε χρηματοδοτικά προγράμματα, επιμόρφωση των εργαζομένων και των ιδιοκτητών και επίσης να μην υπάρχει μια κοινή συνισταμένη που θα αυξήσει τη προσέλκυση Τουριστών από άλλες χώρες ενισχύοντας το ΑΕΠ της Χώρας.

Αίτημα/Πρόταση

Δημιουργία Γενικής Γραμματείας Εστίασης ενταγμένη στο υπουργείο Τουρισμού.

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Κεκετσίδης Δημήτριος