Του Γιάννη Σπυρούνη
Μετά από μία εξαιρετική χρονιά για τα ηλειακά ελαιόλαδα, οι παραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν μια αιφνίδια μείωση των τιμών του προϊόντος. Οι συνθήκες της αγοράς δεν δικαιολογούν μια τέτοια εξέλιξη και ήδη στον χώρο επικρατεί ανησυχία. Ιδιαίτερος είναι ο προβληματισμός για όσους είχαν κρατήσει απόθεμα ποσοτήτων προκειμένου να επωφεληθούν από τις τιμές που ξεπερνούσαν τα 3,5 ευρώ στις αρχές της σεζόν.
Ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος ιδιοκτήτης της εταιρίας «Έλαια Παπαδόπουλος» αναφερόμενος στο φαινόμενο των τελευταίων εβδομάδων σημείωσε πως «… για να υπάρξει μείωση της τιμής του ελαιολάδου θα πρέπει είτε να υπάρχει πολύ μεγάλη παραγωγή είτε να έχει μειωθεί σημαντικά η ζήτηση. Από την χώρα μας γίνονται μεγάλες εξαγωγές χύμα ελαιόλαδου κυρίως προς την Ιταλία ωστόσο αυτή τη στιγμή η ζήτηση από την γειτονική χώρα έχει μειωθεί. Η παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου αυξήθηκε κατά 5-6%. Το ποσοστό αυτό δεν αιτιολογεί την μείωση τιμής. Θεωρώ ιδιαίτερα κρίσιμο το επόμενο 20ημερο καθώς θα υπάρξει εκτίμηση για την παραγωγή που θα κάνει η Ισπανία. Συνήθως η παραγωγή στην Ισπανία κυμαίνεται στους 1100 τόνους ενώ φέτος αναμένουν υπερπαραγωγή που εκτιμούν ότι θα αγγίξει τους 1800 τόνους. Εάν διαψευστούν οι «προσδοκίες» των Ισπανών τότε η τιμή του ελαιόλαδου θα φτάσει περίπου στα τρία ευρώ. Εάν επιβεβαιωθούν όμως οι Ισπανοί τότε η τιμή θα κυμανθεί κοντά στα δύο ευρώ κάτι το οποίο θα προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα σε όλους όσους ασχολούνται με το ελαιόλαδο», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ο πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συλλόγου Ηλείας Γιώργος Μαραγκός με επιστολή του έθεσε το θέμα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου. Εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τους παραγωγούς της Ηλείας λόγω της συνεχούς πτώσης της τιμής του προϊόντος.
Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μαραγκός «… από 3,5 ευρώ κατά μέσο όρο τιμής εκκίνησης, πριν από 4 μήνες η τιμή έχει μειωθεί και έχει φθάσει κάτω από τα 2,70 ευρώ το κιλό». Σύμφωνα με δημοσιεύματα που επικαλείται ο κ. Μαραγκός , θεωρεί ως επιβαρυντικό παράγοντα της πτώσης των τιμών τις αδασμολόγητες εισαγωγές τυνησιακού ελαιόλαδου και τις πιθανές «ελληνοποιήσεις του».
«Επειδή η παραγωγή του ελαιόλαδου είναι βαρύνουσας σημασίας για την τοπική οικονομία και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της Ηλείας ωστόσο και επειδή πάνω από το 95% της παραγωγής της Ηλείας , είναι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, το οποίο ακόμα και σήμερα συνεχίζει στο μεγαλύτερο ποσοστό να εξάγεται σε χύμα μορφή. Υπάρχουν χώρες που δεν γνωρίζουν τι είναι το ελαιόλαδο. Εμείς πρέπει να κινηθούμε στις εξαγωγές σε δυο άξονες. Να κρατήσουμε τις παραδοσιακές μας αγορές αλλά να δούμε και τις αγορές που αναδύονται και δυτικοποιούνται στον τρόπο ζωής. Εκεί θα υπάρξει μια ευκαιρία γιατί θα εκπαιδεύσουμε τη νέα γενιά. Εμείς απευθυνόμαστε σε ηλικιακό κοινό το οποίο αρχίζει να αποσύρεται σιγά – σιγά από την κατανάλωση. Πρέπει λοιπόν να εκπαιδεύσουμε νέο κόσμο και νέες χώρες που λόγω επάρκειας χρήματος θέλουν να αρχίσουν να ζουν με δυτικό τρόπο» κατέληξε ο κ. Μαραγκός αναφερόμενος στο θέμα.