Το κριθάρι, το κους-κους, το σιτάρι και το αναποφλοίωτο ρύζι είναι υλικά της γης, πλούσια σε φυτικές ίνες, που σπανίζουν στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Τώρα που ο καιρός ζέστανε και δεν απαιτεί ζεστά πιάτα, είναι ευκαιρία να κάνουμε αυτό το πολύτιμο δώρο στον οργανισμό μας, αντικαθιστώντας κάποια γεύματα μας με πεντανόστιμες και πολύ χορταστικές σαλάτες.
1. Το Κριθάρι: Πλένετε αρκετές φορές τους σπόρους του κριθαριού μέχρις ότου το νερό να βγαίνει διαυγές. Μουλιάζετε τους σπόρους για 12 ώρες (σε αναλογία νερού-κριθαριού 3:1). Το βράζετε στο ίδιο νερό, αρχικά σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κοχλάσει και κατόπιν σε πολύ χαμηλή φωτιά για 1 ώρα περίπου. Στο τέλος αφήνετε το κριθάρι να “σταθεί” και να απορροφήσει τελείως τα υγρά του.
2. Το Κους Κους: Είναι προϊόν που προέρχεται από την επεξεργασία του σιταριού. Είναι ένα είδος ζυμαρικού που θυμίζει σιμιγδάλι χοντρό από σκληρό σιτάρι. Για να σχηματιστούν οι σβόλοι του το περνάνε από τον ατμό και στη συνέχεια το στεγνώνουν. Το κους κους του εμπορίου είναι σχεδόν έτοιμο. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να το σοτάρετε με λίγο λάδι και κατόπιν αφού το αδειάσετε σε μια σουπιέρα να ρίξετε από πάνω βραστό νερό αλατισμένο, 2 φλ τσ νερό, για κάθε φλ τσ κους κους. Σκεπάζετε το σκεύος και το αφήνετε να φουσκώσει 15′. Μπορείτε ακόμα να βράσετε στον ατμό, στο ειδικό σκεύος που χρησιμοποιούν στα αραβικά κράτη (σαν σουρωτήρι).
3. Το Πλιγούρι: Παρασκευάζεται από φύτρες σιταριού, τις οποίες στεγνώνουν και τις χοντροκόβουν. Για να το μαγειρέψετε, το πλένετε καλά. Το αφήνετε να φουσκώσει 20′ σε διπλάσια ποσότητα καυτού νερού, όπως το κους κους, χωρίς το ρόδισμα.
4. Η Βρώμη: Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε το Quaker ή αλεύρι βρώμης δεν κάνετε καμιά προεργασία. Αν χρησιμοποιήσετε σπόρους, τους πλένετε πολλά χέρια για να φύγουν τα υπολείμματα και τα ξένα σώματα. Κατόπιν τους μουλιάζετε 2 ώρες σε 3πλάσια ποσότητα νερού και στη συνέχεια βράζετε για 50′.
5. Το Σιτάρι: Καθαρίζετε το σιτάρι, το πλένετε πολλά χέρια και το αφήνετε να μουσκέψει σε νερό για 6-7 ώρες. Κατόπιν το βράζετε αρκετή ώρα μέχρι να “σκάσει” λίγο η φύτρα του.
Το στραγγίζετε, το περιχύνετε με κρύο νερό και το στραγγίζετε πάλι. Στρώνετε μια πετσέτα στον πάγκο εργασίας και απλώνετε εκεί το σιτάρι. Το σκεπάζετε με άλλη πετσέτα και το αφήνετε μια νύχτα να στεγνώσει εντελώς.