Η Ιερά Μονή της Παντάνασσας του Μυστρά, εκτός από τόπος πνευματικής ανάτασης και περισυλλογής είναι, συγχρόνως, και η πάλλουσα καρδιά της καστροπολιτείας. Όταν το βράδυ κλείνουν οι πύλες κι ερημώνει ο Βυζαντινός Μυστράς, μόνο στα παραθύρια της Παντάνασσας λάμπει φως, που σαν φάρος στέλνει μέσα από τα σκοτάδια το μήνυμα, πως εδώ υπάρχει ακόμα ζώσα μοναστική αδελφότητα, που συνεχίζει την Παράδοση των αιώνων και δίνει ζωή στην πάλαι ποτέ κραταιά πρωτεύουσα του Δεσποτάτου του Μορέως.
Η Μοναχές της Παντάνασσας πέρα από τον καθημερινό πνευματικό τους αγώνα έχουν απόλυτη συναίσθηση ότι φυλάττουν ΚΑΙ ιστορικές Θερμοπύλες. Αυτή η συναίσθηση του Χρέους οδήγησε τις Μοναχές Αγνή και Ελισάβετ, με την Φώτιση που έλαβαν από την Παναγία την Παντάνασσα και με την ευλογία και τη στήριξη της Ηγουμένης τους Σεβάσμιας Μοναχής Αβερκίας καθώς και της Γερόντισσας Ακακίας, να δημιουργήσουν (με αξιοθαύμαστη έμπνευση και υπέρτατο καθημερινό δημιουργικό και δύσκολο αγώνα) ένα πλήρες βεστιάριο ενδυμασιών του Βυζαντίου, προϊόν εξαντλητικής και σε βάθος έρευνας των ιστορικών και άλλων πηγών.
Πρόκειται πραγματικά για ένα θαύμα, για ένα έργο εκπληκτικής Τέχνης και Τεχνικής, που συντελέστηκε σε απίστευτο χρόνο, μια Εθνική Κληρονομιά για την παρούσα γενιά αλλά και για τις επερχόμενες, αφού πρόκειται να εκτεθεί στα Παλάτια του Μυστρά, όταν τελειώσει η αναστήλωσή τους και αποδοθούν στο κοινό.
Η θαυμαστή αυτή χειροποίητη συλλογή Βυζαντινής Ενδυμασίας, που σχεδίασαν και κατασκεύασαν οι Μοναχές της Παντάνασσας, έδωσε την έμπνευση και τη δυνατότητα να γυριστεί στον Μυστρά μια ταινία μικρού μήκους-teaser με σκοπό την ανάδειξη των Παλατιών των Δεσποτών στον Αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά.
Η ταινία είναι μια συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας και γυρίστηκε σε σενάριο και σκηνοθεσία της Ιφιγένειας Δημητρίου με τη συμμετοχή πολλών και αξιολογότατων επιστημονικών, καλλιτεχνικών και τεχνικών παραγόντων, στην οποία δεσπόζουν οι βυζαντινές ενδυμασίες των Αδελφών της Παντάνασσας.
Ο Ελληνισμός αλλά και η Παγκόσμια Κοινότητα αναμένουν με αδημονία να υλοποιηθεί, το συντομότερο δυνατόν, η «υπόσχεση» της ταινίας, πως έφτασε η στιγμή, η σχέση του Βυζαντινού Μυστρά με τους επισκέπτες-προσκυνητές του να γίνει σχέση ζωής και βιωματικής επικοινωνίας.
Σ’ αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα ανάδειξης του Βυζαντινού Μυστρά, το οποίο θα περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ξεχωριστής εμπειρίας για τον επισκέπτη, με την παρουσίαση της ζωής στο παλάτι, οι Βυζαντινές Ενδυμασίες που σχεδίασαν και κατασκεύασαν οι Μοναχές της Παντάνασσας αναμένεται (και πρέπει) να παίξουν σημαντικό και καθοριστικό ρόλο.
Βαγγέλης Μητράκος