Εξαμελής ομάδα εκπαιδευτικών από τη Λακωνία ταξίδεψε μέχρι το μακρινό Reykjavik της Ισλανδίας, όπου παρακολούθησε κύκλο δομημένων σεμιναρίων και εργαστηρίων για την ιστορία, τον πολιτισμό και το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας αυτής. Στην αποστολή συμμετείχαν ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, Δρ Αγάπιος Οικονομίδης, οι Υπεύθυνοι των Σχολικών Δραστηριοτήτων και του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Δημήτριος Βαχαβιώλος και Ελένη Παλούμπα, η Διευθύντρια του Γυμνασίου Νεάπολης, Παναγιώτα Κολυβοδιάκου, και οι εκπαιδευτικοί Ξένων Γλωσσών Σταυρούλα Λαγού (2ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης) και Χριστίνα Φούκα (Γυμνάσιο Νεάπολης).
Η κινητικότητα αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης εγκεκριμένου από το Ι. Κ. Υ., τον αρμόδιο εθνικό φορέα διαχείρισης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, σχεδίου δράσης Erasmus + ΚΑ1 με τίτλο: «Ενεργοποιώντας την Ταυτότητα του Σύγχρονου Εκπαιδευτικού: Συνεργασία, Δημιουργικότητα, Επικοινωνία και Κριτική Σκέψη». Το σχέδιο αυτό δράσης υλοποιείται από τρεις σχολικές μονάδες της περιοχής ευθύνης της Δ. Δ. Ε. Λακωνίας και συγκεκριμένα από το 1ο Γυμνάσιο Νεάπολης, το 2ο ΓΕΛ Σπάρτης και το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Σπάρτης που συνεργάζονται υπό τον συντονισμό της Διεύθυνσης για την επιτυχή υλοποίησή του.
Το σεμινάριο, με διοργανωτή τον διεθνούς φήμης εκπαιδευτικό οργανισμό English Matters, παρακολούθησαν εκατόν δεκαεννέα (119) εκπαιδευτικοί από δεκαεννέα (19) ευρωπαϊκές χώρες. Οι πρώτες ημέρες του σεμιναρίου περιελάμβαναν αναλυτικές εισηγήσεις στην αγγλική γλώσσα σχετικά με την ιστορία,
τον πολιτισμό και το εκπαιδευτικό σύστημα της Ισλανδίας, από έμπειρους και καταξιωμένους ομιλητές. Ακολούθησαν εργαστήρια ομαδοσυνεργατικής βιωματικής μάθησης, επισκέψεις σε σχολικές μονάδες, στο Εθνικό Μουσείο της Ισλανδίας και σε αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και παρατήρηση πεδίου σε τοπία μοναδικής γεωμορφολογίας και περιβαλλοντικής ιδιαιτερότητας.
Οι επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν σε σχολικές μονάδες κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιοχή του Reykjavik αποτέλεσαν εξαιρετικά ενδιαφέρον και σημαντικό τμήμα του συγκεκριμένου σεμιναρίου. Οι επισκέψεις αυτές προσέφεραν τη δυνατότητα στους επιμορφούμενους εκπαιδευτικούς να γνωρίσουν από κοντά τη λειτουργία του ισλανδικού εκπαιδευτικού συστήματος, καθώς και να επικοινωνήσουν με εκπαιδευτικούς και στελέχη διοίκησης των ισλανδικών σχολικών μονάδων. Οι επισκέψεις αυτές πρόσφεραν στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να γνωρίσουν εκ των έσω την καθημερινότητα μιας σχολικής μονάδας του εξωτερικού και να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από τις εκπαιδευτικές τεχνικές και μεθόδους που χρησιμοποιούνται, όπως επίσης και να μοιραστούν προβληματισμούς γύρω από την αξιοποίηση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και τη διαχείριση προβλημάτων στην τάξη.
Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με μία αρκετά ενδιαφέρουσα διάλεξη πάνω στις σύγχρονες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί της Ευρώπης ενώπιον των συχνά μεταβαλλόμενων εκπαιδευτικών πολιτικών από τις αρμόδιες αρχές, καθώς και την αναγκαιότητα καλλιέργειας της κοινής ευρωπαϊκής μας ταυτότητας.
Η επίσκεψη στο μακρινό Reykjavik συνιστούσε τη δεύτερη από τις δύο κινητικότητες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα Erasmus+ για τους εκπαιδευτικούς της Λακωνίας, καθώς είχε ήδη προηγηθεί αντίστοιχη επίσκεψη στην Πράγα της Δημοκρατίας της Τσεχίας, στις αρχές Ιουλίου. Τα αποτελέσματα των κινητικοτήτων αυτών θα παρουσιαστούν σε επικοινωνιακές δράσεις διάχυσης που προγραμματίζονται από τη ΔΔΕ Λακωνίας.
Πρωταρχικός στόχος της Δ.Δ.Ε. Λακωνίας είναι οι εμπειρίες και η κεκτημένη γνώση να μεταλαμπαδευτούν στο σύνολο των σχολικών μονάδων της αρμοδιότητάς της, ώστε να ενεργοποιηθούν, να παρακινηθούν και συμμετάσχουν κατά το δυνατόν περισσότεροι εκπαιδευτικοί, αναβαθμίζοντας κι ενδυναμώνοντας πολύπλευρα τον ρόλο τους και την εκπαιδευτική κοινότητα του νομού μας.