Γρηγοράκος: Ο κορωνοϊός είναι αμείλικτος

Η κυβέρνηση να μην υπολογίζει το πολιτικό κόστος

Πριν από 11 μήνες περίπου ο Λεωνίδας Γρηγοράκος μάχιμος γιατρός και πολιτικός, νόσησε από κορωνοϊό, διασωληνώθηκε και έμεινε 40 περίπου μέρες σε νοσηλεία, δίνοντας μια δύσκολη και σκληρή μάχη με τον θανατηφόρο ιό, από την οποία κατάφερε να βγει νικητής… Σήμερα ο Λεωνίδας Γρηγοράκος μιλάει στο «tozizanio.gr» και τον δημοσιογράφο Ν. Κουτουφά, απαντώντας στην στήλη «5 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-5 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ» για την πανδημία, τον κορωνοϊό, τα εμβόλια, τους κυβερνητικούς χειρισμούς και τα μέτρα και βέβαια για τα εσωκομματικά του ΚΙΝΑΛ, για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά, για την στήριξη του στον Ανδρέα Λοβέρδο, αλλά και για το δίλημμα που του θέσαμε «ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ;»

Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος μας μίλησε για την πανδημία και τον κορωνοϊό, για την παραμονή του ατελείωτες ώρες στην εντατική διασωληνωμένος, για το εμβόλιο τονίζοντας ότι «αποτελεί μοναδική ασπίδα προστασίας για τη  ζωή μας, τη ζωή των άλλων, των συγγενών, των φίλων μας»

Σε ότι αφορά τους κυβερνητικούς χειρισμούς τόνισε ότι «…πρωτίστως η κυβέρνηση οφείλει να επιδείξει  την απαιτούμενη στιβαρότητα χωρίς να φοβάται το πολιτικό κόστος. Προέχει το κοινωνικό όφελος και όλοι  οφείλουμε να ανταποκριθούμε σε αυτό».

Αναφέρθηκε στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ και απάντησε στο δίλημμα ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ, ενώ μιλώντας για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά, τόνισε ότι «…η ζωή ήταν άδικη μαζί της» επισημαίνοντας ότι «..το ΚΙΝΑΛ, το ΠΑΣΟΚ  τη σέβεται και την τιμά, κρατώντας την ζωντανή στη μνήμη όλων μας».

Τέλος επισήμανε ότι πιστεύει ακράδαντα στην υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου γιατί θεωρεί ότι είναι εκείνος που «μπορεί να συνδράμει αποτελεσματικά στην αναζωογόνηση της προοδευτικής κεντροαριστεράς».

Ποιος είναι ο Λεωνίδας Γρηγοράκος

Δυναμικός πολιτικός, λαμπρός επιστήμονας με μετεκπαιδεύσεις στην δημόσια διοίκηση και στην δημόσια υγεία στο εξωτερικό, ακέραιος, ευθύς ως άνθρωπος, έντιμος και βέβαια ενεργός πολίτης. Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, έχει υπηρετήσει με συνέπεια τον χώρο της πολιτικής αλλά και της υγείας, όχι μόνο ως βουλευτής και υπουργός αλλά και ως γιατρός με την ειδικότητα του πνευμονολόγου–εντατικολόγου, αναλαμβάνοντας μάλιστα και την ευθύνη του προέδρου ή του συντονιστή σε πολλά νοσοκομεία.

Υπήρξε από τους θεμελιωτές του ΕΚΑΒ σε πανελλήνια δράση,  όπως επίσης διατέλεσε πρόεδρος στα Νοσοκομεία ΕΛΠΙΣ, ΕΛΕΝΑ, ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ και ΣΩΤΗΡΙΑ.

Σήμερα είναι τακτικός καθηγητής του τμήματος Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο “Εντατική Θεραπεία – Μηχανική Υποστήριξη της Αναπνοής”.

Μέχρι σήμερα ασκεί κλινικό έργο ως Διευθυντής σε ΜΕΘ Δημόσιων-Ιδιωτικών κέντρων της χώρας μας και έχει οργανώσει και λειτουργήσει οκτώ ΜΕΘ του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Λεωνίδα Γρηγοράκου έχει ως εξής:

Περιγράψτε μας την εμπειρία σας με τον κορωνοϊό. Τι θα λέγατε σε κάποιον που αρνείται να κάνει το εμβόλιο; Έχει να κάνει με την κατάσταση που βρίσκεται ο οργανισμός του καθενός; Δηλαδή με το εάν κάποιος βρίσκεται σε σχετικά μικρή ηλικία ή αν έχει καλή φυσική κατάστασή ή αν μπορεί να τον βρει σε οποιαδήποτε φάση βρίσκεται;

Ο κορωνοϊός  υπήρξε για μένα τραγική περιπέτεια. Ο εφιάλτης που έζησα απομονωμένος στη ΜΕΘ δεν περιγράφεται. Διασωληνωμένος όλο αυτό το διάστημα βίωσα ζοφερές στιγμές. Κυριολεκτικά είδα το χάρο με τα μάτια μου. Οι  μέρες και οι νύχτες  ήταν ατέλειωτες.  Δεν ήταν λίγες οι φορές εκείνες που νόμιζα, πως πλησιάζει το τέλος της ζωής μου. Αν είχα προλάβει να κάνω το εμβόλιο δεν θα είχα υποστεί τις οδυνηρές συνέπειες του κορωνοϊού.

Γι’ αυτό κάνω έκκληση σ’ όλους τους συνανθρώπους μου που φοβούνται ή αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο να τρέξουν να εμβολιαστούν. Αποτελεί μοναδική ασπίδα προστασίας για τη  ζωή μας, τη ζωή των άλλων, των συγγενών, των φίλων μας. Με τη λογική και την επιστήμη μπορούμε να αποφύγουμε τους θανάσιμους κινδύνους. Κανείς δεν είναι άτρωτος.

Τώρα που διαπιστώνουμε ότι η έξαρση της πανδημίας είναι γεγονός, η άρνηση του εμβολίου είναι αυτοκτονία γι’ αυτόν που αμφισβητεί την αξία και τη σημασία του. Και ταυτόχρονα εγκληματεί, εναντίον του κοινωνικού συνόλου.

Με τον κορωνοϊό δεν παίζουμε κρυφτό ούτε ακούμε τους διάφορους συνωμοσιολόγους, ακόμη και τους διαταραγμένους που δυστυχώς βρίσκονται σε κατάσταση παραληρήματος.  Η πανδημία  πλήττει τους ηλικιωμένους και τους νέους. Τις γυναίκες και τους άνδρες.  Αυτούς που έχουν υποκείμενα νοσήματα αλλά και εκείνους που είναι υγιείς. Είναι αμείλικτος, συνεχώς μεταλλάσσεται και γίνεται πιο επικίνδυνος. Η μετάλλαξη της Μποτσουάνας το επιβεβαιώνει.

Πως βλέπετε την πορεία της πανδημίας στη χώρα; Συμφωνείτε με τα μέτρα της Κυβέρνησης

Η χώρα μας αντιμετώπισε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα το πρώτο κύμα της πανδημίας.  Κάτι που αναγνωρίζουν οι πάντες, εντός και εκτός Ελλάδας.  Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση πολιτεύθηκαν με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης. Στη συνέχεια όμως οι κυβερνητικοί χειρισμοί επέτρεψαν τη διόγκωση των προβλημάτων που προκαλεί ο κορονοϊός . Οι παλινωδίες και οι ταλαντεύσεις τα επέτειναν. Η απουσία μιας στιβαρής στρατηγικής για την υγειονομική κρίση είναι πλέον εμφανής.  Τα διάφορα κυβερνητικά μέτρα δεν εντάσσονται σε ένα συνεκτικό και σταθερό σχέδιο.  Απεναντίας είναι αποσπασματικά και μάλιστα κάποιες φορές αντιφατικά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο τρόπος που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους ανεμβολίαστους. Πράγματι χρειάζεται μια ουσιαστική αναπροσαρμογή των κυβερνητικών επιλογών και αποφάσεων προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τις  δυσμενείς συνέπειες. Πρωτίστως η κυβέρνηση οφείλει να επιδείξει  την απαιτούμενη στιβαρότητα χωρίς να φοβάται το πολιτικό κόστος. Προέχει το κοινωνικό όφελος και όλοι  οφείλουμε να ανταποκριθούμε σε αυτό.

Πάμε στα εσωκομματικά.  Έχετε κάποιο σχόλιο για τις εξελίξεις σε σχέση με τις εκλογές του Κινήματος Αλλαγής;  Έπαιξε ρόλο ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά, γιατί διαφαίνεται μία συμπάθεια προς τον χώρο από εκείνη την στιγμή;

Το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται σε μια κρίσιμη πολιτική καμπή. Η εκλογή ηγεσίας, του προσφέρει τη δυνατότητα να χαράξει και να ακολουθήσει νέους δρόμους επαναφέροντας το ΠΑΣΟΚ στο κέντρο της πολιτικής ζωής του τόπου.  Η δημοσκοπική άνοδος που εμφανίζει δείχνει ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός.

Ο τραγικός θάνατος της Φώφης Γεννηματά έχει δημιουργήσει μια ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση. Και το σημαντικότερο έχει συγκινήσει τους πάντες, καταλύοντας κομματικές αλλά και εσωκομματικές διαιρέσεις. Πράγματι η ζωή ήταν άδικη μαζί της . Το ΚΙΝΑΛ, το ΠΑΣΟΚ  τη σέβεται και την τιμά, κρατώντας την ζωντανή στη μνήμη μας.

ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ;

Τέτοιο δίλημμα δεν τίθεται πλέον αν θέλουμε να ανακτήσουμε το χαμένο πολιτικό μας έδαφος. Η επάνοδος του ΠΑΣΟΚ καθίσταται μονόδρομος για να ανασυνθέσουμε τη δημοκρατική παράταξη.  Τώρα έχουμε όλες τις προϋποθέσεις να βγούμε απ’ τη στασιμότητα επενδύοντας στις αρχές και τις αξίες, που το ΠΑΣΟΚ με συνέπεια  υπηρέτησε.

Με το ΠΑΣΟΚ στη διακυβέρνηση του τόπου για πάνω από 20 χρόνια η Ελλάδα έπαψε να είναι βαλκανική χώρα.  Η κοινωνική ευημερία και η οικονομική ανάπτυξη, την έφεραν στον πυρήνα των προηγμένων ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Η αποκατάσταση της αλήθειας είναι υπόθεση όλων μας, ανεξάρτητα από ποιές προσωπικές επιλογές κάνουμε για την ηγεσία του. Με το ΠΑΣΟΚ μπορούμε να αμφισβητήσουμε τη συντήρηση της ΝΔ  και το λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ.  Η ανατροπή είναι εφικτή αν στηριχθούμε σε ρεαλιστικό σχέδιο και σε μια ικανή ηγεσία.

Στηρίζετε ενεργά την υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου.  Πιστεύετε ότι θα μπορέσει η εκλογή του να προσδώσει  δυναμική στο Κίνημα Αλλαγής ;

Βεβαίως.  Ακράδαντα πιστεύω πως ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι εκείνος που μπορεί να συνδράμει αποτελεσματικά στην αναζωογόνηση της προοδευτικής κεντροαριστεράς.  Η πολιτική του συγκρότηση, οι τεχνοκρατικές του γνώσεις, τα ηγετικά του προσόντα, η διαχειριστική του ικανότητα καθώς και οι αξιόλογες κυβερνητικές του εμπειρίες, αποτελούν τα ισχυρά του όπλα με τα οποία μπορεί να συνεγείρει ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις που σήμερα βρίσκονται εκτός κομματικών τειχών.