Σημεία πρέμβασης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ. στην εκπομπή «Μαζί το Σαββατοκύριακο» (ΕΡΤ)
Σχετικά με την στάση της Πολιτείας απέναντι στους Ρομά, με αφορμή τις δηλώσεις Δαβάκη
Νομίζω ότι οι δηλώσεις του συναδέλφου μου ήταν αφελείς και επιπόλαιες. Δεν κερδίζεις τον κόσμο ούτε λύνεις το πρόβλημα των Ρομά κρατώντας τέτοιες στάσεις. Η παραβατικότητα των Ρομά δεν είναι ένα τοπικό φαινόμενο της Λακωνίας. Το θέμα των Ρομά είναι ένα εθνικό θέμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε κάποια κίνηση, δημιουργώντας τη Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά όμως δεν έχω δει κάποιες δράσεις που να οδηγήσουν σε απτά αποτελέσματα. Πιστεύω ότι τα κατασταλτικά μέτρα δεν βοηθούν. Αντιθέτως, πρέπει να εφαρμόσουμε συλλογικά προληπτικά μέτρα, μέσα από το διάλογο και ενσωματώνοντας τη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα στην ευρύτερη κοινωνία. Σε αυτή τη διαδικασία έχουν μεγάλη ευθύνη ο δήμος και η περιφέρεια.
Για την έκκληση Στουρνάρα στην κυβέρνηση για προληπτική πιστοληπτική γραμμή
Όλο αυτό το διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ φωνάζει ότι πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και ότι αυτό θα γίνει όταν βγούμε από το μνημόνιο τον Αύγουστο 2018. Από τις εισηγήσεις που έγιναν στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών προκύπτει ότι δεν είναι δυνατή μια έξοδος από το μνημόνιο με κανονικές διαδικασίες. Ο κύριος Στουρνάρας, όπως και οι κύριοι Σημίτης και Βενιζέλος, αποτελούν το κύριο εμπόδιο στις πολιτικές βλέψεις του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς θέλουμε την προληπτική πιστοληπτική γραμμή στήριξης χωρίς μέτρα και στηρίζουμε τη θέση του Στουρνάρα διότι ξέρουμε ότι αυτό το προσκέφαλο, που θα δημιουργηθεί, θα αποτελέσει δικλίδα ασφαλείας για τη χώρα.
Για την πιθανότητα επιστροφής στην «κανονικότητα»
Η κανονικότητα δεν επιστρέφει στην Ελλάδα με την σπίλωση και τον κανιβαλισμό των πολιτικών αντιπάλων. Δεν μπορεί να βγαίνει ο Υπουργός Εξωτερικών να λέει για τους δέκα πολιτικούς που αναφέρονται στην υπόθεση Novartis «ας αποδείξουν την αθωότητά τους». Το σκάνδαλο είναι υπαρκτό σαν υποσύνολο του μεγάλου σκανδάλου της φαρμακευτικής πολιτικής στην Ελλάδα. Η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε από την ημέρα που ανέλαβε την εξουσία η κυβέρνηση Καραμανλή και αυτό δεν αναφέρεται καθόλου. Η κυβέρνηση Παπανδρέου και στη συνέχεια η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου μείωσαν τη δαπάνη από τα 5,8 στα 2,2 δισ. Αυτό δεν αποτελεί υπεύθυνη άσκηση πολιτικής;
Τα σκάνδαλα βεβαίως πρέπει να ελεγχθούν και πρέπει να αποδειχθούμε πολύ σκληροί απέναντι σ’ εκείνους που έχουν «βάλει το χέρι στο μέλι». Αλλά, συγχρόνως, η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει μπροστά. Πρέπει να υπάρχει ένα στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση.
Για την ανήθικη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ
Με την υπόθεση Novartis «τσουβάλιασε» δέκα πολιτικούς για να μπορέσει να δημιουργήσει ένα καινούργιο αφήγημα περί σκανδάλων στην κοινωνία και να πάει με αυτό σε εκλογές. Η μυθοποιημένη υπερτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε, ο λαός θα πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Δεν μπορεί αυτή η κυβέρνηση να διαπραγματεύεται με κρυφή ατζέντα και «να κάνει εκπτώσεις» στα θέματα των Ιμίων και των Σκοπίων και ταυτόχρονα, με το βλέμμα στραμμένο στο εκλογικό του ακροατήριο, να βάζει απέναντί της όλη την αντιπολίτευση, την ώρα που η χώρα χρειάζεται συνεννόηση και συναίνεση. Είναι προκλητικό το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κατηγορήσει τους πάντες και τα πάντα, έχει δημιουργήσει μαξιμαλιστικές εντυπώσεις στον λαό και μετά από τρία χρόνια διακυβέρνησης αποδεικνύεται ότι όλα ήταν ένα μεγάλο ψέμα. Δεν έχουν καμία στρατηγική εξόδου από την κρίση και το μόνο που κάνουν είναι να καταφεύγουν σε σκάνδαλα.