Γλυκό κουταλιού ντοματάκι από την Κω

Μία εξαιρετική συνταγή από τη Μαίρη Παναγάκου

Υλικά
60 ντοματάκια σφιχτά και ώριμα
2 κιλά ζάχαρη
1/2 λίτρο νερό
4 κ σ χυμός λεμονιού
60 αμύγδαλα ασπρισμένα
φλούδα 2 πορτοκαλιών κομμένη σαν σπιρτόξυλα
60 γαρύφαλα

Για τον άσβεστο ασβέστη
2 κ σ (γεμάτες)άσβεστο ασβέστη
2 λίτρα νερό

Τρόπος παρασκευής
1.    Σκεπάζετε τα ντοματάκια με καυτό νερό, σε λεκάνη, για 1′ και τα ξεφλουδίζετε. Ανακατεύετε το νερό με τον ασβέστη. Όταν κατασταλάξει ο ασβέστης, στραγγίζετε το ασβεστόνερο σε
καθαρή λεκάνη.
2.    Βυθίζετε τα ντοματάκια στο ασβεστόνερο και τα αφήνετε επί 2 ώρες. Τα βγάζετε από το ασβεστόνερο, τα ξεπλένετε καλά και τα σουρώνετε. Στο πίσω μέρος κάθε ντομάτας,
κάνετε 2 μικρές χαρακιές και με τη βοήθεια μιας φουρκέτας αδειάζετε τους σπόρους.
3.    Σκεπάζετε τα ντοματάκια με καθαρό νερό και τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουν, αλλάζοντας ενδιάμεσα 2 φορές το νερό. Τα ξεπλένετε και τα σουρώνετε. Τα αραδιάζετε σε πετσέτα
για να τραβήξει τα υγρά τους.
4.    Βάζετε μέσα σε κάθε χαρακιά ένα αμύγδαλο, ένα κομμάτι φλούδα πορτοκαλιού και 1 γαρύφαλο. Τα σφίγγετε ένα ένα απαλά στη χούφτα σας για να στραγγίσει ότι νερό έχει απομείνει.
5.    Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό για 10′, προσθέτετε τα ντοματάκια και συνεχίζετε το βράσιμο επί 5′ ακόμα. Σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε το γλυκό να σταθεί στο σιρόπι επί 24 ώρες.
Το ξαναβράζετε, το ξαφρίζετε, προσθέτετε τον χυμό του λεμονιού και βράζετε μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι.
6.    Αν τα ντοματάκια έχουν μαλακώσει πολύ, τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα προσθέτετε ξανά, αφού δέσει το σιρόπι.