Γλυκό κουταλιού κουμ κουάτ

Με την υπογραφή της Μαίρης Παναγάκου

1 κιλό μικρά κουμκουάτ
1,5 κιλά ζάχαρη
1.300 γρ νερό
χυμό από 2 λεμόνια

Τρόπος παρασκευής
1. Πλένετε καλά, σκουπίζετε και τρίβετε ελαφρά τα κουμ κουάτ. Αφαιρείτε τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο ή με ένα καρφί ή βίδα με το πλατύ μέρος.

2. Τα τοποθετείτε σε κατσαρόλα σκεπασμένα με νερό και τα βράζετε για 10′. Τα στραγγίζετε ρίχνοντας ζεστό νερό και τα ξαναβράζετε για 10′. Επαναλαμβάνετε άλλες 2-3 φορές μέχρι να ξεπικρίσουν και να μαλακώσουν.

3.  Τα αφήνετε να κρυώσουν και τα βάζετε σε λεκάνη σκεπασμένα με κρύο νερό, για 1 ημέρα. Την επομένη τα στραγγίζετε καλά και τα πιέζετε για να φύγει το νερό από το εσωτερικό τους.

4.  Βάζετε τη ζάχαρη με το νερό σε κατσαρόλα να βράσει, για 10′ περίπου αφού αρχίσει να κοχλάζει. Τότε, ρίχνετε τα κουμ κουάτ και τα βράζετε για 15′.

5.  Τα αφήνετε να μείνουν μέσα στο σιρόπι για ένα 24ωρο. Έπειτα , προσθέτετε τον χυμό των λεμονιών και συνεχίζετε το βράσιμο, μέχρι να δέσει το σιρόπι.

6.  Σκεπάζετε την κατσαρόλα με καθαρή χνουδωτή πετσέτα και το αφήνετε επάνω στο μάτι να κρυώσει εντελώς και το μεταφέρετε σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα.