Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα περιβαλλοντικά προβλήματα προς αντιμετώπιση, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και της ανθρώπινης υγείας. Οι μέχρι σήμερα ακολουθούμενες πολιτικές και πρακτικές στον τομέα αυτό οδήγησαν όχι στην ανάπτυξη αλλα στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, όχι μόνο λόγω της προκαλούμενης ρύπανσης, αλλά και λόγω της αδιαφορίας για την αντιμετώπιση των ενδεχόμενων επιπτώσεων της.
Στην πιθανόν περιοχή εγκατάστασης ΚΔΑΥ (θέση Σωτήρα της κοινότητας Χρύσαφας, όπου ειναι ηδη μια βεβαρημένη περιοχή), εκτός του μεγάλου θέματος της δημόσιας υγείας των κατοίκων των γύρω περιοχών θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν τόσο η καλλιέργια της ελιάς, η κτηνοτροφία της περιοχής, καθώς επίσης και το είδος της χλωρίδας και της πανίδας.Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η γή αυτή θα αποτελέσει μια νεκρή τρύπα για πάρα πολλά χρόνια και ακόμα κι αν αποκατασταθεί δεν ξέρουμε πόσο καιρό χρειάζεται και αν θα επανέλθει στην αρχική της φυσική κατάσταση.
Μια ακόμη μεγάλη απειλή ειναι η υποβάθμιση των βυζαντινών μνημείων και των βυζαντινών εκκλησιών της περιοχής καθώς επίσης σε πολυ κοντινό σημείο βρίσκεται και η Ιερά Μονή των Αγίων Τεσσαράκοντα όπου βρίσκετε σε μια περιοχή με σπάνιο φυσικό κάλλος και δεσπόζει απο το 1305 επί βασιλείας του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ανδρονίκου.
Ένα ακόμα στοιχείο απαραίτητο για τη δημιουργία ΚΔΑΥ είναι να ελεγχθούν οι μετεωρολογικοί χάρτες της περιοχής. Οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν τη λειτουργία του χώρου καθώς οι πολλές βροχές και η μεγάλη υγρασία ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά. Περιοχές που πλημμυρίζουν πρέπει να αποκλείονται. Οι μεγάλες θερμοκρασίες είναι επίσης προβληματικές καθώς η ζέστη μαζί με τις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται από την αποσύνθεση των απορριμμάτων, επιβαρύνουν το περιβάλλον με μεγαλύτερες ποσότητες αερίων και υγρών. Χρειάζεται επίσης γνώση του βάθους του υδροφόρου ορίζοντα και της κατεύθυνσης της κίνησης των υπόγειων ρευμάτων. Σαν συμπέρασμα λοιπόν προκύπτει ότι η επιλογή θέσης ΚΔΑΥ είναι μια υπόθεση σοβαρού σχεδιασμού όσον αφορά σε πρακτικά ζητήματα, Κλίμα, γεωγραφία στρωματογραφία εδάφους κλπ πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν και ΟΧΙ απλα με μια απόφαση δημοτικού συμβουλίου να επιδιώκουν κάποιοι την εγκατάσταση ΚΔΑΥ όπου τους βολεύει.
Όσον αφορά τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών των γύρω περιοχών είναι γνωστό ότι από τους ΚΔΑΥ απελευθερώνεται στο περιβάλλον μια ποικιλία χημικών βλαπτικών παραγόντων όπως μεθάνιο, CO2, οξείδια του θείου, βενζόλιο και ατμοί μετάλλων. Το περιβάλλον μπορεί να μολυνθεί και κατά την περίοδο που ο ΚΔΑΥ είναι εν λειτουργία, αλλά και μετά την διακοπή της λειτουργίας του.
Οι κύριοι οδοί έκθεσης των ανθρώπων είναι μέσω του αναπνευστικού συστήματος, της κατανάλωσης νερού (λόγω ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα), ενώ η δερματική έκθεση είναι σημαντική στους εργαζόμενους σε ΚΔΑΥ.Ξεχωριστούς κινδύνους κατά τις εργασίες διαχείρισης των απορριμμάτων αποτελούν τόσο οι τοξικοί παράγοντες όσο και οι μολυσματικοί, που ανιχνεύονται στον όγκο των απορριμμάτων.
Έτσι ακόμα και στα οικιακά απορρίμματα μπορεί να βρεθούν τοξικά στοιχεία οπως , σαλμονέλα, δονάκιο χολέρας,κολοβακτηρίδια,κύστες(πρωτόζωα)βακτήρια κλπ καθώς και ιούς.
Εκείνο που έχει σημασία από απόψεως δημόσιας υγείας είναι η αντοχή αυτών των μικροοργανισμών ώστε να αποτελέσει κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Οι κίνδυνοι μεταδόσεως ασθενειών από τα απορρίμματα σχετίζονται και με την ύπαρξη φορέων μεταδόσεως οπως π.χ τα άγρια η αδέσποτα ζώα κλπ.
Ενδεικτικά αναφέρονται μερικές από τις ασθένειες που μπορεί να μεταδοθούν από διάφορους φορείς:τυφοειδής πυρετός,ασιατική χολέρα, τριήμερος πυρετός απο μύγες, ελονοσία, λεισμανίωση απο την έντονη παρουσία κουνουπιών και σκνίπας στην περιοχή καθώς επίσης μηνιγγίτιδα και πανώλη απο ποντίκια και αλλα ζώα.
Οπως καταλαβαίνετε οι λέξεις οικολογία, περιβάλλον,πολιτιστικό περιβάλλον,ποιότητα ζωής και δημόσια υγεία των κατοίκων των γύρω περιοχών του Πάρνωνα, αποκτούν μια κρίσιμη σημασία και μια μεγάλη απειλή για όλα τα παραπανω με την πιθανή εγκατάσταση ΚΔΑΥ στην περιοχή της κοινότητας των Χρυσαφων.
Θεωρω λοιπόν υποχρέωση μου ως κάτοικος της γύρω περιοχής, αλλα και ως προς την ιδιότητα μου, να αναδείξω αυτήν την τεράστια απειλή ώστε να έχουν γνώση όλοι οι κάτοικοι των γύρω περιοχών του Πάρνωνα, ώστε μαζικά και συσπειρωμένα να μην επιτρέψουμε αυτή η απειλή στο τέλος να γίνει πράξη, κατι το οποίο θα εχει καταστρεπτικές συνέπειες τόσο για τον τόπο μας αλλα και για την δημόσια υγεία όλων μας!
Ιωάννης Βύσσιας,
Υπέυθυνος Αγροτικής Ανάπτυξης,
Νέας Δημοκρατίας Λακωνίας.