Υλικά για 20-24 κομμάτια
1 κιλό κολοκύθα, καθαρισμένη και τριμμένη στο χοντρό τρίφτη
1 πρέζα αλάτι
1/2 φλ τσ ρύζι νυχάκι
60 γρ σιμιγδάλι χοντρό
160 γρ ζάχαρη
2 κ γλ κανέλα σε σκόνη
1 κ γλ γαρύφαλο σε σκόνη
8 κ σ ελαιόλαδο
1 φλ τσ καρύδια χοντροαλεσμένα
1/2 φλ τσ σταφίδα ξανθή
7 χωριάτικα φύλλα, για πίτα
λίγο ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
Τρόπος παρασκευής
1. Τοποθετείτε την κολοκύθα σε σουρωτήρι, μαζί με το αλάτι και το ρύζι, για 1 ώρα περίπου μέχρι να βγάλει όλα τα υγρά της. Έπειτα μεταφέρετε το μείγμα σε λεκάνη και προσθέτετε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη
μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε.
2. Προθερμαίνετε τον αερόθερμο φούρνο στους 180ο. Λαδώνετε το ταψί σας και στρώνετε 4 φύλλα, λαδώνοντας τα ένα ένα. Αδειάζετε μέσα τη γέμιση, τη στρώνετε και γυρίζετε προς τα μέσα
τα περισσεύματα των φύλλων. Στρώνετε από πάνω τα άλλα 3 φύλλα, καλά λαδωμένα ανάμεσα τους.
3. Τα φύλλα που περισσεύουν είτε τα κόβετε είτε τα γυρίζετε προς τα μέσα. Ραντίζετε ελαφρά με νερό τα επάνω φύλλα και χαράζετε την πίτα. Ψήνετε για 40′ στους 180ο και έπειτα χαμηλώνετε
τη θερμοκρασία στους 160ο, ψήνοντας την πίτα για άλλα 30′-40′, μέχρι να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα.
4. Αφήνετε την κολοκυθόπιτα να κρυώσει, την κόβετε σε ρομβοειδή κομμάτια και την πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.