Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Νεοκλής Κρητικός, σε συνέχεια και της συνάντησης που είχαμε στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του κ. Δ. Παπαγιαννιδη Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ στη Λακωνία, αρχικά στο χώρο που προβλέπεται να κατασκευαστεί το φράγμα της ΚΕΛΕΦΙΝΑΣ. Μας ενημέρωσε για την πορεία δημοπράτησης του έργου για την κατασκευή του Φράγματος Κελεφίνας. Το έργο αφορά στην κατασκευή αρδευτικού χωμάτινου φράγματος ύψους 51 μέτρων επί του ποταμού Κελεφίνας και όγκου ταμιευτήρα 15.000.000 μ3 περίπου, σε θέση, 11,0 χλμ ΒΑ της Σπάρτης, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών άρδευσης της κατάντη πεδιάδας εκτάσεως περίπου 28.000 στρ., όπου οι ετήσιες ανάγκες σε νερό άρδευσης για την εξυπηρέτηση της κατάντη πεδιάδας, έχουν εκτιμηθεί περίπου σε 12,5 εκατ. μ3. Πλησιάζουμε στην ημερομηνία δημοπράτησης του έργου. Στόχος η ολοκλήρωση ενός αναπτυξιακού, βιώσιμου, ευφυούς, ασφαλούς, πλήρους και λειτουργικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και των Ελλήνων αγροτών. Η ενημέρωση ολοκληρώθηκε σε ευρεία σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα της Περιφέρειας. Το απόγευμα θα επισκεφθούμε το ΤΟΕΒ ΤΡΙΝΑΣΟΥ, όπου ο κ. Γενικός θα ενημερώσει για την πρόοδο και αυτού του μεγάλου έργου για τη Λακωνία. Επανερχόμαστε.
Το έργο
Πρόκειται για τη δημοπράτηση του φράγματος της Κελεφίνας, με προϋπολογισμό 25,3 εκατ. ευρώ και περάτωση του συνόλου των έργων σε 38 μήνες. Σύμφωνα με την εγκεκριμένη Υδραυλική μελέτη, προβλέπεται η κατασκευή χωμάτινου φράγματος ύψους 51,0m από την κοίτη, αποθηκευτικού όγκου ταμιευτήρα 15,45x106m3. Η στέψη του φράγματος διαμορφώνεται στο +558,20m. Το μήκος του φράγματος στη στέψη είναι περίπου 180,0m.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα έργο που έχει περάσει από πολλά κύματα. Πριν αρκετό καιρό, πραγματοποιήθηκε σχετική ενημερωτική συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων, κύριο Παπαγιαννίδη, να αναφέρει ότι η καθυστέρηση της δημοπράτησης οφείλεται σε σφάλμα που εντοπίστηκε και αφορά στον απαιτούμενο περιμετρικό δρόμο του φράγματος.
Επιπλέον, σχετική ερώτηση για τη συμπερίληψη στη μελέτη των συνοδών αρδευτικών έργων και των χωριών της Δημοτικής Ενότητας Οινούντος και του πρώην Δήμου Θεραπνών, είχε καταθέσει προ καιρού ο Νεοκλής Κρητικός.
Αξίζει να σημειωθεί δε ότι ο κύριος Αραχωβίτης είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη απένταξη του έργου.