Χρ.Βλαχόχρηστας στον fly: “Θα απευθυνθούμε στον εισαγγελέα, αν …”

laiki

Όπως φαίνεται, δύσκολα θα κλείσει το θέμα που έχει προκύψει ανάμεσα στην Ένωση Οπωροπωλών και το δήμαρχο Σπάρτης, κύριο Αργειτάκο, με αντικείμενο τη λειτουργία της λαχαναγοράς. Ο πρόεδρος της εν λόγω ένωσης, κύριος Βλαχόχρηστας,

με νέα τοποθέτησή του στον fly 89.7 αποκάλυψε ότι σύμφωνα με τον Καλλικράτη, ο κύριος Αργειτάκος θα έπρεπε ήδη να έχει συντονίσει τις αρμόδιες επιτροπές για την ορθή λειτουργία της λαχαναγοράς.

Ωστόσο, ουδεμία κίνηση έχει γίνει μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον κυριο Βλαχόχρηστα, και μάλιστα η Δημοτική Αστυνομία Σπάρτης δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα, μιας και είναι υποχρεωμένη να κατάσχει με αυτοκίνητο του δήμου τα προϊόντα που πωλούνται στη λαχαναγορά χωρίς παραστατικα.

Ο κύριος Βλαχόχρηστας στη συνέντευξή του στον fly κάλεσε το δήμαρχο Σπάρτης να δηλώσει αδυναμία και να κλείσει τη λαχαναγορά, αφού δεν υπάρχει νόμιμη λειτουργία της, τόνισε ότι παρά τις συσκέψεις με τον κύριο Αργειτάκο και την κυρία Τζανετέα δεν έχει γίνει τίποτα προς τη σωστή κατεύθυνση και αποκάλυψε ότι το καλοκαίρι του 2011 παραγωγοί από την Αργολίδα και την Κορινθία πουλούσαν τα προϊόντα τους στη λαχαναγορά Σπάρτης, χωρίς τα απαιτούμενα δικαιολογητικά κατ’ εντολή του δημάρχου Σπάρτης. Ο κύριος Βλαχόχρηστας ολοκλήρωσε τη συνέντευξή του προαναγγέλοντας … εισαγγελείς, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμμόρφωση!

Ακούστε εδώ τι δήλωσε ο πρόεδρος των Οπωροπωλών στον fly:   

{saudioplayer}vlahohristasagora.mp3{/saudioplayer}

Είχε προηγηθεί επιστολή της Ένωσης Οπωροπωλών προς το δήμαρχο Σπάρτης, κύριο Αργειτάκο.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

Κύριε Δήμαρχε, με το νόμο 3852/ 07-06-2010 Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης, στο κεφάλαιο Στ’ (μεταβιβαζόμενες αρμοδιότητες στους Δήμους) Αρθρο 94, εδαφ.6, παράγραφοι 30 – 31 – 32 – 33, μεταφέρεται και η λειτουργία των λαϊκών αγορών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, καθώς και η συγκρότηση Επιτροπών για τον έλεγχο των πωλητών, παραγωγών και επαγγελματιών των Λαϊκών Αγορών.

Στη Λαϊκή Αγορά της πόλεως Σπάρτης από την ημέρα που αναλάβατε το Δήμο σε ουδεμία ενέργεια έχετε προχωρήσει προκειμένου να λειτουργήσει η λαϊκή, βάσει των κείμενων διατάξεων , παρά τις επανειλημμένες συναντήσεις μας (ομοσπονδίας επαγγελματιών συλλόγου οπωροπωλών εμπορικού συλλόγου) αλλά και έγγραφά μας που έμειναν αναπάντητα. Τόσο από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο όσο και από τον Πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου που εκοινοποιήθη το εν λόγω έγγραφο με ημερομηνία 7/9/2011, αρ.πρωτ.38911.

Αποτέλεσμα της αδιαφορίας αυτής είναι η έξαρση του παρεμπορίου από παραγωγούς μαϊμού που συμμετέχουν στη λαϊκή αγορά πουλώντας εμπορεύματα που δεν παράγουν, αφού δεν ελέγχονται από πουθενά.

Οι αθίγγανοι καταλαμβάνουν χώρους άνευ αδείας και παραστατικών τόσο στη λαϊκή όσο και στις παρυφές της αγοράς και η Δημοτική Αστυνομία της πόλεως δεν εφαρμόζει όσα προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία διότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση ή διότι υπάρχει σκοπιμότητα.

Αν κύριε Δήμαρχε αδυνατείτε να εφαρμόσετε το νόμο δια την εύρυθμη λειτουργία της λαϊκής, δεν έχετε παρά μόνο δύο λύσεις: ή καταργείτε τη λαϊκή διότι λειτουργεί άνευ αδειών ή δηλώνετε αδυναμία εκτέλεσης της αρμοδιότητός σας ως προς τις λαϊκές αγορές στους αρμοδίους υπουργούς. Αν δεν το πράξετε συναινείτε σε διαφυγή κερδών των επαγγελματιών οπωροπωλών με την αναγνώριση του παραεμπορίου που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις και απειλείται ο κλάδος με αφανισμό. Εμείς ως σύλλογος βιοποριστών επαγγελματιών διεκδικούμε την επιβίωσή μας, η οποία εξαρτάται από τους νόμους και θα εξασκήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμά μας προκειμένου να διατηρήσουμε αυτά που μας παρέχουν οι νόμοι και τα προεδρικά διατάγματα και εσείς μας τα στερείτε.
Δε ζητούμε χάρη αλλά εφαρμογή των Νόμων.