Επιτυχημένη η επιστημονική ημερίδα του ΤΟΔΑ Σπάρτης με τη χορηγία του FLY!

Με επιτυχία διεξήχθη την Τετάρτη (10/12/2014) στη σχολή Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ημερίδα με θέμα «Ηγεσία και Αθλητισμός – Ευκαιρίες και Προϋποθέσεις

Ανάπτυξης του Ποδοσφαίρου στην Ελλάδα».Σε ένα γεμάτο αμφιθέατρο από φοιτητές, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το ποδόσφαιρο, την ηγεσία του,  τη βία των γηπέδων, τη διαφάνεια των ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιριών, τις χαμένες ευκαιρίες ανάπτυξης του αθλήματος, αλλά και τις δυνατότητες βελτίωσης της ποιότητας των πρωταθλημάτων και υποδομών του.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν με επιστολή τους, o υφυπουργός Αθλητισμού κ. Ιωάννης Ανδριανός, ο βουλευτής του «ΣΥΡΙΖΑ» και Συντονιστής της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου στον Αθλητισμό κ. Γεώργιος Πάντζας και η βουλευτής Λακωνίας της «ΝΔ» κυρία  Φεβρωνία Πατριανάκου.
Η συζήτηση για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα «αποκτά ξεχωριστή σημασία μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τη δίωξη στελεχών του, τις δολοφονικές επιθέσεις σε διαιτητές και παράγοντες, τη δολοφονία οπαδού στο Ηράκλειο και την καταστροφή καταστημάτων. Η ανάπτυξη του ποδοσφαίρου πρέπει να ξεκινήσει από τη διαφάνεια, τη νομιμότητα και την λογοδοσία… Με αυτόν τον γνώμονα συντάχτηκε το προσχέδιο του νέου αθλητικού νόμου, που μεταξύ των άλλων ανοίγει το δρόμο για 5.000 εκλέκτορες στην ΕΠΟ και θέτει όριο δύο ολυμπιακών κύκλων στη θητεία των παραγόντων στη διοίκηση των ομοσπονδιών», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ανδριανός.
«Ο ελληνικός αθλητισμός βιώνει μια βαθύτατη και πολύπλευρη κρίση, με κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά. Παθογένειες όπως η έλλειψη δημοκρατίας, η αδιαφάνεια στη λειτουργία του, η αποξένωσή του από τις κοινωνικές ανάγκες και τα κοινωνικά δρώμενα, οι πελατειακές σχέσεις οικονομικών συμφερόντων και πολιτικού προσωπικού, η στρεβλή φιλοσοφία που κυριάρχησε με τη μίμηση του επαγγελματικού αθλητισμού καθώς και η εμπορευματοποίηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, αποτέλεσαν τις βασικές αιτίες της σημερινής απαξίωσης και κατάρρευσης ολόκληρου του αθλητικού οικοδομήματος» υπογράμμισε ο κ. Πάντζας.
Στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στη Λακωνία και τη συνεργασία της τοπικής ένωσης με 30 φοιτητές του τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Σπάρτης, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Λακωνίας κ. Παναγιώτης Καρράς.
Πρόταση συνεργασίας του Πανεπιστημίου και εθελοντικής στελέχωσης των ομάδων ποδοσφαίρου σάλας από απόφοιτους του τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού, κατάθεσε ο πρόεδρος της Ενωσης Ποδοσφαίρου Σάλας καθηγητής ιατρικής κ. Ομηρος Εμμανουηλίδης και η οποία έγινε αποδεκτή με χειροκροτήματα.
Ο Επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Σπάρτης και επιστημονικός υπεύθυνος της ημερίδας κ. Παναγιώτης Αλεξόπουλος, ανέπτυξε το θέμα «οι παράμετροι της βιώσιμης ανάπτυξης του ποδοσφαίρου». Όπως ανέφερε, για να υπάρξει βελτίωση και αλλαγή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, απαιτείται, οι Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρίες  να λειτουργήσουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Παράλληλα αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ομάδας εργασίας από τη Σούπερ Λίγκα και την Φούτμπολ Λιγκ, με στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών και τη λήψη αποφάσεων στην κατεύθυνση της εμπορικής ανάπτυξη του αθλήματος. «Για να γίνει αυτό απαιτείται κλίμα εμπιστοσύνης, ικανά στελέχη τεχνοκράτες με υψηλό επίπεδο αυτονομίας και με κοινό στόχο την οικονομική εξυγίανση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου» υπογράμμισε.
Ο δημοσιογράφος  Γιάννης Γεωργάκης αναφέρθηκε στις  χαμένες ευκαιρίες του ελληνικού ποδοσφαίρου να δημιουργήσει ποδοσφαιρικό πολιτισμό, όπως συνέβη στα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα τη δεκαετία του 1990 και να εξυγιανθεί διοικητικά και οικονομικά μετά την κατάκτηση του EURO 2004 από την εθνική ομάδα των ανδρών. Παράλληλα πρότεινε την κατάργηση των τεσσάρων ερασιτεχνικών κατηγοριών, τη δημιουργία τριών ηλικιακών πρωταθλημάτων ανά ένωση και την ανασύσταση του πανελληνίου πρωταθλήματος ερασιτεχνών υπό την αιγίδα της ΕΠΟ και της ΓΓΑ, στο οποίο θα συμμετέχουν η πρωταθλήτρια ομάδα κάθε ένωσης (σύνολο 64), θα διεξάγεται με νοκ άουτ διπλούς αγώνες όπως το κύπελλο και οι 4 κορυφαίες ομάδες θα εντάσσονται στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής.
Ο δημοσιογράφος Μιλτιάδης Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην αδυναμία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου να πραγματοποιήσει βήματα προόδου, με αποκλειστική ευθύνη των παραγόντων του σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης και ανωνύμων εταιριών, οι οποίοι προτάσσουν το εγώ από το εμείς και οδηγούνται σε πρόχειρες και λανθασμένες για το άθλημα αποφάσεις.  Παράλληλα  τόνισε την αδυναμία των αθλητικού Τύπου να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων  ασκώντας εποικοδομητική κριτική, επειδή καθημερινά γίνεται περισσότερο οπαδικός και αδύναμος να διαχωρίσει το ρόλο του κυρίως στο σημερινό ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι.
Ο φωτορεπόρτερ Βασίλης Κουτρουμάνος και βραβευμένος από τον ΠΣΑΤ για τη δουλειά του στο πρόσφατο Μουντιάλ της Βραζιλίας, μίλησε για το ρόλο του επαγγελματία φωτορεπόρτερ στη δημιουργία των ηγετών του ποδοσφαίρου ή την απομυθοποίηση των ειδώλων. Παράλληλα με γραφικό τρόπο αναφέρθηκε στις οικονομικές κυρίως δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο έλληνας φωτορεπόρτερ στην προσπάθειά να καλύψει κορυφαία διεθνή αθλητικά γεγονότα, λέγοντας ότι το πρωτεύον στη δουλειά όσων υπηρετούν τον αθλητισμό, είναι η δημιουργία και όχι ο εύκολος πλουτισμός.
«Τα εξειδικευμένα στελέχη του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού είναι αναγκαία προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη του ελληνικού αθλητισμού και γενικότερα της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας», ήταν το γενικότερο συμπέρασμα της ημερίδας.

Θα ακολουθήσει πλούσιο φωτογραφικό υλικό!