200 γρ αλεύρι για γλυκά
200 γρ αμύγδαλα ασπρισμένα
200 γρ βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
200 γρ ζάχαρη
μια πρέζα αλάτι
1 καψουλάκι βανίλιας
τριμμένη φλούδα ενός λεμονιού
1 βαζάκι μαρμελάδα ή κρέμα πραλίνας φουντουκιού
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Τρόπος παρασκευής
1. Ρίχνετε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ και τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν σκόνη.
2. Δουλεύετε το βούτυρο με τη ζάχαρη και προσθέτετε αμέσως το αλεύρι, τα τριμμένα αμύγδαλα, το αλάτι, τη βανίλια και το ξύσμα. Δουλεύετε το μείγμα με γρήγορες κινήσεις ,
πλάθοντας το σαν μπαστούνι, το τυλίγετε με μεμβράνη και το τοποθετείτε για 6 ώρες στο ψυγείο.
3. Κόβετε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια (μεγέθους ενός καρυδιού) και τα τοποθετείτε σε ταψί καλυμμένο με χαρτί αντικολλητικό. Βγαίνουν περίπου 120 κομμάτια.
4. Προθερμαίνετε τον φούρνο με τις αντιστάσεις στους 150ο και ψήνετε για 20′. Μόλις κρυώσουν τα αλείφετε στην κάτω πλευρά με μαρμελάδα ή πραλίνα φουντουκιού. Αν θέλετε τα μουσκεύετε ελαφρά με ένα κόκκινο ποτό και τα πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη ή πολύχρωμη τρούφα.