Υλικά
1/2 φλ τσ ελαιόλαδο 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 1 φλ τσ φάβα, βρασμένη στραγγισμένη και πολτοποιημένη 2 κ σ κούπα δυόσμο ψιλοκομμένο 1/2 φλ τσ άνηθο ψιλοκομμένο 1 πρέζα πάπρικα γλυκιά καπνιστή 1-2 κ σ αλεύρι γοχ αλάτι και πιπέρι 250 γρ αλεύρι γοχ για το πανάρισμα 500 ml ελαιόλαδο για το τηγάνισμα Για τα σάλτσα 4 κ σ ελαιόλαδο 1 ξερό κρεμμύδι, μέτριο ψιλοκομμένο 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη 1/2 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ (200 γρ) 3 κ σ κάππαρη 2-3 κ σ ξύδι Τρόπος παρασκευής 1. Σε φαρδύ τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι για 5′-6′. Το στραγγίζετε με τρυπητή κουτάλα και το βγάζετε σε απορροφητικό χαρτί. Σε ένα μπολ ρίχνετε τη φάβα, το κρεμμύδι, το δυόσμο, τον άνηθο, αλάτι, το πιπέρι και την πάπρικα. 2. Ανακατεύετε με μεγάλο κουτάλι ή με το χέρι. Αν το μείγμα δεν είναι αρκετά σφιχτό, προσθέστε αλεύρι ή φρυγανιά και βάζετε στο ψυγείο για 15′-20′, για να σφίξει. Πλάθετε το μείγμα σε μπαλάκια μεγέθους καρυδιού και τα περνάτε από το αλεύρι. 3. Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και τηγανίζετε τους κεφτέδες για 3′-5′ μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν μέχρι μέσα. Τους βγάζετε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί για να φύγουν τα περιττά λάδια. Τους σερβίρετε ζεστούς με τη σάλτσα κάππαρης στο πλάι. 4. Σάλτσα κάππαρης: Ξεπλένετε την κάππαρη με κρύο νερό, τη ρίχνετε σε ένα μπολ και το γεμίζετε με βραστό νερό. Αφήνετε για 1/2 λεπτό να ζεματιστεί και τη σουρώνετε. Σε κατσαρολάκι ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι για περίπου 5′-6′. 5. Προσθέτετε το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1′. Ρίχνετε τη ντομάτα και μαγειρεύετε για περίπου 10′-15′, μέχρι να εξατμιστούν τα περιττά υγρά και να δέσει η σάλτσα. Προσθέστε την κάππαρη και το ξίδι και συνεχίζετε το βράσιμο για περίπου 5′. 6. Το ραντίζετε με λίγο λάδι και σερβίρετε πλάι στους φαβοκεφτέδες.