Υλικά
250 γρ φακές
3-4 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλ τσ ελαιόλαδο
1 κ σ χοντρό αλάτι (κοφτή)
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
1 μικρό ματσάκι φρέσκια ρίγανη
Τρόπος παρασκευής
1. Βάζετε τη φακή να βράσει στην κατσαρόλα με λίγο κρύο νερό. Όταν πάρει 2-3 βράσεις ρίχνετε λίγο κρύο νερό, για να “κάτσει” και τη σουρώνετε. Ξαναβάζετε τη φακή στην κατσαρόλα
με λίγο κρύο νερό μέχρι να σκεπαστεί. Ρίχνετε και το σκόρδο.
2. Αφού βράσει και έχει πιει το νερό της, τη γιαχνίζετε και προσθέτετε το λάδι, το κρεμμύδι και το αλάτι. Την τσιγαρίζετε ενώ την τρίβετε με την κουτάλα στο πλάϊ της κατσαρόλας.
3. Την “γιαχνίζετε” για 10′ σε πολύ σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια με προσοχή για να μην “πιάσει”. Ύστερα ρίχνετε όσο νερό θέλετε και αφήνετε την φακή να βράσει για 1/2 ώρα.
Μετά, 10′ πριν τελειώσει το βράσιμο της προσθέτετε το ματσάκι τη ρίγανη που το αφαιρείτε από την κατσαρόλα, μόλις είναι έτοιμη η φακή, για να μην πικρίσει το φαγητό.
4. Όταν κρυώσει, η φακή γίνεται πηχτή σαν κρέμα, “κόβεται με το μαχαίρι”.