Το ερωτήματα παρά πολλά, τα γιατί αναπάντητα. Προβάλλεται μια ωραιοποιημένη εικονική πραγματικότητα και κυριαρχεί η εντεινόμενη προσπάθεια να καθησυχαστούν οι συμπολίτες μας, αφού, κατά γενική ομολογία, οι πολίτες, υγιείς και πάσχοντες, αγωνιούν μήπως βρεθούν στην ανάγκη να διακομιστούν στο Γενικό Νοσοκομείο.
Για την υπολειτουργία των δομών υγείας στη Λακωνία είναι τεράστιες οι ευθύνες της Κυβέρνησης, της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, της 6ης ΥΠΕ, της Διοίκησης του Νοσοκομείου
Η αποδυνάμωση οφείλεται κυρίως στο σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη για τη δημόσια υγεία. Είναι το σχέδιο για τη μετατροπή των νοσοκομείων της χώρας μας σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, για το κλείσιμο δημόσιων δομών, για την περαιτέρω μείωση των δημόσιων δαπανών για την Υγεία, ακόμη και για τη διαλογή ασθενών.
Για τη Νέα Δημοκρατία η Υγεία είναι εμπόρευμα και το κράτος πρέπει σιγά σιγά να αποσυρθεί και ο δημόσιος χώρος της υγείας να συρρικνωθεί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έρχεται με μια τελείως διαφορετική αντίληψη που λέει ότι κάποια πράγματα σε αυτή τη ζωή δεν μπορούν ούτε να πουλιούνται ούτε να αγοράζονται. Διότι είναι από μόνα τους αξίες. Και η Υγεία είναι μια από αυτές τις αξίες που για μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Αν αξία μας είναι ο άνθρωπος, αν αξία μας είναι η ζωή, τότε το κέρδος δεν χωρά ανάμεσα τους.
Η ιδιωτικοποίηση που προωθεί η κυβέρνηση στο δημόσιο σύστημα υγείας και ανατρέπει την κεντρική φιλοσοφία του ΕΣΥ για δημόσια ,δωρεάν περίθαλψη, θα επιδεινώσει την ήδη προβληματική λειτουργία των μονάδων υγείας και ιδιαίτερα στη Λακωνία που η λειτουργία των νοσοκομείων πρέπει να θεωρείται οριακή.
Το νοσοκομείο στη Σπάρτης, το μεγαλύτερο του Ν. Λακωνίας, είναι υποστελεχωμένο ενώ η έλλειψη τόσο του ιατρικού όσο και του νοσηλευτικού προσωπικού έχει γίνει κανονικότητα πλέον. Παρά τη χρυσόσκονη που απλώνει η Διοικήτρια πάνω από το νοσοκομείο αυτό έχει πάρα πολλά λειτουργικά προβλήματα .
Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ,το πιο νευραλγικό τμήμα και η καρδιά κάθε νοσοκομείου, στη Σπάρτη στελεχώνεται μόνο με 2 ειδικευμένους γιατρούς ,με αποτέλεσμα μεγάλη καθυστέρηση στην διεκπεραίωση των περιστατικών και πολύωρη ταλαιπωρία των ασθενών. Άστοχοι χειρισμοί της Διοίκησης του Νοσοκομείου Σπάρτης συνέτειναν στην παραίτηση ενός μόνιμου γιατρού του ΕΣΥ ,του Δ/ντή Παθολόγου του ΤΕΠ. Όταν μόνιμοι γιατροί ωθούνται σε παραίτηση η Διοίκηση με υπερβολική ευκολία δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς με μπλοκάκι για εφημερία στο νοσοκομείο.
Η υποστελέχωση σε γιατρούς είναι δραματική στην Καρδιολογική και Παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Σπάρτης. Στην Καρδιολογική επιχειρείται η κάλυψη των αναγκών με μετακίνηση γιατρών σχεδόν απ’ όλη την Πελοπόννησο και από ιδιώτες γιατρούς γεγονός που οπωσδήποτε δημιουργεί προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της κλινικής.
Η Παιδιατρική κλινική τον μισό μήνα δεν έχει παιδίατρο στις εφημερίες.
Το Αναισθησιολογικό τμήμα επίσης, καλύπτεται με μετακινήσεις γιατρών .
Στο Κυτταρολογικό Εργαστήριο η Διοίκηση του Νοσοκομείου Σπάρτης επέδειξε αδιαφορία για την έγκαιρη στελέχωση του τμήματος μετά την συνταξιοδότηση υπαλλήλου και οδηγεί το τμήμα σε υποβάθμιση.
Η δημόσια απάντηση της Διοικήτριας στην καταγγελία της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας ,αποτελεί στην ουσία μόνο μια προσπάθεια κάλυψης της μεγάλης ολιγωρίας της Διοίκησης.
Στο Ακτινολογικό τμήμα η Διοίκηση παραχώρησε υπηρεσίες αξονικών τομογραφιών στον ιδιωτικό τομέα δείχνοντας πολύ γρήγορα αντανακλαστικά για το επόμενο βήμα που είναι η ιδιωτικοποίηση των εργαστηρίων των δημόσιων νοσοκομείων.
Το νοσοκομείο έχει απογυμνωθεί και από ειδικευόμενους γιατρούς και οι ελάχιστοι που παρουσιάζονται έρχονται αντιμέτωποι με συνθήκες υπερεργασίας και οπωσδήποτε ελλειμματική εκπαίδευση λόγω της υποστελέχωσης των ειδικευμένων γιατρών.
Όσον αφορά την προβληματική κτιριακή υποδομή του Νοσοκομείου Σπάρτης όταν υπήρξε η δυνατότητα για ένα, καινούργιο σύγχρονο νοσοκομείο ο ΣΥΡΙΖΑ ,την εκμεταλλεύτηκε και δεν θα περίμενε το σοσιαλισμό που θα οικοδομούσε το ΚΚΕ για να κτιστεί η μονάδα υγείας.
Κάποιοι όμως βιάστηκαν να συμμορφωθούν στο ΙΣΝ, προτού εξασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις με αποτέλεσμα πολλά τμήματα να υποστούν χωροταξική κακοποίηση με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Χειρουργείο που έχει μετακινηθεί σε πολύ περιορισμένο χώρο
Η μάχη για τη δημόσια Υγεία δεν είναι μια μάχη χαρακωμάτων, δεν είναι μια μάχη αμυντική, είναι μια μάχη διατήρησης κεκτημένων.
Στην πραγματικότητα, το ερώτημα που έχουμε να απαντήσουμε ως πολίτες, ως ψηφοφόροι, ως κοινωνία σε αυτές τις εκλογές, αφορά όχι το ποιο κόμμα θέλουμε απλά να μας κυβερνήσει, αλλά το τι κοινωνία θέλουμε, πώς θέλουμε να είναι το αύριο της χώρας μας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει δώσει δείγματα γραφής τόσο για τις προθέσεις του, όσο και για την αποτελεσματικότητά του σε δύσκολες συνθήκες.
· Σε συνθήκες μνημονιακές, εμείς καταργήσαμε το πεντάευρο, εξασφαλίσαμε πλήρη ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη για δυόμιση εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας.
· Προσλάβαμε 19.000 νέο προσωπικό, παρά τα μνημόνια, και εκκινήσαμε τις διαδικασίες μόνιμων προσλήψεων.
· Νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά των νοσοκομείων, τα οποία παραδώσαμε για πρώτη φορά με πραγματικό πλεόνασμα, ενώ σήμερα το τρέχον έλλειμμά τους ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
· Ενισχύσαμε τις υποδομές των νοσοκομείων με σύγχρονα μηχανήματα και ξεκινήσαμε τη μεγάλη μεταρρύθμιση για να αποκτήσει η χώρα επιτέλους ένα σύγχρονο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, ιδρύοντας 127 Τοπικές Μονάδες Υγείας.
Σήμερα οι πέντε κυβερνητικές προτεραιότητες και οι δώδεκα προγραμματικοί στόχοι, που τις εξειδικεύουν, είναι οι προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Υγεία σε ό,τι αφορά την επόμενη τετραετία,
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέλει «μια κοινωνία δίκαιη με ευημερία για όλους» .
Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την ισότητα και τη δικαιοσύνη ανυποχώρητα και χωρίς συμβιβασμούς.