Ο Ευρωπαίος γενικός εισαγγελέας ζήτησε την άρση της ασυλίας δύο Ελληνίδων ευρωβουλευτών: της Εύας Καϊλή (πρώην S&D) και της Μαρίας Σπυράκη (ΕΛΚ). Υπάρχει «υποψία απάτης επιζήμιας για τον προϋπολογισμό της ΕΕ», σε σχέση με τις βουλευτικές αποζημιώσεις και τις αμοιβές των βοηθών. Σημειώνεται ότι η υπόθεση αυτή δεν έχει καμία σχέση με το Qatargate.
Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:
Σήμερα, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπει το δίκαιο της Ένωσης, ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε την άρση της ασυλίας της κ. Εύας Καϊλή, ευρωβουλευτή, και της κας Μαρίας Σπυράκη, ευρωβουλευτή.
Με βάση ερευνητική έκθεση που ελήφθη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), υπάρχει υπόνοια απάτης επιζήμιας για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, σε σχέση με τη διαχείριση της βουλευτικής αποζημίωσης και ειδικότερα όσον αφορά τις αμοιβές των Διαπιστευμένων Κοινοβουλευτικών Βοηθών.
Σύμφωνα με το εθνικό εφαρμοστέο δίκαιο, η κα Καϊλή και η κα Σπυράκη δικαιούνται το τεκμήριο αθωότητας.
Σπυράκη: Δεν έχω καμία σχέση με το Qatargate -Αποδέχομαι την άρση της ασυλίας μου
Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, έκανε την εξής δήλωση για το αίτημα του Ευρωπαίου γενικού εισαγγελέα για άρση της ασυλίας της:
«Ευχαρίστως αποδέχομαι το αίτημα άρσης της ασυλίας μου προκειμένου να διαφανεί ότι δεν έχω ούτε ένα ευρώ οικονομική διαφορά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το θέμα αφορά το “επίδομα αλλοδαπής” πρώην συνεργάτη, ο οποίος αντιμετώπισε σοβαρό προσωπικό πρόβλημα και είχε ορισμένες απουσίες από τον χώρο συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεν έχω καμία σχέση με το Qatargate, δεν έχω καμία σχέση με οποιαδήποτε άλλη υπόθεση».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μαρία Σπυράκη είχε δώσει άτυπη άδεια σε κάποιο μέλος της υπηρεσίας της που είχε πρόβλημα υγείας. Οι Αρχές το εντόπισαν και συμπεριελήφθη στην έρευνα για κακοδιαχείριση κοινοτικών ποσών. Προφανώς, η υπόθεση δεν έχει καμία σχέση με το σκάνδαλο του Qatargate, αλλά πηγαίνει πακέτο για την άρση ασυλίας.